Kuglice sa paradajzom

Možda će vam se postupak za pravljenje ovih italijanskih kuglica od paradajza činiti komplikovanim, međutim, znajte da je vredno truda. Izuzetno ukusno jelo od pirinča i grilovanog povrća postaće vam obavezna stavka u jelovniku.

Vreme pripreme: 60 minuta
Količina: 12-14 kuglica

Sastojci za grilovano povrće:
1 žuta paprika, seckana na veoma sitne kocke
1 tikvica, seckana na veoma sitne kocke
280 g čeri paradajza, seckanih na četvrtine
3 kašike maslinovog ulja

Sastojci za rižoto:
200 g polukuvanog integralnog pirinča
1 kašika jabukovog sirćeta
4 kašike paradajz soka
500 ml bujona od povrća
50 g tapioka skroba
2 kašike nutritivnog kvasca
so i biber (po ukusu)

Sastojci za kuglice:
100 g bezglutenskih prezli (kombinacija heljdinih prezli i prezli od prosa)
2 jajeta, umućena

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C.
2. Poslažite komade paprike, tikvice i čeri paradajza u tepsiju, te sve prelijte maslinovim uljem i ostavite da se peče u rerni oko 20 minuta.
3. Dok se povrće peče, u dubljem tiganju pomešajte sok od paradajza, bujon od povrća i jabukovo sirće. Ostavite da prokuva, dodajte pirinač, promešajte, pa smanjite temperaturu, poklopite i pustite da se kuva dok pirinač ne omekša, oko 10 minuta ili prema uputstvu na pakovanju.
4. Dodajte pečeno povrće, tapioka skrob i nutritivni kvasac, začinite po ukusu solju i biberom, te sve dobro promešajte i ostavite sa strane da se ohladi.
5. U jednu posudu sipajte prezle, a u drugoj umutite jaja.
6. Nakon toga, rukama oblikujte kuglice od smese sa pirinčem, veličine loptice za golf, pa svaku uvaljajte prvo u jaja, a zatim u prezle.
7. Poslažite sve kuglice u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite ih u rerni oko 15 minuta na 180 °C, uz uključen ventilator.
8. Poslužite uz sos od prodinstane crvene paprike na kokosovom ulju u paradajz soku, začinjen solju, biberom i bosiljkom, te uživajte.