5 načina kako koristiti kokosovo ulje za negu

Osim što se koristi kao sastojak u ishrani, kokosovo ulje odlično je i u službi lepote jer ne sadrži toksine, hranljivo je i koža ga brzo upija. U ovom blogu vam predstavljam 5 načina kako koristiti kokosovo ulje za negu.

Ljudi se sve češće okreću prirodi, čemu svedoči velika potražnja za zdravim sastojcima, ne samo u ishrani već i u oblasti nege. Budući da ne sadrži toksine, a istovremeno je veoma hranljivo, organsko kokosovo ulje nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata napravljenih na prirodnoj bazi.

Ono ima antibakterijska i antifugalna svojstva, izvrsno hidrira kožu, može nahraniti kosu bolje nego bilo koje drugo ulje, a osim toga, veoma je prijatnog mirisa.

Vi sami možete da upotrebite sirovo, po mogućnosti, organsko kokosovo ulje za negu, i na taj način uštedite čitavo bogatstvo koje biste u suprotnom potrošili na skupe kreme.

Evo kako…

1. Za čišćenje lica

Budući da kokosovo ulje ima antibakterijska i antifugalna svojstva odlično je i za čišćenje lica. Jednostavno, ulje utrljajte kružnim pokretima na lice i vrat. Kada završite sa masažom, lice isperite mlakom vodom. Ukoliko ste skloni aknama izbegavajte ovu tehniku.

2. Hidrantna krema za telo

Nedavno istraživanje potvrdilo je da nerafinisano organsko kokosovo ulje ubrzava zarastanje rana. Takođe dokazano je da odlično hidrira izuzetno suvu kožu i sprečava dalji gubitak vode. Zvuči kao odličan recept za prirodni losion! Prijanto miriše, pristupačno je i kožu čini mekom i baršunastom.

3. Kao regenerator za kosu

Jedan od 5 načina kako koristiti kokosovo ulje za negu je i kao regenerator za kosu. Postoji razlog zbog kojeg mnogi balzami za kosu sadrže kokosovo ulje. Prema brojnim istraživanjima, ono bolje hrani folikul dlake i sprečava gubitak proteina iz nje. Nanesite malu količinu kokosovog ulja na kosu i vežite je u punđu, zatim pokrijte kosu kapom za tuširanje, a na jastuk stavite peškir i prespavajte s tim na glavi. Sledećeg dana kosu operite šamponom koji inače koristite.

4. Umesto hajlajtera

Ništa ne može bolje osvežiti umorno lice od malo hajlajtera. Međutim, ne morate koristiti onaj kupljen u prodavnici da biste postigli blistav efekat. Nanesite malu količinu organskog kokosovog ulja na jagodice a ono će reflektovati svetlost i vaše lice učiniti sjajnjim. Možete ga iskoristiti i umesto podloge za šminku.

5. Odličan balzam za usne

Da biste izlečili ispucale usne nanesite na njih balazam od kokosovog ulja koji možete napraviti sami. Ukoliko želite da napravite labelo u boji, jednostavno izmrvite stari karmin i pomešajte ga s kokosovim uljem. Ako je vašim usnama potreban piling, pomešajte ulje sa smeđim ili kokosovim šećerom i medom, pa dobijenom smesom lagano istrljajte ispucale usne. Ostavite da smesa odstoji na usnama minut, a nakon toga isperite.