Boranija sa bademima na belom luku

BORANIJA + BADEMI – šta mislite o ovoj nesvakidašnjoj kombinaciji? Odvažite se i eksperimentišite sa namirnicama i ukusima poput mene. Spoj ova dva sastojka spremljena na belom luku može da vam posluži kao prilog uz meso ili neki drugi glavni obrok. Garantujem da ćete se oduševiti.

Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
3 čena belog luka, izgnječena
1 šolja ISC rendane šargarepe
450 g žute boranije
250 ml paradajz soka
1 veza peršunovog lišća
1 kašika kuzu praha (biljni zgušnjivač umesto zaprške)
1 dl hladne vode
prstohvat himalajske soli
prstohvat crnog bibera
1⁄3 šolje sirovih badema
1 mladi luk, sitno seckan

Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u šerpi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte beli luk i rendanu šargarepu, te dinstajte 2-3 minuta. Nakon toga, dodajte boraniju i 250 ml paradajz soka. Promešajte, a potom poklopite i ostavite da se kuva 10-15 minuta. U međuvremenu iseckajte peršunovo lišće na sitno, a badem izblendirajte u secku. Proverite da li je boranija kuvana, te ukoliko jeste, dodajte himalajsku so, crni biber i peršunovo lišće. U čaši pomešajte jednu kašiku kuzu praha i 1 dl hladne vode, te dobijeni rastvor ulijte u gotovu boraniju. Nakon što boranija krene da se zgušnjava, mešajte, i posle 30-ak sekundi sklonite sa šporeta. Boraniju prespite u činiju, a po vrhu dekorišite blendiranim bademom, i sitno seckanim mladim lukom. Ovo jelo možete servirati uz kinou ili neku drugu žitaricu i porciju sveže salate po izboru.