Kinoa salata sa brokolijem i crnim pirinčem

Prema vašim komentarima i pitanjima, shvatila sam da mnogo volite kinou. I ja je obožavam, pa zato eksperimentišem sa receptima u kojima je ova pseudožitarica glavni sastojak. Ovaj put sam spremila kinoa salatu sa crnim pirinčem i brokolijem. Isprovajte i javite mi utiske. Prijatno!

Vreme pripreme: 45 min.
Količina: 2 porcije

Sastojci:
1⁄2 šolje kinoe
1⁄2 šolje crnog pirinča
3 šolje vode
1⁄2 šolje zamrznutog graška
1 manji crveni luk, oguljen, prepolovljen i tanko seckan
1 kašičica agava sirupa
5 kašika jabukovog sirćeta
so i biber po ukusu
3 kašike tamari soja sosa
1 kašika ulja koštica grožđa
2 kašičice susamovog ulja
2 cm svežeg đumbira, oguljenog i izrendanog
1 veća glavica ISC brokolija, iscepkana na manje cvetove
1⁄3 šolje pistaća
1⁄4 šolje suncokretovih semenki
1⁄2 šolje suvih višanja

Priprema:
1. U šerpu srednje veličine dodajte kinou i crni pirinač, te 3 šolje vode, promešajte i ostavite da prokuva
na srednjoj temperaturi. Nakon što prokuva, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 30 minuta. Sklonite sa ringle. Dodajte grašak, poklopite i kuvajte još 10 minuta. Ostavite sa strane.
2. U međuvremenu u maloj posudi pomešajte crveni luk, agava sirup, 2 kašike jabukovog sirćeta, so i biber po ukusu. Ostavite sa strane da stoji oko 20 minuta.
3. U velikoj posudi pomešajte preostale 3 kašike jabukovog sirćeta, tamari soja sos, ulje koštica grožđa, susamovo ulje i rendani đumbir. Zatim dodajte cvetove brokolija, pistaće, suncokretove semenke i suve višnje. Sve promešajte.
4. Nakon toga u istu veliku posudu dodajte proceđeni i ohlađeni skuvani pirinač, kinou i grašak, sve dobro promešajte, te dodajte crveni luk.
5. Poslužite i uživajte.