fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Detoksikacija jetre

Brojni su načini na koje možete da ojačate i poboljšate zdravlje jetre, a jedan od njih je svakako i njeno čišćenje. Jetra je glavni organ u procesu detoksikacije tela, budući da obrađuje nagomilane toksine radi njihovog uklanjanja iz krvotoka.

Prema principima kineske medicine proleće je pravi trenutak za regeneraciju jetre. Iz ugla promene godišnjeg doba, na svim nivoima se dešavaju promene. Tako i u ljudskom telu, prolazimo kroz pet različitih cikličnih faza, a svaka od njih povezana je sa određenim godišnjim dobom, odnosno sa određenim elementom u prirodi i parom organa u telu – drvo/proleće, vatra/leto, zemlja/kasno leto, metal/jesen i voda/zima. U ovom trenutku ulazimo u period “drveta”, koji se odnosi na regeneraciju, nove početke i obnovu. Dakle, proleće je idealno vreme za čišćenje i podmlađivanje organizma.

Uloga jetre u procesu detoksikacije

Jetra je najvažnija žlezda u našem organizmu. Ima brojne funkcije, među kojima su i one metaboličke, uz obradu nagomilanih toksina radi njihovog uklanjanja iz krvotoka.

Jetra to čini primajući krv sa hranjivim sastojcima iz organa za varenje putem vene poznate kao portalna vena. Ćelije jetre, hepatociti, prihvataju i filtriraju ovu krv. Oni deluju kao mali centri za sortiranje, određujući koje hranljive materije treba preraditi, šta treba čuvati, šta treba eliminisati putem stolice, a šta bi trebalo da se vrati u krv.

Osim toga, jetra proizvodi žuč, razgrađuje proteine, ali i alkohol i lekove, jača imunološki sistem, stvara proteine odgovorne za zgrušavanje krvi, razgrađuje stara i oštećena crvena krvna zrnca, te skladišti višak glukoze u krvi kao glikogen.

Poseduje sposobnost regeneracije, što znači da nakon povrede ili operacije kojom se uklanja deo jetre, tkivo jetre može u izvesnoj meri ponovo narasti. Jetra počinje da raste tako što se postojeće ćelije uvećavaju. A nakon toga se počinju množiti nove ćelije jetre.

Šta se podrazumeva pod detoksikacijom jetre?

Čišćenje jetre podrazumeva različite programe, sa ciljem gubitka telesne težine ili poboljšanja zdravlja celokupnog organizma.

Postoje različiti načini čišćenja jetre i mnoštvo proizvoda – ceđenim sokovima, različitim biljnim i dijetetskim suplementima i ekstraktima, hranom uz protokole poput “5 dana detoks programa”, ali i brojnim drugim preparatima.

Takođe, ograničavanjem unosa određenih namirnica možete podstaknuti i prirodnu detoksikaciju jetre, odnosno organizma.

Da li je detoks jetre bezbedan?

Ukoliko se odlučite za detoksikaciju jetre biljnim ili bilo kojim drugim preparatima, potrebno je da se konsultujete sa lekarom, budući da ovi načini čišćenja jetre mogu imati različite negativne nuspojave, naročito ukoliko se ne sprovode pravilno.

Kako očistiti jetru?

Masne naslage na jetri mogu uticati na njenu funkciju. Redukcija unosa štetnih masti i povećanje fizičke aktivnosti ključni su faktori u borbi protiv ovog problema. Određeni prirodni preparati, kao što su ekstrakti artičoke, mogu dodatno pomoći u eliminaciji masnoća iz jetre.

Kako očistiti jetru od alkohola?

Alkohol je jedan od glavnih neprijatelja jetre. Za čišćenje jetre od posledica prekomernog konzumiranja alkohola, ključno je kompletno eliminisanje alkohola iz svakodnevne upotrebe, čime se jetri daje prilika da započne proces samoregeneracije. 

Povećanje unosa hrane bogate antioksidansima, kao što su voće, povrće i orašasti plodovi, podržava neutralizaciju slobodnih radikala koje može uzrokovati oštećenje alkoholom. Takođe, dodavanje biljnih namirnica sa jakim antioksidativnim dejstvom, poput artičoke ili kurkume u ishranu može dodatno pomoći u obnovi jetre. 


Osim toga, ne smemo zaboraviti da hidratacija igra važnu ulogu u izbacivanju nagomilanog otrova, stoga je preporučljivo piti dovoljno vode tokom dana. 

Na kraju, redovna fizička aktivnost poboljšava metabolizam i cirkulaciju, što je od velikog značaja za efikasnu detoksikaciju jetre.

Šta obnavlja jetru na prirodan način?

Jetra igra centralnu ulogu u filtriranju štetnih supstanci iz našeg tela. Stoga, održavanje zdravlja jetre putem prirodnih metoda predstavlja esencijalni deo za opšte blagostanje i vitalnost organizma. U nastavku sa vama delim nekoliko ključnih načina na koje možete podržati regeneraciju i funkciju jetre.

Ishrana bogata antioksidansima

Antioksidansi su molekuli koji neutrališu slobodne radikale, čime štite ćelije od oštećenja. Ishrana bogata antioksidansima, koja uključuje sveže voće i povrće poput borovnica, jagoda, artičoka, spanaća, kelja i drugih namirnica, može značajno doprineti smanjenju oksidativnog stresa na jetri, te pokrenuti proces samoregeneracije.

Hidratacija

Hidratacija je neophodna za detoksikaciju organizma i ona omogućava jetri efikasno filtriranje, te podržava prirodne procese čišćenja tela.

Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju, ubrzava metabolizam, te pomaže u procesu uklanjanja toksina iz tela. Vežbanje takođe doprinosi smanjenju masnih naslaga oko jetre i podsticanju njenih regenerativnih sposobnosti.

Čajevi za detoks jetre

Biljni čajevi, kao što su čaj od maslačka, koprive ili matičnjaka, tradicionalno se koriste za podršku rada jetre. Ove biljke su poznate po svojim diuretičkim svojstvima i sposobnosti da stimulišu proizvodnju žuči, čime se olakšava proces detoksikacije.

Maslinovo ulje

Hladno ceđeno ekstradevičansko maslinovo ulje sadrži visok nivo antioksidanasa, uključujući vitamin E i fenole, koji mogu pomoći u zaštiti jetre. Optimalno konzumiranje ovog ulja doprinosi smanjenju upalnih procesa i oksidativnog stresa.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi poput lososa, skuše i sardina, te u lanenom ulju i čia semenkama, doprinose smanjenju upala i poboljšanju funkcije jetre. Redovna konzumacija ovih kiselina može pomoći u održavanju zdravlja jetre i delovati preventivno protiv određenih bolesti jetre.

Kroz ovakav pristup, koji obuhvata prirodne strategije i promene u životnim navikama, odnosno ishrani, moguće je znatno doprineti zdravlju i funkciji jetre, podstičući njenu najbitniju sposobnost, a to je detoksikacija.

Hrana koja utiče na detoks jetre

Najbolje i najbezbednije čišćenje jetre je ono koje podrazumeva pravilan izbor hrane.

Izbegavajte masnu, pohovanu i začinjenu hranu, beli šećer, kao i industrijske proizvode koji sadrže aditive, konzervanse i druge štetne supstance. Kupovne mlečne proizvode životinjskog porekla zamenite biljnim varijantama, a ukoliko jedete meso birajte ćuretinu i ribu. Voće, povrće, ali i integralne žitarice celog zrna uključite u svakodnevni meni. Takođe je važno da prestanete sa lošim navikama kao što su pušenje i konzumiranje alkoholnih pića.

Određene namirnice, naročito one koje uspevaju u proleće, podstiču prirodnu detoksikaciju jetre, zahvaljujući antioksidansima koje sadrže.

U ovu grupu, pre svega, spada hrana zelene boje poput zelenog lisnatog povrća, kao što su spanać, rukola, blitva, zatim avokado, citrusi, cvekla, zeleni čaj i brojne druge namirnice.

Jedan od sjajnih načina da ojačate jetru je i svakodnevno konzumiranje rotkvi. Klikom ovde pronađite recept za dajkon šargarepa salatu.
Obroci u Totally Wellness ”5 dana detoks programu” sadrže brojne namirnice koje podstiču jetru na prirodnu detoksikaciju, te time utiču na izbacivanje toksina iz tela. Ovi obroci ne sadrže gluten, mlečne proizvode i rafinisane sastojke.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Šta je detoksikacija jetre?
U pitanju je proces eliminacije štetnih supstanci i toksina iz jetre, čime se podstiče njeno pravilno funkcionisanje i opšte zdravlje organizma. Ovaj proces može uključivati promene u ishrani i povremene detoks programe.
Kako znam da mi jetra treba detoksikacija?
Znaci koji mogu ukazati na potrebu za detoksikacijom jetre uključuju hronični umor, neobjašnjive promene telesne težine, problemi sa probavom, te promenjenu boju stolice i urina. Takođe, prekomerni unos alkohola ili dugotrajna upotreba određenih lekova može biti uzrok problema sa jetrom.
Koje su koristi detoksikacije jetre za zdravlje?
Detoksikacija jetre može doprineti poboljšanju metabolizma, jačanju imunološkog sistema, smanjenju rizika od razvoja hroničnih bolesti, poboljšanju probave i apsorpcije hranjivih materija, te poboljšanju energije i opšteg zdravlja.
Da li postoji veza između ishrane i zdravlja jetre?
Apsolutno postoji direktna veza između načina na koji se hranimo i zdravlja jetre. Uravnotežena ishrana, bogata antioksidansima i esencijalnim mastima, ključna je za očuvanje funkcije jetre i prevenciju za njeno oštećenje.
Koje namirnice su korisne za detoksikaciju jetre?
Namirnice koje su korisne za detoksikaciju jetre uključuju zeleno lisnato povrće, cveklu, artičoku, brokoli, beli luk, citrusno voće, avokado, kurkumu, orašaste plodove, kao i ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama.
Kakav uticaj alkohola ima na jetru i kako se može smanjiti štetan uticaj?
Prekomerni unos alkohola može uzrokovati oštećenje jetre, koje se može manifestovati kao masna jetra, hepatitis i ciroza. Predlažem vam smanjenje unosa alkohola ili potpunu eliminaciju, kako biste podržali zdravlje ovog organa.
Da li su biljni dodaci korisni u procesu detoksikacije jetre?
Biljni dodaci kao što su kurkuma i đumbir, mogu podržati detoksikaciju jetre, ali je njihovu upotrebu ipak potrebno uskladiti sa savetom lekara, kako bi se izbegli potencijalni negativni efekti (problemi sa probavom i drugo).
Kakav je uticaj stresa na zdravlje jetre?
Hronični stres može negativno uticati na zdravlje jetre, doprinoseći akumulaciju masti i povećavajući rizik od upalnih procesa. Smanjenje stresa putem vežbanja, odnosno fizičke aktivnosti, zatim meditacije ili neke druge tehnike, može biti korisno za zdravlje jetre.
Kako se može prepoznati da je detoksikacija jetre efikasna?
Primetićete promene kao što su veća energija, bolje varenje, dok će simptomi poput alergije ili osipa nestati ili se znatno umanjiti. Osim toga, doći če i do poboljšanja rezultata laboratorijskih testova.
Da li je preporučljivo sprovoditi detoksikaciju jetre bez nadzora stručnjaka?
Detoksikacija jetre bez nadzora stručnjaka može biti rizična, posebno za osobe sa postojećim zdravstvenim problemima, stoga predlažem uvek prethodnu konsultaciju sa lekarom ili drugim stručnim licem.
Kakva je uloga vežbanja u podršci zdravlju jetre?
Redovno vežbanje može pomoći u smanjenju masnih naslaga na i oko jetre, ubrzati metabolizam i smanjiti rizik od razvoja bolesti jetre, a dodatno se uz aktivnost oslobađa sav nakupljen toksin kroz znoj.
Da li postoji posebna dijeta za postizanje optimalnog zdravlja jetre?
Ishrana koja podržava zdravlje jetre treba da bude bogata povrćem, voćem, integralnim žitaricama, zdravim mastima i proteinima (mahunarke, riba, tofu sir, meso proverenog uzgoja i dr.), uz ograničenje unosa alkohola, šećera i procesovane hrane, sa fokusom na namirnice bogate antioksidansima.
Kako održavati zdravlje jetre nakon završene detoksikacije?
Nakon procesa detoksikacije jetre, ključno je nastaviti sa zdravim navikama, uključujući uravnoteženu ishranu, redovno vežbanje, adekvatan unos vode, regulisanje stresa, te izbegavanje štetnih supstanci, kao što su alkohol i duvan.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 3 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.