Eterična ulja za brži rast kose

Ljudi širom sveta imaju problem sa tankom i proređenom kosom zbog stresa, hormonalnih promena, genetike i brojnih faktora životne sredine. Eterična ulja mogu pomoći da vlasište i kosa budu zdravi i čisti, pa čak i da podstaknu rast kose. U ovom blog postu izdvojila sam pet najefikasnijih u tu svrhu.

Kako da koristite esencijalna ulja za kosu

Eterična ulja se obično koriste u aromaterapiji na način da se raspršuju u vodi, te se udiše njihova para.

Kada se koriste za rast kose, eterična ulja se nanose direktno na vlasište ili na samu kosu. Neka od njih mogu izazvati iritacije, pa se preporučuje da prvo nanesete malu količinu ulja na kožu, kako biste ga testirali.

Mnoga eterična ulja razblažena su uljima nosačima, poput kokosovog ulja, ulja badema, ulja avokada i arganovog ulja. Ova noseća ulja se koriste kao sredstva za zaštitu kože, tako da esencije – koje su snažne koncentracije – ne iritiraju kožu.

Od nedavno sam počela da se interesujem za benefite koje pružaju eterična ulja, te ću u narednom periodu ću sa vama deliti svoja iskustva i načine kako ih koristim.

Eterična ulja za brži rast kose

1. Ulje jojobe

Ulje jojobe se dobija iz grmaste biljke jojobe, poreklom iz pustinja južne Kalifornije, Arizone i Meksika. Neverovatno je popularno zbog svojih hidratantnih svojstava i može se naći u mnogim proizvodima za negu kože i kose.

Bogato je vitaminima B, C i E, cinkom i bakrom – svim hranljivim sastojcima koji održavaju kosu nahranjenom i hidriranom. Često je sastojak regeneratora i hidratantnih krema za kosu, jer sprečava lomljenje kose, pucanje vrhova i suvoću vlasi.

2. Kedrovo ulje

Eterično ulje kedra potiče od drveta kedra poreklom iz Sredozemlja i zapadnih Himalaja.

Pokazalo se da ulje kedra pomaže u lečenju alopecije areate, autoimunog poremećaja koji izaziva nepredvidivo opadanje kose. Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevna masaža vlasišta eteričnim uljima, uključujući kedrovinu, poboljšava rast kose.

Kao moćno antiseptičko, protivupalno i antigljivično sredstvo, ulje kedrovine sprečava nakupljanje bakterija na vlasištu, što rezultira jačim folikulima kose i zdravijom kosom.

3. Ulje peperminta

Eterično ulje peperminta nije dobro samo za aromaterapiju, takođe je korisno za negu kose.

Zahvaljujući mentolu, ulje peperminta izaziva osećaj hlađenja. Zapravo, mentol poboljšava protok krvi, pa se koristi za lečenje ćelavosti, koja je uzrokovana smanjenom cirkulacijom zbog prekida dotoka krvi u folikul kose.

Ulje peperminta može uzrokovati iritacije, pa je važno da ga testirate na koži, pre nego što ga nanesete na kosu.

4. Ulje lavande

Verovatno najpopularnije eterično ulje, ulje lavande može biti korisno kada se dodaje proizvodima za negu kose.

Budući da poseduje antibakterijska svojstva, ulje lavande sprečava rast bakterija, pa time osigurava da kosa ostane čista. Jedna studija, sprovedena na životinjama pokazala je da ulje lavande ubrzava rast kose.

Stres takođe igra ulogu u gubitku kose. Telogeni efluvijum je uobičajena vrsta gubitka kose uzrokovana fizičkim i emocionalnim stresom. Ova vrsta gubitka kose je privremena, te kosa može da naraste u roku od šest do devet meseci. Umirujući efekat lavande na nervni sistem može pomoći u ublažavanju stresa usled traumatičnog događaja ili pomoći u regulisanju nivoa svakodnevnog stresa, pa samim tim može ubrzati rast kose.

5. Ulje ruzmarina

Eterično ulje ruzmarina koristi se za ublažavanje simptoma peruti i svraba vlasišta, te kao sredstvo za prevenciju sede kose i opadanja kose.

Dokazano je da aktivni sastojak eteričnog ulja ruzmarina, karnozinska kiselina, leči oštećenja nerava, što može biti uzrok opadanja kose.

U jednoj studiji, eterično ulje ruzmarina upoređeno je sa popularnim komercijalnim tretmanom za gubitak kose. Rezultati su pokazali da je ulje podjednako efikasno kao i komercijalni preparat u pogledu sprečavanja gubitka kose i efikasnije u lečenju svraba vlasišta.