Mafini sa jabukama i šargarepom

Jeste li raspoloženi za MAFINE SA JABUKAMA I ŠARGAREPOM? U hladnim danima nema ništa bolje od ukusnog slatkog peciva, zar ne? Budući da se prave od bademovog i ovsenog brašna ne morate da brinete o njihovom kvalitetu – sadrže brojne hranjive nutrijente, a kombinacija jabuke i šargarepe naročito je dobra za one koji imaju visok krvni pritisak. Prijatno!

Sastojci:
2 šolje bademovog brašna
1 ½ šolja ovsenog brašna
2 kašičice cimeta
1 kašičica sode bikarbone
½ kašičice himalajske soli

Opcioni dodaci:
½ šolje seckanih oraha, suvog grožđa ili crne čokolade
½ šolje meda, agava ili javorovog sirupa
3 jajeta
6 kašika kokosovog ulja, otopljenog
1 šolja izrendane Granny Smith jabuke
1 šolja očišćene i izrendane ISC šargarepe

Priprema:
Zagrejte rernu na 175 °C. Stavite papirne korpice (12 komada) u standardni pleh za mafine. U velikoj posudi pomešajte sve suve sastojke, a to su: bademovo i ovseno brašno, cimet, soda bikarbona, so i opcionalne dodatke, ako ih koristite. U posebnoj posudi umutite med ili drugi zaslađivač, jaja i kokosovo ulje, te toj smesi dodajte jabuku i rendanu šargarepu. Sjedinite sastojke iz obe posude, dobro mešajući. Sipajte testo u papirne korpice za mafine i svaku ispunite tako da budu popunjene do dve trećine zapremine korpice. Mafine pecite 25 do 30 minuta, dok ne porumene, a način na koji ćete proveriti da li su mafini pečeni iznutra je tako što ćete čačkalicom probosti testo. Ukoliko na čačkalici primetite ostatak testa, znači da mafini još treba da se peku. Kada mafini budu gotovi, izvadite ih iz rerne i prekrijte čistom kuhinjskom krpom koju ste prethodno potpuno pokvasili i iscedili. Nakon desetak minuta otkrijte mafine i poslužite ih.

21 dan program