fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Heliko bakterija – pravilna ishrana i lečenje

Heliko bakterija, poznata i kao Helicobacter pylori, je bakterija koja može izazvati veoma ozbiljan zdravstveni problem u probavnom sistemu. Kroz ovaj tekst ćete saznati više o ishrani, prevenciji i metodama lečenja ove bakterije.

Šta je heliko bakterija i kako se prenosi?

Heliko bakterija (lat. Helicobacter pylori) je spiralna bakterija koja se naseljava u sluzokoži želuca i dvanaestopalačnog creva. Ova bakterija je jedinstvena po tome što može preživeti u izuzetno kiselom okruženju želuca. Prenosi se fekalno-oralnim putem, što znači da se može uneti u organizam kontaminiranom hranom ili vodom, kao i direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Infekcija heliko bakterijom je često asimptomatska, ali može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Koji su najčešći simptomi heliko bakterije?

Simptomi infekcije heliko bakterijom se mogu manifestovati na različite načine, ali oni najčešći su:

1. Bol u stomaku

Često se javlja kao peckanje ili osećaj nelagodnosti u gornjem delu stomaka, naročito između dva obroka ili u toku noći.

2. Nadimanje

Učestali i povećani gasovi, kao i osećaj nadutosti su česti simptomi.

3. Mučnina

Osobe sa heliko bakterijom često osećaju mučninu, koja ponekad može biti praćena i povraćanjem.

4. Gubitak apetita

Mnogi oboleli gube interesovanje za hranu, što može dovesti do gubitka težine.

5. Kiselina/gorušica

Osećaj peckanja u grudima zbog vraćanja želudačne kiseline u jednjak.

6. Umor

Hronični umor može biti posledica organizma koji se bori protiv infekcije nastale ovom bakterijom.

Kako se dijagnostikuje prisustvo heliko bakterije u organizmu?

1. Laboratorijska analiza krvi

Analiza krvi može pokazati prisustvo antitela protiv heliko bakterije, što ukazuje na trenutnu ili prethodnu infekciju. Međutim, ovaj test ne može razlikovati aktivnu infekciju od one koja je ranije bila prisutna, te samo vađenje krvi i analiza često nije dovoljna.

2. Gastroskopija

Gastroskopija je verovatno i najprecizniji pregled, odnosno metoda koja omogućava lekaru da direktno pogleda stanje želuca i dvanaestopalačnog creva. Tokom ove procedure, gastroenterolog može uzeti uzorke tkiva (biopsiju) za dalju analizu i potvrdu prisustva bakterije, kao i određivanje dalje terapije lečenja.

3. Urea izdisajni test (test daha)

Test daha meri nivo ugljen-dioksida u izdahnutom vazduhu nakon unosa urea tablete. Prisustvo heliko bakterije razgrađuje ureu i oslobađa ugljen-dioksid, što potvrđuje infekciju.

4. Test stolice

Test stolice može otkriti prisustvo antigena heliko bakterije. Ovaj pregled je jednostavan i neinvazivan način za dijagnostikovanje aktivne infekcije i određivanje adekvatne terapije.

Kako se pravilno leči heliko bakterija?

1. Antibiotici

Lečenje heliko bakterije obično uključuje kombinaciju antibiotika kako bi se eliminisala bakterija, a terapija često traje dve nedelje.

2. Prirodne alternative

Neki prirodni proizvodi poput meda, propolisa, zelenog čaja i kurkume, mogu doprineti smanjenju simptoma, kao i procesu lečenja. Osim toga, probiotici takođe mogu pomoći u obnovi crevne flore nakon jake antibiotske terapije.

Kako da prevenirate pojavu heliko bakterije?

1. Higijena ruku pre i posle jela

Jedno od ključnih koraka u prevenciji je svakako redovno pranje ruku, i to sapunom i toplom vodom jer se na taj način efikasno uklanjanju potencijalni patogeni.

2. Pranje i obrađivanje voća i povrća pre konzumacije

Voće i povrće treba temeljno prati pre konzumacije kako bi se uklonili eventualni kontaminanti i bakterije. Preporučuje se da se povrće i voće drži pod tekućom vodom nekoliko minuta, i da se opere koristeći blage četke za uklanjanje prljavštine sa površine. U nekim slučajevima, može biti korisno potopiti ih u rastvor vode i sirćeta ili sode bikarbone, što dodatno pomaže u eliminaciji mikroorganizama i pesticida. 

3. Izbegavajte vodu sa neproverenih izvora

Konzumacija vode sa neproverenih izvora može povećati rizik od infekcije heliko bakterijom kao i pojavu raznih bolesti. Uvek je najbolje koristiti flaširanu ili prokuvanu vodu kada ste u nepoznatim sredinama.

Kakva se ishrana preporučuje za obolele od heliko bakterije?

1. Riba i belo meso

Riba i belo meso su odlični izvori proteina i lako su svarljivi, te se preporučuje konzumacija grilovane ili kuvane ribe i piletine, jer je sve navedeno bogato hranjivim materijama, a ne iritira želudac.

2. Unos probiotika

Probiotici mogu pomoći u obnavljanju crevne flore i smanjenju simptoma infekcije, te poboljšavati varenje i ojačati imunološki sistem. Pored kefira, alternativan izbor su unos miso supe, turšije, kiselog kupusa, kimčija i dr.

3. Zeleno lisnato povrće

Spanać, kelj i blitva su odličan primer zelenog lisnatog povrća bogatog vlaknima i antioksidansima. Ove namirnice pomažu u održavanju zdravlja probavnog sistema.

4. Hrana bogata omega 3 i omega 6 masnim kiselinama

Namirnice poput određene ribe (lososa, skuše, haringe i dr.), orašastih plodova, te semenki bogate su esencijalnim masnim kiselinama koje smanjuju upalu i podržavaju zdravlje želuca.

5. Bobičasto voće (jagode, kupine, maline, borovnice)

Bobičasto voće kao što su jagode, kupine, maline, i borovnice, bogato je antioksidansima i vlaknima, što pomaže u borbi protiv infekcije i pozitivno utiče na opšte zdravlje.

Šta obavezno izbegavati ako imate heliko bakteriju?

1. Masna i jako začinjena hrana

Masna hrana i začini mogu iritirati želudac i pogoršati simptome infekcije, te se preporučuje izbegavanje masne, pržene i ljute hrane.

2. Gazirana pića i alkohol

Gazirana pića i alkohol povećavaju kiselinu u želucu i mogu izazvati nelagodnost, te pogoršati simptome. Najbolje je piti vodu i biljne čajeve.

3. Kofein

Kofein, prisutan u kafi, kao i u nekim vrstama čajeva, može povećati proizvodnju kiseline i izazvati gorušicu, te preporučujem potpunu eliminaciju ili značajno smanjenje unosa kofeinskih napitaka.

4. Prerađene namirnice i konzervansi

Prerađene namirnice često sadrže konzervanse, aditive i visok nivo soli, što može iritirati želudac. Umesto toga, birajte sveže i prirodne namirnice.

Jelovnik za lečenje heliko bakterije

Primer dnevnog jelovnika I

Doručak: Ovsena kaša sa bobičastim voćem
Užina: Šaka badema
Ručak: Grilovana piletina sa kuvanim povrćem i integralnim pirinčem
Užina: Štapići sveže šargarepe sa humusom
Večera: Pečeni losos sa brokolijem i salatom od kelja

Primer dnevnog jelovnika II

Doručak: Smuti od spanaća, banane, i bademovog mleka
Užina: Šolja biljnog (soja) jogurta ili kefira
Ručak: Supa od povrća, kuvano belo meso i krompir, uz salatu
Užina: Jabuka sa puterom od kikirikija
Večera: Pečena riba sa kinoom i salatom

Primer dnevnog jelovnika III

Doručak: Integralni tost sa avokadom i jajetom
Užina: Sveže bobičasto voće
Ručak: Salata sa tunom, spanaćem, paradajzom, i maslinama
Užina: Šaka oraha
Večera: Piletina sa kinoom i šargarepom

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Šta je heliko bakterija?
Heliko bakterija (Helicobacter pylori) je spiralna bakterija koja inficira sluzokožu želuca i dvanaestopalačnog creva, izazivajući razne probavne smetnje i potencijalni nastanak određenih bolesti.
Koliko je rasprostranjena heliko bakterija?
Heliko bakterija je vrlo rasprostranjena širom sveta, a procenjuje se da je prisutna kod više od polovine svetske populacije.
Koji su simptomi heliko bakterije?
Simptomi uključuju bol u stomaku, nadimanje, mučninu, gubitak apetita, gorušicu i umor.
Šta možete da jedete ukoliko imate heliko bakterije?
Preporučuje se konzumacija ribe, belog mesa, probiotiskih proizvoda, zelenog lisnatog povrća, hrane bogate omega masnim kiselinama i bobičastog voća.
Koje su potencijalne komplikacije ukoliko se heliko bakterija ne leči pravilno?
Nelečena infekcija može dovesti do raznih bolesti kao što je čir na želucu, rak želuca, anemija, pa čak i perforacija želuca.
Koji su prirodni tretmani, odnosno proizvodi za lečenje heliko bakterije?
U prirodne proizvode i tretmane bih uključila konzumaciju meda, propolisa, zelenog čaja i kurkume.
Koje namirnice bi trebalo izbegavati u lečenju heliko bakterijom?
Izbegavajte masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, alkohol, kofein i prerađene namirnice.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 8 Prosečna ocena: 4.9]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.