Šta je medicinski ugalj i za šta ga možemo koristiti?

Verujem da ste više puta čuli da medicinski ugalj, poznat i kao aktivni ugalj, ima brojne prednosti za ljudsko zdravlje. Međutim, naučno su dokazane samo neke od njih, među kojima je i detoksikacija tela.

Šta je medicinski ugalj i kako se dobija?

Aktivni ugalj je ugalj koji je tretiran kiseonikom na veoma visokim temperaturama da bi postao porozniji. Ovaj tretman menja njegovu unutrašnju strukturu, smanjujući veličinu pora i povećavajući njihovu površinu. Zahvaljujući tome, poseduje sposobnost da veže i izluči štetne materije iz tela. Iz tog razloga koristan je u lečenju trovanja hranom ili lekovima, a efikasan je i u ublažavanju gastrointestinalnih poremećaja, kao što su dijareja i brojne druge probavne tegobe.

Melje se u crni prah, koji se prodaje u praškastoj formi ili se inkapsulira u formi supementa. Dodaje se i raznim industrijskim proizvodima – od sladoleda do pasti za zube. Konzumira se oralno, s tim da nema ni miris ni ukus.

Kako se i za šta upotrebljava aktivni ugalj?

Ne apsorbuje se u crevima. Dakle, nakon što ga progutate, stiže u creva u nepromenjenom obliku. Njegova porozna tekstura ima negativan električni naboj, što privlači pozitivno naelektrisane molekule, kao što su toksini i gasovi. Kada tečnosti ili gasovi prolaze kroz aktivni ugalj, oni se vezuju za njega u procesu poznatom kao adsorpcija.

Toksini i hemikalije se na taj način ,,zarobljavaju” u crevima i eliminišu kroz stolicu umesto da se apsorbuju u telo. Aktivni ugalj je takođe veoma efikasan u adsorbovanju gasova, što može ublažiti simptome nadimanja.

Zdravstvene prednosti aktivnog uglja

1. Detoksikuje telo

Budući da je u stanju da apsorbuje toksine i hemikalije, te pomaže njihovo izbacivanje iz tela, aktivni ugalj se koristi za detoksikaciju tela usled predoziranja lekovima. Naučno je dokazano da ne samo da sprečava apsorpciju leka, već i pomaže telu da brže eliminiše već apsorbovane lekove.

2. Unapređuje funkciju bubrega

Aktivni ugalj može unaprediti funkciju bubrega smanjenjem broja otpadnih proizvoda koje bubrezi treba da filtriraju. Ovo može biti posebno korisno za ljude sa hroničnom bolešću bubrega, kojima bubrezi nisu u stanju da uklone ureu i druge toksine filtriranjem krvi.

Aktivni ugalj može da se veže za ureu i druge toksine, pomažući telu da ih eliminiše. Takođe, urea i drugi otpadni proizvodi mogu proći iz krvotoka u creva kroz proces poznat kao difuzija. U tom slučaju, oni se u crevima vezuju za aktivni ugalj i izlučuju stolicom.

3. Ublažava nadimanje i gasove

Pojedina istraživanja ustanovila su da aktivni ugalj može ublažiti gasove i nadimanje. Tečnosti i gasovi ,,zarobljeni” u crevima lako prolaze kroz milione sićušnih rupa u aktivnom uglju, te ih ovaj proces neutrališe.

4. Sprečava dijareju

S obzirom na njegovu upotrebu kao gastrointestinalnog apsorbenta kod predoziranja i trovanja, veruje se da aktivni ugalj može biti koristan tretman za dijareju. Naučnici su zaključili da aktivni ugalj može sprečiti apsorpciju bakterija i lekova koji mogu uzrokovati dijareju, tako što će ih ,,zarobiti” na svojoj poroznoj površini.

5. Filtrira vodu

Baš kao što to čini u crevima i želucu, aktivni ugalj može da stupi u interakciju i apsorbuje niz toksina, lekova, virusa, bakterija, gljivica i hemikalija, koje se nalaze u vodi.

6. Čisti kožu

Aktivni ugalj se takođe koristi u maskama za lice i sredstvima za čišćenje lica, jer može pomoći da se iz kože izvuku nečistoće i višak masnoća.

Bez obzira na to što ga sadrže brojne paste za zube, nema značajnih istraživanja koja podržavaju njegovu upotrebu za izbeljivanje zuba ili oralno zdravlje.

Napomena

Važno je napomenuti da aktivni ugalj može ometati apsorpciju određenih lekova, pa vam savetujem da se konsultujete sa lekarom ili farmaceutom pre njegove upotrebe.

Takođe, ukoliko imate bilo kakav zastoj creva, nemojte ga koristiti na svoju ruku, već se obavezno konsultujte sa lekarom.

Doziranje

Aktivni ili medicinski ugalj se sve više koristi kao crna boja za hranu, pa je moguće da ga unesete u organizam konzumiranjem različitih namirnica. Kao lek se konzumira oralno, u jednoj dozi od 100 grama. Svakako, preporučujem vam da razgovarate sa lekarom, kako biste saznali koja vrsta proizvoda i doza je najbolja za vaše zdravstveno stanje.