Losos u miso pasti sa brokolijem

Ovog puta losos sam uvaljala u glazuru od senfa, meda, miso paste, soja sosa, maslinovog ulja i soka od limete, i mogu vam reći da nisam pogrešila. Ova kombinacija sastojaka odlično ide uz ribu, a kao prilog servirala sam brokoli, koji sam začinila fantastičnim umeboši sirćetom. Zaista pikantno i ukusno jelo.

Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 4 porcije

Sastojci:
1 kašika dijon senfa
1 kašičica soja sosa
2 limete, 1 za sok i 1 po želji za serviranje (kriške)
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
4-5 šolja ISC brokolija, iscepkanog na cvetiće
2 kašike bele miso paste
1 kašičica sirovog organskog meda
prstohvat soli
4 fileta lososa
2 mlada luka, sitno seckana
prstohvat susama
1 kašika umeboši sirćeta

Priprema:
1. Zagrejte rernu na na 200 °C.
2. Cvetove brokolija skuvajte na pari 5-10 minuta da omekšaju i odmah prelijte hladnom vodom. Začinite sa malo soli, kašikom maslinovog ulja, kašikom umeboši sirćeta i pospite susamom.
3. U drugoj posudi pomešajte senf, miso, med, soja sos, sok od 1 limete i 1 kašiku maslinovog ulja, te mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
4. Dobijenom glazurom premažite filete lososa, koje ste prethodno osušili papirnim ubrusima i odstranili im kožu. Losos ostavite da odstoji u glazuri oko 30 minuta.
5. Filete lososa poslažite na sredinu tepsije, a oko njih stavite brokoli. Pecite 10 minuta, dok losos ne poprimi svetlozlatnu boju.
6. Losos prelijte preostalom glazurom, okrenite brokoli na drugu stranu, pa pecite još 2 do 4 minuta.
7. Izvadite losos i brokoli, te preko njih pospite sitno seckan mladi luk.
8. Poslužite uz kriške limete i uživajte.