fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Riboflavin (Vitamin B2) – Gde se nalazi, njegova uloga i simptomi nedostatka

Riboflavin, poznat i kao vitamin B2, igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja. U ovom tekstu, pišem o tome zašto je riboflavin neophodan za normalno funkcionisanje organizma, gde ga možemo pronaći u prirodi i koje su posledice njegovog nedostatka. Navešću simptome koji ukazuju na manjak ovog vitamina, kao i na preporučene dnevne doze. 

Šta je riboflavin (vitamin B2) i zbog čega je važan?

Razlog #1

Riboflavin je ključni nutrijent koji pomaže u procesu iskorišćavanja hrane za energiju. Igra centralnu ulogu u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata, što čini osnovu za proizvodnju ATP-a (adenozin trifosfata), molekula koji skladišti energiju.

Razlog #2

Vitamin B2 je esencijalan za održavanje normalne funkcije sluzokože, kože i očiju. Ovaj vitamin pomaže u održavanju zdravlja očnog tkiva, štiteći oči od umora i podržavajući dobar vid.

Razlog #3

Riboflavin ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja nervnog sistema. Neophodan je za rast i razvoj tkiva, uključujući mozak i periferne nerve, što direktno utiče na kognitivne funkcije i mentalno zdravlje.

Koji su prirodni izvori vitamina B2 (riboflavina)?

Zeleno povrće

Brokoli, spanać i kelj su sjajni izvori riboflavina, a osim što sadrže vitamin B2, ovo povrće sadrži i mnoštvo drugih vitalnih nutrijenata i antioksidansa.

Avokado

Avokado je namirnica bogata vitaminom B2, a sadrži i druge vitamine iz B grupe.

Orašasto voće

Bademi, orasi i lešnici su odlični izvori riboflavina, kao i esencijalnih masnih kiselina koje su važne za zdravlje srca i mozga.

Mahunarke

Sočivo, pasulj i grašak su bogati riboflavinom i predstavljaju važne namirnice za ljude koji se pridržavaju vegetarijanskoj i veganskoj ishrani.

Gljive

Osim što su ukusne, gljive su i odličan izvor vitamina B2, naročito vrste šitake i portobelo.

Koje su prednosti korišćenja riboflavina?

Pravilno formiranje crvenih krvnih zrnaca

Riboflavin je ključan za sintezu hemoglobina, koji je odgovoran za transport kiseonika kroz krv. Nedostatak može dovesti do anemije.

Ćelijsko disanje i rast

Ovaj vitamin je neophodan za optimalno funkcionisanje ćelije i takozvano ćelijsko disanje, proces u kojem se hrana pretvara u energiju, što je temelj zdravog rasta i razvoja čoveka.

Zdravlje kože, kostiju i vezivnih tkiva

Riboflavin ima značajnu ulogu u održavanju optimalnog nivoa kolagena, proteina neophodnog za zdravlje kože, kostiju i tkiva.

Koji su glavni simptomi nedostatka riboflavina?

Crvenilo jezika i upala usne duplje

Jedan od prvih simptoma nedostatka riboflavina je crvenilo i oticanje jezika, praćeno bolom i poteškoćama pri gutanju.

Bolovi u grlu

Učestali simptom koji se javlja kod deficita je upala grla, koja može biti izražena i otežavati konzumaciju uglavnom čvrste hrane.

Izuzetno osetljiva i razdražljiva koža

Koža može postati suva, ispucala i izuzetno osetljiva na dodir, što je direktna posledica nedostatka ovog vitamina.

Anemija

Dugotrajni nedostatak riboflavina može dovesti do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i pojave bolesti poznate kao anemija.

Osećaj slabosti i malaksalosti

Generalna slabost, umor, te malaksalost su česti kod osoba koje ne unose dovoljno vitamina B2, bez obzira na dovoljnu količinu sna.

Koliki je preporučen dnevni unos riboflavina?

Preporučeni dnevni unos riboflavina varira u zavisnosti od uzrasta, pola, i opšteg zdravstvenog stanja osobe. Odraslim osobama se generalno preporučuje unos između 1.1 i 1.3 mg riboflavina dnevno. Trudnicama i dojiljama može biti potrebno više, kako bi podržale svoje zdravlje i zdravlje bebe.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Zbog čega je vitamin B2 (riboflavin) bitan?
Vitamin B2 je neophodan za pravilno funkcionisanje mnogih enzimskih reakcija u organizmu i igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože, očiju i nervnog sistema.
Da li je potrebno unositi vitamin B2 svaki dan?
Da, riboflavin se ne skladišti u telu u značajnim količinama, stoga je potrebno redovno ga unositi kroz ishranu ili suplemente kako bi se izbegao deficit.
Kome potencijalno može da smeta riboflavin?
Osobe koje boluju od određenih bolesti, kao što su problemi sa bubrezima ili bolesti jetre, treba da se konsultuju sa lekarom pre povećanja unosa riboflavina.
Šta može da spreči apsorpciju riboflavina?
Alkohol, antidepresivi i neki kontraceptivi mogu negativno uticati na apsorpciju riboflavina, smanjujući njegovu efikasnost.
Da li postoji mogućnost od preteranog unosa riboflavina i koji su simptomi?
Riboflavin se generalno smatra sigurnim, čak i u većim dozama, jer se višak izbacuje putem urina. Međutim, ekstremno visoke doze mogu izazvati svetlo žutu boju urina i moguće tegobe.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 3 Prosečna ocena: 4.3]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.