fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Gastritis – Glavni simptomi i prirodni lekovi

Osim klasičnog lečenja, postoje i prirodni lekovi za gastritis, koji vam mogu pomoći da ublažite neprijatne simptome. Kroz ovaj tekst ću obuhvatiti koji sve uzroci, simptomi i prirodni načini za tretiranje gastritisa postoje. Takođe ću navesti i nekoliko recepata za osobe koje pate od ovog oboljenja, kao i šta može da se dogodi ukoliko se stanje ne leči.

Šta je gastritis?

Gastritis se odnosi na bilo koje stanje koje izaziva upalu sluznice želuca.

Prekomerno konzumiranje alkohola, prekomerna upotreba lekova protiv bolova i heliko bakterija (Helicobacter pylori) mogu izazvati gastritis. Uobičajeni simptomi su mučnina, povraćanje, te osećaj peckanja i bola u stomaku.

U nekim slučajevima gastritisa potrebno je da posetite lekara i napravite plan lečenja, ali postoje i prirodni lekovi za gastritis, koje sami možete da primenite.

Šta je akutni, a šta hronični gastritis?

Akutni gastritis se javlja iznenada i može izazvati ozbiljne simptome, ali obično traje kratko vreme. Najčešće je izazvan upotrebom alkohola ili lekova kao što su Aspirin i Brufen, kao i pod uticajem stresa. Dok se hronični gastritis razvija postepeno i može trajati mesecima ili godinama. Najčešći uzrok hroničnog gastritisa je infekcija bakterijom Helicobacter pylori, ali uzrok mogu biti i autoimune bolesti.

Koji su glavni simptomi gastritisa?

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje su često prvi simptomi gastritisa i oni mogu biti praćeni osećajem nelagodnosti i peckanja u stomaku.

Bol u stomaku

Bol u stomaku, posebno u gornjem delu abdomena, može biti znak upale sluznice želuca. Bol može biti oštar ili tup i često se pogoršava nakon jela.

Gubitak apetita

Gubitak apetita je još jedan čest simptom gastritisa. Upala i nelagodnost u želucu mogu dovesti do smanjenog unosa hrane i gubitka težine.

Nadutost

Nadutost i osećaj punog stomaka su simptomi koji su često uzrokovani gasovima i problemima sa varenjem.

Prirodni lekovi za gastritis

1. Antiinflamatorna ishrana

Do aktivacije gastritisa dolazi kada je sluznica želuca upaljena. Zbog toga je važno da birate namirnice koje poseduju antiinflamatorna svojstva, te izbegavate hranu koja može da pogorša upalu.

Po pravilu, sledeće namirnice imaju tendenciju da uzrokuju iritaciju i upalu sluznice želuca:

– prerađena i konzervisana hrana
– namirnice sa visokim sadržajem glutena
– mlečni proizvodi
– namirnice bogate šećerom

Istraživanja sugerišu da dodavanjem klica brokolija i svežih borovnica u ishranu možete podstaći telo da se bori sa gastritisom. Na ovom linku potražite listu antiinflamatornih namirnica.

2. Ekstrakt belog luka

Najmanje 50 odsto svetske populacije već ima u svom digestivnom traktu heliko bakteriju, soj bakterije koja izaziva gastritis.

U tom slučaju ekstrakt belog luka može biti od pomoći. Jedna studija pokazala je da je konzumiranje ekstrakta belog luka efikasan način da se ubiju heliko bakterije.

3. Probiotici

Probiotici mogu poboljšati varenje i održati stolicu redovnom. Konzumiranjem suplementa probiotika unećete dobre bakterije u digestivni trakt, što bi trebalo zaustaviti širenje heliko bakterije i pomoći u pokretanju procesa regeneracije creva.

Takođe možete jesti fermentisanu hranu koja sadrži probiotike, kao što su:

– kimči
– kombuča
– kiseli kupus
– miso
– tempeh

4. Zeleni čaj sa medom

Konzumiranje zelenog čaja sa sirovim medom ima nekoliko potencijalnih koristi za lečenje gastritisa. Pijenje tople vode može smiriti probavni trakt i olakšati varenje u stomaku.

Jedno istraživanje pokazalo je značajnu razliku kod ljudi sa gastritisom, koji su pili čaj sa medom samo jednom nedeljno. Pokazano je i da med ima antibakterijska svojstva, koja efikasno drže heliko bakteriju pod kontrolom.

5. Manji obroci

Simptome gastritisa ne pogoršava samo ono što jedete, već ih može pogoršati i način na koji jedete. Kada imate gastritis, važno je da probavni proces učinite što lakšim za vaš želudac i creva.

Zato konzumiranje manjih obroka tokom dana, za razliku od opterećenja ugljenim hidratima i kalorijama dva ili tri puta dnevno, može ublažiti simptome gastritisa.

6. Promene stila života

Kako ovo stanje predstavllja faktor rizika za razvoj raka želuca, važno je biti posebno svestan načina života.

Korigujte telesnu težinu ako je potrebno. Prestanak pušenja i konzumiranja alkohola trebalo bi da ublaži simptome gastritisa. Izbegavajte upotrebu lekova protiv bolova bez recepta, poput aspirina i ibuprofena, jer oni vremenom mogu oštetiti sluznicu želuca.

Takođe izuzetno je važno da stres držite pod kontrolom, jer i stres može da bude uzrok gastritisa. Meditirajte, praktikujte jogu, šetajte i radite sve ono što vas umiruje, te pozitivno utiče na vašu psihu.

Najbolji recepti za osobe koje boluju od gastritisa?

Supa od povrća

Sastojci:
2 šargarepe
1 krompir
1 tikvica
1 celer
1 litar vode
so po ukusu

Priprema:
Povrće oljuštite i iseckajte na sitne komade.
Stavite povrće u lonac sa vodom i kuvajte dok ne omekša.
Začinite po ukusu i servirajte toplo.

Pileći file na pari

Sastojci:
1 pileći file
so i biber po ukusu
limunov sok

Priprema:
Pileći file začinite solju, biberom i limunovim sokom.
Stavite ga na paru i kuvajte dok ne bude potpuno kuvan.
Servirajte sa kuvanim povrćem.

Pirinač sa povrćem

Sastojci:
1 šolja pirinča
2 šolje vode
1 šargarepa
1 tikvica
so po ukusu

Priprema:
Pirinač isperite i kuvajte u vodi dok ne bude gotov.
Povrće iseckajte i kuvajte posebno.
Pomešajte pirinač sa povrćem i začinite po ukusu.

Šta može da se dogodi ako se gastritis ne leči pravilno?

Ukoliko se ne leči pravilno, može doći do ozbiljnih komplikacija i bolesti, poput čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, što može dovesti do otežavajućih okolnosti za lečenje, ali i do unutrašnjeg krvarenja. Takođe, hronični gastritis može povećati rizik od razvoja raka želuca.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Kakvu hranu bi trebalo izbegavati kod gastritisa?
Izbegavajte prerađenu i konzervisanu hranu, namirnice sa visokim sadržajem glutena, mlečne proizvode i hranu bogatu šećerom.
Koja hrana može da ublaži simptome gastritisa?
Antiinflamatorna hrana poput brokolija, borovnica i fermentisanih proizvoda kao što su kimči i kombuča može pomoći u ublažavanju simptoma.
Kakav uticaj ima kofein na gastritis?
Predlažem da smanjite ili potpuno prekinete unos kofeina, jer on može iritirati sluznicu želuca i značajno pogoršati simptome gastritisa i ugroziti zdravlje.
Kako alkohol utiče na gastritis?
Kao i kofein, alkohol takođe izaziva iritaciju sluznice želuca, što može pogoršati simptome gastritisa i narušiti zdravlje, te se preporučuje izbegavanje alkohola.
Da li stres može pogoršati gastritis?
Da, stres može biti uzrok gastritisa i pogoršati postojeće simptome. Predlažem neke od metoda za ublažavanje stresa, poput meditacije ili joge, jer je usvajanje ovih navika važno za prevenciju i lečenje gastritisa i generalno dobro zdravlje čoveka.
Koji lekovi mogu izazvati gastritis?
Lekovi protiv bolova, kao što su Aspirin i Brufen, mogu oštetiti sluznicu želuca i izazvati gastritis.
Koja je razlika između akutnog i hroničnog gastritisa?
Akutni gastritis se javlja iznenada i traje kratko, dok se hronični razvija postepeno i može trajati duže vreme.
Šta možete učiniti kako biste sprečili ponovnu pojavu gastritisa?
Postoje određeni faktori rizika koji se mogu izbeći, kao što su alkohol, pušenje i nezdrava ishrana. Osim toga, radite na smanjenju ili izbegavanju stresa i idite na redovne lekarske preglede.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 4 Prosečna ocena: 4]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.