3 božićna deserta bez glutena

Svaka poslastica ima svoju bezglutensku varijantu, pa ukoliko imate intoleranciju ili ste alergični na ovaj protein iz žitarica, promenite recepturu i nastavite da uživate u omiljenim slatkišima. U nastavku su recepti za 3 božićna bezglutenska deserta, koje možete da pripremite kao zdraviju alternativu klasičnim poslasticama.

O glutenu

Gluten je vrsta proteina, koji se prirodno nalazi u pšenici, ječmu, raži, spelti, bulguru i kuskusu. Postoji razlika između intolerancije i alegije na gluten. Inolerancija na gluten se najčešće ogleda u simptomima poput nadimanja, gasova, pojave glavobolja ili migrena, potom upalnih procesa na koži, kao i zadržavanja tečnosti u organizmu.

Autoimuni poremećaj celijakija je, za razliku od intolerancije, agresivna reakcija imunološkog sistema na gluten, do koje dolazi kada imunološki sistem ovaj protein prepozna kao štetan. Simptomi se kreću od blagih do veoma intenzivnih, od osipa i oticanja kože do anafilaktičkog šoka, koji može dovesti do smrtnog ishoda ukoliko se medicinska pomoć ne ukaže na vreme.

Isključivanje glutena može da pomogne organizmu da što pre zaleči zapaljenjske procese, potom ubrza korigovanje telesne mase, oporavi rad štitne žlezde, umanji tegobe autoimunih bolesti, kao i da utiče na prevenciju pojave brojnih kancera.

Šta koristiti umesto namirnica koje sadrže gluten?

U desertima belo pšenično brašno možete da zamenite bezglutenskim varijantama brašna, poput heljdinog, kukuruznog, bademovog, kokosovog, pirinčanog i ovsenog brašna. Takođe postoje različite bezglutenske smese, koje možete da nabavite u bolje opremljenim supermarketima.

Prilikom kupovine zapakovanih prehrambenih proizvoda uvek pročitajte deklaraciju, jer mogu da sadrže gluten u tragovima.

Budući da se prerada većine žitarica koje sadrže gluten najčešće obavlja na istom mestu i u istim uslovima gde se prerađuju i bezglutenske žitarice, ovo je razlog zbog čega treba da obratite pažnju na deklaracije proizvoda ukoliko želite da se hranite 100% gluten-free.

U blog postu na linku možete da pročitate opširnije o tome kako isključiti gluten iz ishrane.

3 božićna deserta bez glutena

1. Urme punjene bademima sa prelivom od čokolade

Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 20 urmi
Sastojci za urme:
20 urmi, bez koštica
½ šolje kokosovog krema
¼ šolje kokosa, mlevenog
20 sirovih badema

Sastojci za čokoladno punjenje:
1 ½ šolja veganske crne čokolade, sitno seckane
2 kašičice kokosovog ulja

Sastojci za dekoraciju:
mleveni kokos

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C, te u tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje, poslažite 20 sirovih badema, te ih pecite oko 8 minuta. Ostavite ih sa strane da se ohlade.
2. U međuvremenu izvadite koštice iz urmi. Pomešajte kokosov krem i mleveni kokos. U sredini svake urme napravite rupu, te svaku napunite dobijenom mešavinom.
3. Lagano utisnite pečeni badem u sredinu svake punjene urme, te ih stavite u zamrzivač da se stvrdnu i ohlade, oko 10 minuta.
4. Sipajte vodu u malu šerpu i ostavite da prokuva na umerenoj temperaturi. Nakon što prokuva, smanjite temperaturu. U manju metalnu posudu stavite vegansku crnu čokoladu i kokosovo ulje, pa je pažljivo stavite u šerpu sa prokuvalom vodom.
5. Mešajte dok se crna čokolada ne rastopi i ne sjedini sa kokosovim uljem, oko 5 minuta. Skinite sa šporeta, te ostavite da se ohladi oko 2 minuta.
6. Izvadite urme iz zamrzivača. Svaku urmu umočite u rastopljenu čokoladu, te ih odložite na tanjir i pospite mlevenim kokosom.
7. Urme vratite u zamrzivač, te ih ostavite da se stvrdnu i ohlade oko 10 minuta.
8. Poslužite i uživajte.

Urme punjene bademima sa prelivom od čokolade

2. Novogodišnji čokoladni mus sa malinama

Vreme pripreme: 30 minuta + 4 h za hlađenje
Količina: 2-4 porcije

Sastojci:
½ šolje + 1 kašika nezaslađenog kakao praha
1 kašika rogača u prahu (opciono)
¾ šolje veganske crne čokolade, sitno seckane
1 prstohvat soli
1 ⅕ šolja nezaslađenog kokosovog mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašika agava sirupa
6-9 urmi, očišćenih od koštica

Sastojci za dekoraciju:
¼ šolje malina
1 kašika kokosovog krem-šlaga po porciji

Priprema:
1. U manjoj šerpi pomešajte kakao u prahu, rogač u prahu, komadiće veganske crne čokolade, ¾ šolje kokosovog mleka i so, te sve kuvajte, povremeno mešajući, na umereno jakoj temperaturi, dok se sastojci ne otope.
2. Nakon toga dodajte preostalo kokosovo mleko, te sve mešajte dok se sastojci ne sjedine. Sklonite šerpu sa šporeta, pa dodajte ekstrakt vanile i agava sirup.
3. Dobijenu smesu sipajte u blender, dodajte urme, te blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
4. Prebacite u posudu i poklopite. Ostavite u frižideru dok se ne ohladi i ne zgusne – na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
5. Nakon toga, dobijeni mus ukrasite kokosovim krem-šlagom i malinama.
6. Poslužite i uživajte.

Novogodišnji čokoladni mus sa malinama

3. Tahini keks sa narom

Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 14-16 komada

Sastojci:
¾ šolje tahini sosa
½ šolje agava sirupa
1 kašičica ekstrakta vanile
2 šolje bademovog brašna
½ kašičice cimeta
¼ kašičice mlevenog kardamona
¼ kašičice mlevenog đumbira
½ kašičice praška za pecivo
½ kašičice soli
½ šolje bobica nara

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C i obložite tepsiju papirom za pečenje.
2. U velikoj posudi pomešajte tahini, agava sirup i ekstrakt vanile, te dobro promešajte. Dodajte brašno od badema, te cimet, kardamon, đumbir, prašak za pecivo i so. Još jednom dobro promešajte.
3. Od dobijene smese rukama oblikujte kuglice i poslažite ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pritisnite ih drugim plehom nadole da se malo spljošte, kako bi dobile oblik keksića. Po vrhu poslažite bobice nara i pecite ih 15-17 minuta, odnosno dok ivice ne porumene.
4. Izvadite keks iz rerne i ostavite da se malo ohladi.
5. Poslužite i uživajte.

Tahini keks sa narom