Bezglutenski kolač od šargarepe sa prelivom od tahinija

Znam da me prati mnogo žena i mama koje praktikuju zbog sebe ili svoje dece bezglutensku ishranu, stoga često objavljujem recepte za jela u kojima nema ovog proteina. Jedan takav je i fenomenalan recept za kolač od šargarepe sa prelivom od tahinija. Izuzetno je ukusan, a vrlo jednostavan za pripremu. Uživajte!

Vreme pripreme: 1 h 30 min.
Količina: 12 porcija

Sastojci:
3 lanena jaja (3 kašike mlevenog lanenog semena + 7 1⁄2 kašika vode)
1⁄3 šolje rastopljenog kokosovog ulja
1⁄4 šolje agava sirupa
1 šolja nezaslađenog sosa od jabuka (apple sauce)
1⁄2 šolje kokosovog šećera
3⁄4 kašičice soli
1 1⁄2 kašičica sode bikarbone
1 1⁄2 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
1 šolja nezaslađenog bademovog mleka
1 1⁄2 šolja ISC šargarepe, oguljene i izrendane
1 1⁄2 šolja bademovog brašna
1 1⁄2 šolja bezglutenske mešavine brašna za kolače
3⁄4 šolje oraha, sitno seckanih
3⁄4 šolje suvog grožđa

Sastojci za serviranje (opciono):
suvo grožđe
orasi, sitno seckani

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C. Tepsiju obložite papirom za pečenje.
2. Da biste pripremili lanena jaja, u posudi pomešajte mleveno laneno seme i vodu.
3. Lanenim jajima dodajte kokosovo ulje, agava sirup, te sve promešajte da se sastojci sjedine. Nakon toga dodajte sos od jabuka, kokosov šećer, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet, te sve još jednom promešajte kako biste dobili homogenu smesu.
3. Dodajte nezaslađeno bademovo mleko i promešajte. Dodajte rendanu šargarepu, te ponovo promešajte. Zatim dodajte bademovo brašno i mešavinu bezglutenskog bašna, sitno seckane orahe, suvo grožđe i sve još jednom promešajte. Testo bi trebalo da bude gusto, ali ne previše, kako biste mogli da ga sipate u tepsiju.
4. Dobijeno testo sipajte u tepsiju. Pecite 40-50 minuta ili dok testo ne poprimi zlatno-braon boju.
5. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi oko 15 minuta.
6. Premažite kolač prelivom od tahinija. (Recept potražite u nastavku.)
7. Ukrasite kolač po želji seckanim orasima ili suvim grožđem.
8. Poslužite i uživajte.

Sastojci za preliv od tahinija:
2 kašike tahinija
sveže ceđen sok od 2 limuna
1-2 kašičice agava sirupa

Priprema:
1. Stavite sve sastojke u manju posudu i mešajte ih dok se ne sjedine.