fbpx

DETOKS PROGRAM OD 26.2. DO 1.3.

Zbog čega je dobro jesti voće?

Leto je najbolji period u godini da u jelovnik uvrstite više voća. Budući da gotovo sve vrste sadrže veliku količinu vode, poslužiće vam kao fantastično osveženje u vrelim danima. Postoje brojne činjenice koje govore o tome zbog čega je dobro jesti voće.

Voće je dragoceno i neophodno za zdravlje i vitalnost celokupnog organizma. Pored brojnih vitamina, odličan je izvor različitih minerala, poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, fosfora, natrijuma, hlora, sumpora, cinka, mangana, gvožđa, bakra i joda. Ima značajnu količinu ugljenih hidrata, stoga vam preporučujem da ograničite njegov unos ukoliko želite da korigujete telesnu težinu.

Voće sadrži mali procenat proteina i masti. Jedan od razloga zbog čega je dobro jesti voće je činjenica da je ono bogato biljnim vlaknima, organskim kiselinama i drugim materijama poput pektina i antocijana.

Prema brojnim istraživanjima, voće bi trebalo jesti ujutru na prazan stomak ili između obroka, budući da se u to vreme varenje odvija prilično brzo.

Međutim, jesti voće odmah nakon obroka nije dobra ideja. Potrebno je da od obroka prođe najmanje 30 minuta. Ako imate dijabetes ili insulinsku rezistenciju trebalo bi da konzumirate voće niskog glikemijskog indeksa.

U nastavku saznajte kojih 8 voćki unapređuje imunološki sistem, a pripada ovom godišnjem dobu.

1. Trešnje

Imaju vrlo malo kalorija i nizak glikemijski indeks. Sastoje se iz ugljenih hidrata i vrlo malo proteina i masti. Od vitamina u najvećoj meri sadrže A i C, a osim toga dobar su izvor i vitamina B kompleksa. Obiluju kalcijumom, kalijumom, gvožđem, magnezijumom i cinkom, a u njihovim slasnim plodovima ima dosta folata, te se naročito preporučuju trudnicama. Poseduju brojna lekovita svojstva, a zahvaljujući antocijanima imaju i analgetsko dejstvo, pa veliki broj istaživanja ukazuje da ublažavaju bolove čak u mnogo većoj meri nego aspirin. Jačaju imunološki sistem, krv, kosti, a pozitivno utiču i na zdravlje srca i stomaka.

2. Ananas

Ovo tropsko voće sadrži digestivni enzim bromelain, koji pomaže razgradnju proteina u aminokiseline. Osim toga, prepun je vitamina C, zahvaljujući kojem jača imunološku funkciju organizma. Ima brojna lekovita svojstva, ali i visok glikemijski indeks, te nije preporučljiv u toku dijete ili kod ljudi koji imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes.

3. Borovnice

Zahvaljujući brojnim antioksidansima, a naročito antocijanima koji im pružaju plavu boju, borovnice su odlične namirnice za borbu sa upalama u organizmu. Bogate su vitaminima A, C i E, kao i brojnim mineralima, poput kalijuma, natrijuma, mangana i gvožđa. Smatraju se odličnim lekom za malokrvnost, usporavaju starenje, te poboljšavaju funkciju vida. Osim toga, doprinose regeneraciji jetre, te normalizuju njen rad. Pogotovo se preporučuju onima čija je jetra oštećena alkoholom.

4. Jagode

Ovo bobičasto voće, pored brojnih vitamina i minerala, sadrži i različite organske kiseline, kao što su limunska, vinska, jabučna i pektin. Budući da su istovremeno bogate vitaminom C i gvožđem, jagode se od davnina koriste za lečenje malokrvnosti, kao i za snižavanje krvnog pritiska. Osim toga, ubrzavaju metabolizam i ne ometaju proces mršavljenja.

5. Kivi

Kivi je bogat vitaminom C, koji pomaže u održavanju imunološkog sistema i sprečava oštećenja slobodnih radikala, koja mogu dovesti do raznih upala u organizmu. Pored toga, bogat je vitaminima B grupe, a poseduje i nijacin, kalcijum i gvožđe. Zahvaljujući digestivnom enzimu aktinidainu, olakšava probavne smetnje kao što su nadutost i zatvor.

6. Kupine

Ukusni plodovi sa niskim sadržajem šećera, prepuni su antioksidanasa, naročito elagitanina, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, a pokazao se vrlo efikasnim u borbi sa kancerom. Kupine sadrže i vitamine A i C, zahvaljujući kojima imaju jako protivupalno antibakterijsko dejstvo. Osim toga, imaju pozitivan efekat na zdravlje srca i krvnih sudova.

7. Papaja

Ova tropska voćka odlična je za negu kože budući da je puna antioksidanasa i hranljivih sastojaka, koji pomažu u proizvodnji kolagena. Bogata je likopenom i vitaminom C, koji štite kožu od štetnih efekata sunca i usporavaju njeno starenje. Takođe sadrži enzim papain, koji pomaže u borbi sa različitim oštećenjima kože.

8. Lubenica

Iako spada u povrće, lubenicu je teško ne uvrstiti je na ovaj spisak slatkih i ukusnih namirnica. Budući da sadrži gotovo 90% vode i antioksidans glutation, odlična je za detoksikaciju organizma. Ubrzava metabolizam, otklanja umor, pruža energiju i popravlja raspoloženje. Bogata je ikopenom i vitaminima A i C, koji dodatno pomažu u detoksikaciji i borbi sa slobodnim radikalima. Naročito se preporučuje onima koji imaju problem sa zdravljem srca, krvnih sudova, bubrega, žuči i jetre. Budite umereni u konzumiranju lubenice, jer može podstaći gasove, nadutost, porast šećera u krvi, kao i uticati na sabotiranje dijete zbog velike količine šećera.

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.