Kako da sami napravite puter od orašastih plodova + 3 RECEPTA

Poslednjih godina puter od orašastih plodova je veoma popularan proizvod, i to sa dobrim razlogom. Naime, ovi proizvodi su pogodan način da brzo i lako unesete zdrave masti i proteine u organizam. Iako su nam u današnje vreme veoma pristupačni – nalaze se na policama gotovo svih supermarketa – predlažem vam da ih uvek kontrolišete deklaracije ili da ih sami napravite.

Domaći puteri od lešnika, kikirikija, pistaća, badema i oraha imaju brojne prednosti. Ukoliko ih pravite sami, vi odlučujete koje ćete sastojke staviti u njih. Pored kompanija koje se zaista trude da prave i prodaju zaista “čiste” putere bez veštačkih dodataka, nažalost mnogi industrijski napravljeni puteri sadrže šećer, ulje kanole (ulje uljane repice) i mnoge aditive koji imaju negativan uticaj na čovekovo zdravlje.

Ukoliko se odlučite da se oprobate u pravljenju ovih namaza, eksperimentišete i kombinujete sastojke koji se vama najviše dopadaju. Orašastim plodovima dodajte razne semenke, prirodne zaslađivače, brojne začine i sveže bilje. Slobodno pustite mašti na volju.

POSTUPAK kako se pravi baza za putere od koštunjavih plodova

Evo kako možete da napravite puter od orašastih plodova. Prvo odaberite orašaste plodove od kojih želite da napravite puter. To može biti bilo koja vrsta – pistaći, orasi, indijski orasi, bademi ili kikiriki. Putere možete da pravite i od semenki kao što su bundevine i suncoktretove. Takođe, možete da pomešate orašaste plodove i semenke, te od njihove mešavine kreirate bazu za puter.

U narednom koraku propržite orašaste plodove i semenke koje ste odabrali. Na taj način ćete im pojačati aromu. Međutim, ovo možete i da preskočite, te koristite samo sirove plodove. Ukoliko ste ipak odlučili da ih pečete, zagrejte rernu na 200 °C, a zatim poslažite orašaste plodove i semenke u tepsiju, u koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite ih 5-10 minuta, u zavisnosti od veličine plodova, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.

Nakon toga, ubacite orašaste plodove i semenke u blender koji je namenjen ovim recepturama. U početku bi trebalo da se formira prah, a zatim grudasta pasta. Blendirajte ih 10-15 minuta, strugajući stranice blendera svakih nekoliko minuta. U jednom momentu ulja iz orašastih plodova i semenki će se osloboditi, pa će smesa postati kremasta. Zatim dodajte manji prstohvat himalajske soli i dodatke po želji, te sve zajedno blendirajte još koji minut.

RECEPTI za fantastične putere

Puter od badema i lavande

Koristite bademe kao bazu, a zatim dodajte sušenu lavandu, prstohvat ekstrakta vanile i kašiku meda. Blendirajte dok smesa ne postane glatka.

Maslac od pistaća i kardamoma

Koristite pistaće kao bazu, a zatim dodajte prstohvat mlevenog kardamoma i jednu urmu bez koštice. Blendirajte dok smesa ne postane glatka.

Puter od indijskih oraha i bundeve

Koristite indijske orahe kao bazu, a zatim dodajte prstohvat himalajske soli, komadić bundeve ili bundevine semenke, te kašičicu javorovog sirupa. Blendirajte dok smesa ne postane glatka.