Kremasti potaž od karfiola

Ovo kremasto jelo sadrži brojne sastojke koji podržavaju imunološki sistem. U glavnoj ulozi nalazi se pečeni karfiol, dopunjen belim lukom i pasuljem. Zahvajujući indijskim orasima, koje sam koristila umesto mlečnih proizovda, ovaj potaž ima baršunastu teksturu, a muskatni oraščić mu pruža poseban šmek.

Vreme pripreme: 90 minuta
Količina: 4 porcije

Sastojci:
1 glavica krafiola, rascepkana na cvetiće
½ crnog luka, seckanog na kolutove
2 čena belog luka, izgnječena
1 kašika maslinovog ulja
prstohvat soli
prstohvat bibera
¾ šolje sirovih indijskih oraha
1 ½ šolja pasulja
4 šolje bujona od povrća
1 šolja vode
¼ kašičice muskatnog oraščiča, mlevenog
1 kašika limunovog soka

Sastojci za dekoraciju:
Seckani tostirani indijski orah
mirođija
maslinovo ulje
biber

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C i tepsiju obložite papirom za pečenje.
2. Zatim u tepsiju poslažite karfiol, crni i beli luk. Prelijte ih maslinovim uljem, te začinite solju i biberom. Pecite povrće oko 30 minuta.
3. Dok se povrće peče, potpoite indijske orahe, te operite i ocedite pasulj.
4. Izvadite pečeno povrće iz rerne i prebacite ga u veliku šerpu. Dodajte pasulj, bujon od povrća, vodu i muskatni oraščić, te sve dobro promešajte. Kuvajte sve na umerenoj temperaturi dok ne prokuva, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 15-20 minuta, dok karfiol ne omekša.
5. Sklonite šerpu sa šporeta. Dobijeno povrće i pasulj stavite u blender, te dodajte limunov sok. Blenidrajte dok ne dobijete smesu kremaste i glatke teksture. Polovinu dobijene smese vratite u šerpu. Ocedite indijske orahe i dodajte ih u blender u kojem se nalazi ostatak smese, te blendirajte još oko 1 minut. Zatim drugu smesu prebacite u šerpu i sve zajedno kuvajte, dok se smese ne sjedine.
6. Servirajte dobijeni potaž sa sitno seckanim indijskim orahom, mirođijom, biberom i maslinovim uljem.
7. Poslužite i uživajte.