Kako odabrati kremu za sunčanje

I dok bi trebalo da koristite kremu za sunčanje svaki dan u godini, to je još važnije tokom leta, kada su dani duži, a sunce jače. Da biste se pravilno zaštitili od štetnih uticaja sunčevih zraka, u ovom blogu pročitajte kako odabrati kremu za sunčanje.

Kreme sa zaštitnim faktorom mogu se pronaći u skoro svim prodavnicama. Pored krema, proizvode se i losioni, ulja, sprejevi, gelovi, tonirane kreme i puderi sa zaštitnim faktorom.

Prilikom odabira obavezno obratite pažnju na deklaraciju proizvoda. Proizvođači bi trebalo da se pridržavaju određenih smernica. Ovaj vodič će vam pomoći da ih pravilno protumačite.

Kako odabrati kremu za sunčanje?

1. Krema sa zaštitom „širokog spektra“

Kreme za sunčanje sa ovom etiketom štite i od UVA i UVB zraka. Svi proizvodi za zaštitu od sunca štite od UVB zraka, koji su glavni uzrok opekotina, prouzrokovanih jakim suncem. Ali UVA zraci takođe mogu da doprinesu razvoju kancera kože i njenom preranom starenju. Samo proizvodi, koji prođu određeni test, mogu imati oznaku “zaštita širokog spektra”. Proizvodi koji nisu ”širokog spektra”, moraju imati upozorenje da štite samo od UVB zraka, te da ne smanjuju rizik za razvoj raka kože ili starenje kože.

2. SPF (Sun protection factor)

Proverite da li krema ima zaštitni faktor od sunca (SPF) 30 ili više. SPF je broj koji označava nivo zaštite koju krema za sunčanje pruža od UVB zraka. Veći SPF brojevi znače i veću zaštitu. Kreme sa SPF 15 filtriraju oko 93% UVB zraka, dok kreme sa SPF 30 filtriraju oko 97%, kreme sa SPF 50 oko 98%, a kreme sa SPF 100 oko 99%. Nijedna krema za sunčanje vas ne štiti u potpunosti. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) zahteva da svaka krema za sunčanje sa SPF ispod 15 sadrži upozorenje da samo štiti od štetnih uticaja sunčevih zraka, a ne i od raka kože ili starenja kože.

3. Kreme otporne na vodu

Oznaka „otporan na vodu“ ne znači „vodootporan“. Nijedna krema za sunčanje nije vodootporna ili „otporna na znoj“, a proizvođačima nije dozvoljeno da tvrde da jesu. Ako na prednjoj deklaraciji proizvoda piše da je otporan na vodu, mora biti navedena i informacija u kojem vremenskom periodu – da li u trajanju od 40 minuta ili 80 minuta dok plivate ili se znojite. Za najbolje rezultate kremu za sunčanje nanesite na kožu svaka 2 sata, a još češće ako plivate ili se znojite.

Prirodni SPF

Osim kupovnih krema za sunčanje, postoje i prirodne opcije koje imaju određen SPF.

Ulje semenki šargarepe je biljno ulje koje ima maksimalnu količinu SPF. Prema istraživanju objavljenom u časopisu „Pharmacognosi Magazine“ 2009. godine, proizvodi koji sadrže ulje semenki šargarepe imaju prirodni SPF od 38 i 40. Takođe je bogato antioksidansima i ima veoma dobra antiseptička svojstva s visokim nivoom vitamina A.

Ostala ulja sa prirodnom SPF-om:

Ulje makadamije: SPF 6
Ulje avokada: SPF 4-10
Maslinovo ulje: SPF 2-8
Bademovo ulje: SPF 5
Ulje semenki susama: SPF 4
Ulje semenki konoplje: SPF 6
Ulje jojobe: SPF 4
Kokosovo ulje : SPF 2-8

Ostali načini za čuvanje od štetnih efekata sunčevih zraka

Pored odabira ispravne kreme za sunčanje i njenog pravilnog korišćenja, praktikujte i ove korake da biste zaštitili kožu od oštećenja od sunca, koja mogu izazvati njeno prerano starenje i rak kože.

Pokrijte kožu

Kad ste napolju na suncu, nosite lananu odeću i šešir širokih rubova kako biste zaštitili što veću površinu kože. Zaštitite oči sunčanim naočarima, koje blokiraju najmanje 99% UV svetlosti.

Potražite hlad

Ograničite direktno izlaganje suncu, posebno između 10:00h i 16:00h, kada su UV zraci najjači.

Izbegavajte solarijum i kreme za samotamnjenje kože

I solarijum, kao i kreme za samotamnjenje mogu izazvati ozbiljna dugoročna oštećenja kože i doprineti razvoju raka kože.