Božićni kolači sa šumskim voćem

Ovu poslasticu možete da pripremite veoma lako, a sjajno izgleda na svečanom stolu. Iskoristila sam božićne boje i ukuse, te spremila ove mini kolače sa čia džemom od šumskog voća, prelivene sočnom čokoladom. Njam! Kako se prave božićni kolači sa šumskim voćem potražite u nastavku.

Vreme pripreme: 75 minuta za pripremu i 60 minuta za hlađenje
Količina: 4-6 kolačića

Sastojci za koru:
¾ šolje brašna od integralnog pirinča
½ šolje brašna od kinoe
¼ šolje brašna od tapioke
¼ šolje kakao praha
1 kašičica sode bikarbone
½ kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
⅓ šolje agava sirupa
⅓ šolje maslinovog ulja
2 manja organska jaja
2 kašičice jabukovog sirćeta
1 kašičica ekstrakta vanile
½ šolje nezaslađenog pirinčanog mleka

Sastojci za čia džem od šumskog voća:
1 šolja šumskog voća
¼ šolje soka od narandže
½ kašičice kore od narandže, rendne
1 kašika agava sirupa
1 kašika čia semenki

Sastojci za premaz:
100 g crne veganske čokolade
¼ šolje nezaslađenog pirinčanog mleka
1 kašika agava sirupa
ribizla i ruzmarin (za dekoraciju)

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 ºC. Tepsiju prečnika 22 cm obložite papirom za pečenje.
2. U velikoj posudi pomešajte brašno od integralnog pirinča, brašno od kinoe, brašno od tapioke, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
3. U maloj posudi pomešajte agava sirup, maslinovo ulje, organska jaja, jabukovo sirće, ekstrakt vanile i nezaslađeno pirinčano mleko.
4. Dodajte vlažne sastojke u suve, te mešajte dok se ne sjedine. Dobijena smesa treba da bude tečna, ali ne previše retka.
5. Dobijenu smesu sipajte u pripremljenu tepsiju i poravnajte vrh.
6. Pecite koru oko 20 minuta.
7. Izvadite tepsiju iz rerne. Ostavite da se kora ohladi par minuta, te je izvadite iz tepsije i stavite na ravnu površinu.
8. Rezačem u obliku kruga prečnika 5 cm izrežite dobijenu koru. Trebalo bi da dobijete 11-12 krugova.
9. Da biste napravili čia džem od šumskog voća, stavite šumsko voće, sok od narandže i agava sirup u šerpu, te sve lagano kuvajte oko 10 minuta, dok šumsko voće ne omekša. Nakon toga, sklonite šerpu sa šporeta, te izgnječite šumsko voće viljuškom dok ne postane glatko, zatim dodajte čia semenke. Dobijenu smesu ostavite da se malo ohladi, pre nego što je stavite u frižider da se stegne.
10. Nakon toga na 1 koru kružnog oblika stavite 1 kašičicu čia džema od šumskog voća, te preklopite drugom korom kružnog oblika. Pravite ove kolačiće dok god ne iskoristite sve kore kružnog oblika.
11. Zaitm vegansku crnu čokoladu sitno iseckajte i stavite u malu posudu. U manjoj šerpi zagrejte nezaslađeno pirinčano mleko do tačke ključanja, te ga prelijte preko sitno seckane čokolade i mešajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Dodajte agava sirup, te dobijeni preliv sipajte preko svakog kolačića.
12. Kolačiće ukrasite ribizlama i ruzmarinom.
13. Poslužite i uživajte.