Banana hleb

Nema ništa lepše od mirisa svežeg hleba koji se širi čitavom kućom, zar ne? I ja to mislim. Nedavno sam napravila hleb od banane koji ima ukus kao kolač. Izuzetno mekan i na oko primamljiv poslužiće vam umesto deserta, a predlažem da ga jedete i za doručak.

Vreme pripreme: 60 min.
Količina: 10-12 porcija

Sastojci:
2 zrele banane, pasirane (1 šolja)
1 banana, uzduž prepolovljena za dekoraciju (opciono)
½ šolje kokosovog šećera
¾ šolje nezaslađenog bademovog mleka
⅓ šolje maslinovog ulja i još malo za podmazivanje kalupa
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica jabukovog sirćeta
⅔ šolje ovsenog brašna
⅓ šolje pirinčanog brašna
½ šolje bademovog brašna
2 kašičice praška za pecivo
¼ kašičice sode bikarbone
½ kašičice soli
½ kašičice cimeta
¼ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
½ šolje badema, sitno seckanih
80 g crne čokolade, sitno seckane

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C, te malom količinom maslinovog ulja premažite kalup za hleb.
2. U velikoj posudi pomešajte pasirane banane sa kokosovim šećerom, bademovim mlekom, maslinovim uljem, ekstraktom vanile i jabukovim sirćetom, te mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
3. U drugoj posudi pomešajte ovseno, pirinčano i bademovo brašno, te prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet i muskatni oraščić.
4. Suve sastojke dodajte u posudu sa vlažnim i mešajte dok se ne sjedine, a zatim dodajte seckane bademe i čokoladu. Sipajte smesu u pripremljen kalup za hleb.
5. Po želji, prepolovite još jednu bananu po dužini i utisnite je kao ukras na vrh kolača.
6. Pecite oko 50 minuta, te čačkalicom proverite da li je hleb pečen u sredini.
7. Poslužite i uživajte.