Na koji način i koliko vremena je potrebno kuvati određene namirnice

Budući da su različite namirnice različitog sastava, za njihovu pripremu potrebne su i različite tehnike kuvanja, ali i različito vreme. Na koji način i koliko vremena je potrebno kuvati određene namirnice poput povrća, mahunarki i žitarica, pročitajte u nastavku.

1. Povrće

Povrće spada u najzdravije namirnice. Prepuno je vitamina, minerala, antioksidanasa, fitonutrijenata i drugih materija koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Mnoga istraživanja pokazala su da što više povrća jedemo, manje ćemo biti izloženi riziku da obolimo od hroničnih bolesti, uključujući srčane tegobe, dijabetes tipa 2, kao i neke oblike raka. Jedan od razloga zbog kog se ljudi uglavnom ne pridržavaju preporuke da konzumiraju minimum pet porcija povrća dnevno jeste i ideja da je za njegovu pripremu i kuvanje potrebno dosta vremena, a mnogima ovaj proces deluje komplikovano.

Povrće se može konzumirati i pripremati na sledeće načine:

1) Sveže

U slučaju konzumiranja svežeg povrća isključuje se termička obrada. Sveže namirnice su nakon pranja spremne za upotrebu. Na ovaj način se najčešće konzumiraju salate, kao i povrće koje
se može jesti sirovo.

2) Na pari

Ovaj proces pripreme hrane podrazumeva kuvanje povrća (ali i drugih namirnica, npr. ribe) postavljenog u cediljku iznad šerpe sa vodom koja ključa ili pomoću električnih aparata, koji služe za istu svrhu.

Oko 5 minuta: špargle
Od 3 do 5 minuta: kelj, blitva i drugo zeleno lisnato povrće
Od 3 do 5 minuta: brokoli i karfiol
Od 5 do 15 minuta: cvekla, šargarepa, krompir, repa

3) Zapečeno u rerni

Pečenje povrća u rerni uključuje upotrebu zagrejane rerne. Vreme i temperatura zavise od vrste povrća koje se peče.

4) Grilovano

Grilovano povrće podrazumeva termičku obradu prilikom koje se koristi roštilj ili gril tiganj, a koja se često vrši bez upotrebe ulja.

5) Dinstano (na vodi ili ulju)

Dinstano povrće priprema se u tiganju, na ulju ili vodi, i najčešće, uz dodatak luka. Predstavlja proces kuvanja koji može da traje veoma kratko, od nekoliko minuta do jednog sata, uz dodavanje vode ili drugih tečnosti.

Blanširano

Blanširanje predstavlja delimičnu obradu namirnica vrelom vodom (temperature 82-95 ºC) u trajanju od 30 sekundi do pet minuta. To je proces kojim se voće i povrće najčešće priprema za konzervisanje, sušenje ili zamrzavanje.

6) Kuvano

Kuvanje povrća podrazumeva njegovu termičku obradu u vodi, u trajanju od 3 do 90 minuta, što zavisi od vrste povrća, njegove zrelosti i veličine. Vreme kuvanja se smanjuje ukoliko se povrće kuva u ekspres loncu.

Vreme kuvanja nakon što voda u kojoj kuvate povrće prokuva:

3 do 5 minuta: špargle, brokoli, šargarepa, kukuruz, plavi patlidžan, spanać
od 5 do 15 minuta: karfiol, bundeva, proklej
od 15 minuta i više: atričoke, cvekla, blitva, krompir

2. Mahunarke

Kako kuvati određene namirnice kao što su mahunarke? Probajte da eksperimentišete sa različitim mahunarkama. Pasulj, leblebija, sočivo, grašak i boranija odličan su izvor proteina i zdrava zamena za meso. Mahunarke obiluju gvožđem, magnezijumom, kalijumom, vitaminom B i biljnim vlaknima.

Ukoliko niste u mogućnosti da ih skuvate, možete kupiti i one iz konzerve. U tom slučaju, obavezno pročitajte deklaraciju kako biste izbegli šećer i aditive. Prilikom pripreme, operite mahunarke iz konzerve kako biste otklonili suvišnu so i hemijske konzervanse.

Kako se kuvaju mahunarke?

– Potopite mahunarke preko noći ili minimum 6 sati.
– Prospite vodu i isperite mahunarke.
– Stavite ih u šerpu da se kuvaju uz dovoljnu količinu vode.
– Nakon ključanja, odstranite penu sa površine vode.
– Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte dok mahunarke ne budu oko 70 % kuvane (za to je potrebno otprilike 45 minuta od početka kuvanja za pasulj i leblebiju, ili 15 do 30 minuta za sočivo, boraniju i grašak). Dodajte prstohvat soli i nastavite sa kuvanjem još 15 minuta.

3. Integralne žitarice

Integralne žitarice su predstavljale centralni element u čovekovoj ishrani još od početka civilizacije. Odličan su izvor esencijalnih enzima, gvožđa, biljnih vlakana, vitamina E i B. S obzirom na to da naš organizam apsorbuje žitarice sporije od prostih (rafinisanih) ugljenih hidrata, nivo energije je bolje izbalansiran jer ne uključuje nagle skokove šećera u krvi.

Od jedne šolje nekuvanih žitarica možete dobiti količinu dovoljnu za dva do četiri obroka. Žitarice možete čuvati u frižideru do 5 dana.

Osnovne smernice za pripremu žitarica:

– Izmerite količinu žitarica koje želite da skuvate, a potom ih isperite u hladnoj vodi.
– Potopite ih i ostavite da stoje u vodi nekoliko sati ili preko noći kako bi omekšale. Na ovaj način eliminisaćete deo fitinske kiseline i omogućiti lakše varenje žitarica.
– Procedite i odstranite vodu u kojoj su žitarice bile potopljene.
– Stavite žitarice u šerpu uz preporučenu količinu vode i ostavite da proključa.
– Dodajte prstohvat soli.
– Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte po uputstvu, bez mešanja tokom kuvanja.
– Dobro žvaćite i uživajte u svakom zalogaju.

* Količina tečnosti i vreme kuvanja je okvirno. Ono zavisi od šporeta i temperature na kojoj kuvate.

Način i vreme kuvanja:

1 šolja integralnog pirinača: 2 šolje vode, vreme kuvanja od 45 do 60 minuta
1 šolja heljde: 1 šolja vode, vreme kuvanja od 20 do 30 minuta
1 šolja ovsenih pahuljica: 2 šolje vode, vreme kuvanja od 3 do 30 minuta (u zavisnosti od stepena prerade pahuljica)
1 šolja amaranta: 3 šolje vode, vreme kuvanja 30 minuta
1 šolja ječma: 2-3 šolje vode, vreme kuvanja 60 minuta
1 šolja bulgura: 2 šolje vode, vreme kuvanja 20 minuta
1 šolja palente: 3 šolje vode, vreme kuvanja 10 minuta
1 šolja prosa: 2 šolje vode, vreme kuvanje 20-30 minuta
1 šolja kinoe: 2 šolje vode, vreme kuvanja od 15 do 20 minuta
1 šolja raži: 3 šolje vode, vreme kuvanja 2 sata
1 šolja pšenice: 3 šolje vode, vreme kuvanja 60 minuta