fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

Hrana koja sadrži beta-glukane

Nedavno sam pisala o tome šta su beta-glukani i na koji način utiču na čovekov organizam, a hrana koja sadrži beta-glukane, je tema današnjeg bloga.

Beta-glukan je oblik rastvorljivih dijetalnih vlakana koji reguliše nivo holesterola, pozitivno utiče na zdravlje srca, te jača imunološki sistem. Osim u određenim namirnicama, možete ga pronaći i u formi suplemenata.

Hrana koja sadrži beta-glukane

Ova rastvorljiva vlakna nalaze se u integralnim žitaricama – ovsu, pšenici i ječmu. Sadrže ih i neke vrste gljiva, poput maitake i reiši gljiva.

1. Ovas

Prema Američkoj upravi za hranu i lekove (FDA) ovas je namirnica koja sadrži najveću količinu beta-glukana. Zahvaljujući tome smanjuje holesterol, povećava osetljivost na insulin i stimuliše zdrave bakterije creva.

2. Ostale integralne žitarice

Beta-glukani su prisutni u žitaricama celog zrna, poput pšenice i ječma. Ove nerafinisane žitarice veoma su hranljive i nude veliku zalihu različitih B vitamina, proteina i minerala, kao što su magnezijum i gvožđe.

3. Mahunarke

Pasulj, grašak i sočivo sadrže beta-glukane. Zahvaljujući kombinaciji ovih rastvorljivih vlakana i folata štite od moždanog udara, bolesti srca i debelog creva. Snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi.

4. Povrće

Povrće, poput krompira, patlidžana i brokolija, sadrži beta-glukane. Takođe, ove vrste predstavljaju bogate izvore brojnih vitamina i minerala, koji jačaju imunološki sistem.

5. Voće

Različite vrste voća, naročito jabuke, jagode i šljive, sadrže beta-glukane. Osim toga, voće je bogato vitaminima, mineralima i antioksidanskima, koji pozitivno utiču na imunološki sistem.

6. Alge

Smeđe alge i zelena euglena su najveći izvori beta-glukana među algama, ali sadrže ih i brojne druge vrste. Beta-glukani iz algi se uglavnom ekstrahuju, prerađuju i koriste za suplemente i aditive za hranu.

7. Gljive

Gljive, poput reiši, šitake i maitake, predstavljaju još jedan bogat izvor beta-glukana. Takođe je poznato da sadrže polisaharide i fitonutrijente, zahvaljujući kojima poseduju svojstva za jačanje imuniteta.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.