Losos sa pireom od karfiola i keljom

Losos sam spremala na milion načina do sada, ali nikada sa karfiolom i keljom. Mogu vam reći da je ova kombinacija ispala bolje nego što sam mogla i da zamislim. Tajna kremastog, a istovremeno gustog pirea od karfiola krije se u kuvanim leblebijama i kukuruznom brašnu, dok je kelju poseban šmek pružio, naravno, beli luk. Ovo morate da probate.

Vreme: 40 minuta
Količina: 4 porcije

Sastojci za pire od karfiola:
2 kašike maslinovog ulja
1 glavica karfiola, seckanog na male cvetove (oko 6 šolja)
3 čena belog luka, mlevena
1 šolja nezaslađenog pirinčanog mleka
3 šolje bujona od povrća ili vode
2 šolje kuvane leblebije
½ šolje kukuruznog brašna
1 kašičica soli

Sastojci za kelj:
1 kašika maslinovog ulja
3 šolje kelja, seckanog
3 čena belog luka, izgnječena
2 kašike limunovog soka
so po ukusu

Sastojci za losos:
1 kašika maslinovog ulja
500 g ili 2 filea lososa
začini po želji (mlevena čili papričica, beli luk u prahu, crni biber…)

Priprema:
1. Pire od karfiola: Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi. Dodajte karfiol i beli luk. Dinstajte oko dva minuta, dok beli luk ne zamiriše. Dodajte pirinčano mleko i 2 šolje bujona od povrća. Dinstajte još 10 minuta, odnosno dok karfiol ne omekša. Dodajte leblebije, te sve grubo izgnječite zadnjim delom velike drvene kašike. Potom, umešajte kukuruzno brašno i jelo će početi da se zgušnjava. Prilagodite gustinu dodavanjem poslednje šolje bujona po potrebi. Začinite po ukusu.
2. Kelj: Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte beli luk, a nakon minut i kelj, te dinstajte 5 minuta. Dodajte limunov sok i so. Nakon toga, izvadite kelj iz tiganja.
3. U isti tiganj dodajte još malo ulja. Stavite filete lososa, koje ste prethodno osušili, začinite ih po ukusu i pržite na svakoj strani po nekoliko minuta.
4. Losos poslužite uz kelj i pire od karfiola.