Kaserola od piletine i integralnog pirinča

Ne znam ni sama koliko sam kaserola napravila do sada, ali znam da je svaka drugačija od one prethodne. Za danas sam vam spremila kaserolu sa piletinom i integralnim pirinčem, kojoj poseban šmek daje sveža majčina dušica. Ovo je jelo za prave gurmane.

Vreme pripreme: 90 min.
Količina: 4 porcije

Sastojci:
1-2 kašike maslinovog ulja + još malo za premazivanje vatrostalne posude
2 šolje integralnog pirinča
1 veliki crni luk, sitno seckan
2 šolje pilećeg bujona ili vode
1 ½ šolja potaža od pečuraka
2 prstohvata soli
2 prstohvata crvenog bibera
4 pileća karabatka odvojena od kostiju
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice sveže majčine dušice, sitno seckane + još malo za dekoraciju
1 čen belog luka, izgnječen

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C i vatrostalnu posudu za pečenje namažite maslinovim uljem.
2. Dodajte integralni pirinač, luk, pileći bujon ili vodu i potaž od pečuraka, te mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Začinite solju i biberom.
3. Zatim preko toga naslažite pileće meso kožicom okrenuto prema gore. Premažite svaki karabatak maslinovim uljem, te pospite majčinom dušicom, belim lukom, začinite solju i biberom.
4. Pokrijte vatrostalnu posudu folijom i pecite oko 1 sat. Skinite foliju i pecite još oko 20 minuta, dok pirinač ne omekša i piletina ne bude pečena, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju.
5. Poslužite sa malo sveže majčine dušice i uživajte.