fbpx

LETNJI GREEN METHOD 12-16.8.

Kako se sadi i gaji začinsko bilje?

Začinsko bilje odličan je sastojak u kulinarstvu, ne samo zbog aromatičnog ukusa i mirisa, već i zahvaljujući lekovitim svojstvima koja poseduje. Iako se upotrebljava i sušeno, sveže je uvek bolja opcija. Osim što ga možete nabaviti na lokalnim pijacama i u supermarketima, postoji opcija da ga sami sadite i uzgajate kod kuće. Istraživanja pokazuju da sobno začinsko bilje popravlja raspoloženje, umanjuje stres i čisti vazduh. A znate li kako se sadi i gaji začinsko bilje?

1. Izaberite odgovarajuće biljke

Većina biljaka može se uzgajati u zatvorenom prostoru, a to naročito važi za začinsko bilje poput bosiljka, luka, nane, origana, peršuna, ruzmarina i majčine dušice. Biljke možete saditi iz semena ili razmnožiti reznicama i izdancima (isečeni komad stabljike ili korena postojeće biljke natopljen vodom), ali mnogo je lakše i brže da započnete uzgoj sadnicama iz nekog baštenskog centra.

2. Izaberite saksije sa drenažom

Biljke možete posaditi u gotovo bilo kojoj posudi, pod uslovom da posuda ima neku vrstu drenaže i nešto što štiti njeno dno, kao što je tanjir ili plastični podmetač za saksiju. Ako koristite netradicionalne posude kao što su staklene tegle, na dno stavite sloj šljunka da upije višak vlage. Možete koristiti saksiju bilo koje veličine pod uslovom da biljka stane u nju, ali imajte na umu da što je posuda manja, pre ćete morati da presađujete biljku.

3. Izaberite sunčano mesto u zatvorenom prostoru

Svakoj biljci koju uzgajate u zatvorenom prostoru potrebno je najmanje šest sati sunčeve svetlosti dnevno. Postavite biljke što je bliže prozoru koji pruža najviše svetlosti. Izbegavajte da ih postavljate u sredinu sobe ili u blizini prozora koji su okrenuti ka severu, jer nijedan neće ponuditi dovoljno svetla. Rast može biti spor i dug u zimskim mesecima.

4. Zalivajte ih, ali ne previše

Iznenadićete se koliko malo vode treba za održavanje začinskog bilja. Trudite se da tlo biljke uvek bude vlažno, ali ne i natopljeno vodom. Ako lišće počne da vene ili požuti, smanjite količinu vode.

5. Orezujte biljke s vremena na vreme

Kako bi začinsko bilje zadržalo lep izgled, potrebno je da ga, s vremena na vreme, orezujete. Odsecite makazama nekoliko grančica ili pažljivo prstima otkinite list. Redovna orezivanja podstiču novi rast. Izbegavajte uklanjanje više od četvrtine biljke odjednom, jer joj to može naškoditi.

6. Presadite ih kad za to dođe vreme

Da biste uspešno savladali pravila i načine kako se sadi i gaji začinsko bilje treba da uzmete u obzir da ono kako raste ima sve manje mesta u posudi, zato je neophodno proređivanje izniklih biljčica, kako bi ostatak biljaka imao dovoljno prostora za dalji rast i razvoj.

Najčešće kućno začinsko bilje

Bosiljak

Bosiljak je jednosezonska biljka, koja cveta od maja do avgusta. Uspeva na sunčanom mestu, a potrebno joj je dosta vode. Ova začinska biljka karakterističnog mirisa, osim što se koristi u kulinarstvu, upotrebljava se i kao lek za brojne bolesti. Ublažava infekcije disajnih organa, glavobolju, simptome depresije, a poznato je i da olakšava varenje. Odlično se slaže sa paradajzom, te dobro ide i uz pečurke i zelenu salatu, dok u kombinaciji sa limunom daje osvežavajući ukus jelu. U mediteranskoj kuhinji predstavlja sastavni deo sosova i preliva za jela sa testeninom.

Peršun

Peršun je dugogodišnja biljka. Uspeva na polusenovitom mestu i u vlažnom humusnom zemljištu. Ova začinska biljka spada u visokokvalitetne i lekovite namirnice zahvaljujući velikoj količini vitamina i minerala. Sadrži vitamine A, K i C, kao i minerale poput gvožđa, magnezijuma i kalcijuma. Umiruje nerve, ublažava bolove, pospešuje cirkulaciju i podstiče detoksikaciju organizma. Budući da je veoma prijatnog ukusa i mirisa, odlično pristaje svakom jelu. Koristite ga u kuvanim jelima, salatama, potažima, smutijima i uz meso.

Nana

Nana cveta od jula do avgusta. Odgovara joj polusenovito ili senovito mesto, ali i duboko, vlažno humusno zemljište. Nana je lekovita biljka i začin koji se veoma često upotrebljava u kulinarstvu. Budući da ima veoma specifičan i jak ukus, koristite je u malim količinama. Osim što od nje možete praviti čaj, dodajte je u salate, kuvana jela, potaže, smutije, ali i uz jela sa mesom. Nana opušta mišiće sistema za varenje i time olakšava probavu. Pomaže i kod smanjivanja simptoma mučnine, te se preporučuje trudnicama.

Origano

Cveta od jula do septembra. Koriste se sveže grančice, a nakon sušenja listovi i cvetovi. Ovaj začin se najčešće upotrebljava kao sastojak za testenine, ali možete ga dodati i u kuvana jela, salate, kao i uz ribu i morske plodove. Veoma je lekovit. Zahvaljujući eteričnim uljima koje sadrži, efikasno ublažava simptome prehlade i jača imunitet.

Žalfija

Žalfija cveta od juna do jula, a odgovara joj sunčano i toplo zemljište. Od žalfije se najčešće pravi čaj, koji ima brojna lekovita svojstva, ali i njeni sveži listovi mogu da posluže kao dodatak raznim jelima. Najbolje pristaje različitim vrstama mesa, poput teletine i ćuretine. Budući da ima veoma jak ukus, dovoljno je dodati samo nekoliko listova ovog začina jelu.

Ruzmarin

Ruzmarinu odgovara sunčan položaj i lagana, dobro propusna zemljišta. Ova biljka ima antioksidativno dejstvo, poboljšava rad jetre i cirkulaciju, opušta nervni sistem i odličan je lek protiv hronične upale želuca. Budući da ima specifičan ukus i miris, ne koristi se samo u slanim jelima, već i u raznima desertima i napicima. Najbolje ide uz meso i ribu, a njime možete začiniti i supe, čorbe, potaže, sosove i prelive.

Majčina dušica

Majčina dušica ili timijan je začinska biljka koja se na našim prostorima koristi od davnina. Cveta od juna do avgusta, a dobro uspeva na sunčanom mestu. Postoji čak 60 vrsta ove biljke, ali sve imaju slične sastojke i lekovita svojstva. Smatra se univerzalnim lekom za brojne bolesti, naročito digestivnih i respiratornih organa. Predstavlja antiseptik, jača imunološki sistem i poboljšava zarastanje rana. Sadrži različite korisne sastojke, poput gvožđa i mangana, a njeno eterično ulje odlično je u borbi sa crevnim parazitima. Ima specifičnu slatkastu aromu, pa se uglavnom upotrebljava u pripremi mesa i ribe, a odlično ide i uz sosove na bazi paradajza.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 3 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.