fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Voće i povrće koje sadrži najviše i najmanje pesticida

Većina ljudi još uvek nije svesna u kojoj meri pesticidi mogu imati negativno dejstvo na čovekovo zdravlje. Da biste bili na oprezu, u ovom blog postu vam predstavljam voće i povrće, koje sadrži najviše i najmanje pesticida.

U pitanju su dve liste koje svake godine objavljuje Američka radna grupa za zaštitu životne sredine Environmental Working Group (EWG)Dirty Dozen i Clean Fifteen na kojima se nalazi spisak konvencionalno uzgojenog voća i povrća za koje je ustanovljeno da sadrže najviše i najmanje pesticida u odnosu na organske plodove.

U ovom blog postu predstavljam vam liste za 2021. godinu, a ukoliko želite možete ih uporediti sa .

Za 2021. godinu rezultati su prikupljeni analizom podataka o 46 075 uzoraka 46 najpopularnijih vrsta voća i povrća, koje je oprano i oljušteno pre testiranja na pesticide.

Dirty Dozen za 2021. godinu – najzagađenije namirnice

Ovo je lista voća i povrća koje je najviše tretirano pesticidima u okviru uobičajene poljoprivredne prakse. Dakle, ova lista ukazuje na to koji usevi se obično tretiraju s najvećom količinom raznovrsnih pesticida. Zato vam savetujem da prilikom kupovine voća i povrća koje se nalazi na ovoj listi birate ono koje je organskog porekla i od lokalnih proizvođača.

Jagode
Spanać
Kelj
Nektarine
Jabuke
Grožđe
Višnje
Breskve
Kruške
Slatka i ljuta paprika
Celer
Paradajz

Najuočljivija razlika između ovogodišnje i prošlogodišnje liste jeste to što se paprika našla među plodovima koji su najviše tretirani pesticidima.

Clean 15 za 2021. godinu – najmanje prskane namirnice

Ponekad kupovina organskog neprskanog voća i povrća može predstavljati veliki finansijski izdatak, pa vam preporučujem da, kada želite da uštedite novac kupovinom neorganskog voća i povrća, birate plodove sa ove liste, jer su najmanje tretirani pesticidima.

Avokado
Kukuruz
Ananas
Luk
Papaja
Slatki grašak (zamrznuti)
Plavi patlidžan
Špargla
Brokoli
Kupus
Kivi
Karfiol
Pečurke
Dinje
Kantalup (sorta dinje)

Ono što ćete primetiti je da većina ove bezbedne hrane obično ima tvrđu spoljašnjost, kožu ili ljusku koja se uklanja prilikom pripreme za jelo.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.