Bundeva punjena kinoom i šampinjonima

Obožavam bundeve i trudim se da ih u ishranu uključim na različite načine kada su u sezoni. Ovog puta sam ih napunila ukusnom mešavinom kinoe i šampinjona, te dobila fantastično jelo. Recept potražite u nastavku.

Vreme pripreme: 1h 30 minuta
Količina: 4-6 porcija

Sastojci:
2 manje ISC bundeve
1 ½ kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
2 šolje bujona od povrća
1 šolja kinoe, isprane i oceđene
1 glavica crnog luka, seckana na kockice
3 čena belog luka, izgnječena
1 šolja šampinjona, seckanih
2 kašike listova sveže majčine dušice
2 kašike soja sosa
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike bundevinih semenki, očišćenih
2 kašike bobica nara
2 prstohvata soli
2 prstohvata bibera

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 ºC.
2. Presecite bundeve napola po dužini. Izvadite semenke. Stavite bundeve na tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje, isečenom stranom nagore, pa ih prelijte sa ½ kašike maslinovog ulja, te pospite prstohvatom soli i bibera. Pecite ih 45 minuta ili dok ne omekšaju.
3. Za to vreme sipajte kinou i bujon od povrća u šerpu, te kuvajte kinou na jakoj temperaturi dok ne prokuva. Zatim poklopite kinou i kuvajte je na umerenoj temperaturi još 15 minuta, dok ne upije svu tečnost.
4. Dok se kinoa kuva, zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u tiganju, dodajte crni luk, te ga dinstajte dok ne postane providan, oko 5 minuta. Dodajte beli luk, šampinjone, majčinu dušicu, prstohvat soli i bibera, te nastavite da dinstate dok šampinjoni ne omekšaju i sva tečnost iz njih ne ispari.
5. U tiganj dodajte kinou, soja sos i jabukovo sirće, te sve promešajte.
6. Dobijenom smesom napunite pečene bundeve, te preko njih sipajte bundevine semenke i bobice nara.
7. Poslužite i uživajte.