fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

Suplementi koji poboljšavaju pamćenje

„Poboljšava pamćenje… izoštrava fokus…“ – Ovo su samo neke od tvrdnji koje možete videti na suplementima koje 25% odraslih, starijih od 50 godina, uzima kako bi očuvali svoj mozak zdravim. Iako određeni nutrijenti u prirodnom obliku mogu da uspore ili spreče gubitak pamćenja, nema mnogo naučnih dokaza o tome da ovi nutrijenti u formi suplementa imaju isto dejstvo.

Nutrijenti za mozak

B vitamini

B vitamini poput B6, B12 i B9 (folna kiselina) igraju važnu ulogu u zdravlju mozga. Međutim, malo je verovatno da će vam pomoći ukoliko ih unosite u formi suplementa. Izuzetak je jedino folna kiselina, čiji je unos neophodan u trudnoći budući da sprečava pojavu urođenih mana. Naime, istraživanja o upotrebi suplemenata vitamina B za jačanje kognitivnih sposobnosti nisu ubedljiva. Potrebno ih je više kako bismo imali jasan zaključak. Najsigurniji način da organizam snabdete dovoljnom količinom vitamina B sa cijem jačanja memorije jeste da u ishranu uključite što više namirnica koje ih sadže, poput zelenog lisnatog povrća.

L-teanin

Prirodna aminokiselina l-teanin može da poboljša mentalne performanse, posebno kada se kombinuje sa kofeinom. Međutim nema dovoljno istraživanja koja potvrđuju da suplement l-teanina utiče na poboljšanje memorije. Svakako, uvek vam ostaje zeleni čaj kao opcija, budući da prirodno sadrži l-teanin, kofein, ali i antioksidanse koji mogu pomoći mentalnom i fizičkom blagostanju na druge načine.

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans koji se odlično bori sa slobodnim radikalima, naročito sa onima koji mogu oštetiti moždane ćelije. Međutim, studije koje su imale za cilj da otkriju da li suplementi vitamina E mogu smanjiti rizik za razvoj demencije nisu pružile sjajne rezultate. Zato vam preporučujem da ovaj vitamin za jačanje memorije isključivo unosite kroz hranu, kao što su orašasti plodovi, semenke i kvalitetna biljna ulja.

Omega 3 masne kiseline

Tradicionalna mediteranska ishrana, koja uključuje ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama, povezana je sa manjim rizikom za razvoj demencije. Međutim, studije nisu dokazale da i suplementi omega 3 masnih kiselina mogu imati isti efekat, stoga prednost dajte namirnicama bogatim ovim nutrijentom.

Ginko biloba

Iako na tržištu postoji bezbroj preparata za jačanje memorije sa ekstraktom ginko bilobe, savremena istraživanja otkrila su da suplementi ginka verovatno neće poboljšati pamćenje.

Kurkumin

Kurkumin koji se nalazi u kurkumi poseduje brojna antioksidativna svojstva, zahvaljujući kojima može poboljšati memoriju. Međutim, potrebno je još istraživanja da bi se utvrdilo u kojoj meri suplement kurkumina utiče na memoriju.

Hrana i drugi načini poboljšanja memorije

Iako određeni suplementi mogu pomoći u nekim slučajevima, većini zdravih ljudi nisu potrebne tablete za jačanje memorije. Ishrana bogata povrćem, bobičastim voćem, integralnim žitaricama i ribom (takozvana MIND dijeta) jedan je od najboljih načina za unapređenje zdravlja mozga.

Pored balansirane ishrane, fizička aktivnost, adekvatna količina sna, ali i angažovanje mozga kroz različite mentalne aktivnosti (učenje stranog jezika, rešavanje ukrštenih reči, sudoku, promena rutina) mogu poboljšati pamćenje.

Mnoge faktore rizika za razvoj Alchajmerove bolesti, kao što su loša ishrana bogata rafinisanih ugljenim hidratima i sedentarni način života, možete kontrolisati. Promena jednog od ovih faktora rizika može smanjti rizik za razvoj demencije.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.