Pastirska pita sa slatkim krompirom i sočivom

Nemojte ići u pekaru kako biste zadovoljili svoju žudnju za pecivom, već sami napravite zdravu varijantu omiljene pite. Isprobajte ovaj recept za PASTIRSKU PITU SA SLATKIM KROMPIROM I SOČIVOM. Recept je kompleksan, ali garantujem vam da je vredan truda.

Sastojci za batat:
3 velika batata, seckana na veće komade
2 kašike kokosovog ulja
¼ kašičice soli
1-2 kašike javorovog sirupa (po želji)

Sastojci za nadev (punjenje):
1 kašika kokosovog ulja
1 crni luk, seckan na kockice
2 čena belog luka, mlevenog
1 ½ šolje sočiva (opranog i oceđenog)
4 šolje bujona od povrća ili vode
2 kašičice sveže majčine dušice
1 šolja zamrznutog povrća po želji: grašak, šargarepa, boranija ili kukuruz

Sastojci za šampinjone (opciono):
2 cele pečurke
4 kašike balzamiko sirćeta
1 kašika kokosovog ulja, otopljenog
prstohvat soli
prstohvat bibera i mlevenog belog luka

Priprema:
1. Stavite vodu i batat u šerpu i ostavite da proključa. Zatim smanjite na srednje jaku temperaturu i kuvajte oko 20-25 minuta, odnosno dok batat ne omekša.
2. Skuvani batat stavite u posudu za mešanje, pa ga izgnječite viljuškom. Dodajte kokosovo ulje, so i biber. U zavisnosti od slatkoće batata, dodajte malo javorovog sirupa. Pokrijte i ostavite sa strane.
3. U međuvremenu zagrejte rernu na 220 °C i namažite tepsiju za pečenje kokosovim uljem.
4. U posebnoj posudi prelijte pečurke balzamiko sirćetom, uljem, solju, biberom i mlevenim belim lukom. Promešajte i ostavite da odstoje u toj marinadi oko 5 minuta.
5. Za pripremu nadeva zagejte vodu u većoj šerpi, pa dodajte ulje, crni i beli luk, te ih dinstajte na umerenoj temperaturi nekoliko minuta, odnosno dok se porumene. Dodajte prstohvat bibera i soli, zatim sočivo, bujon od povrća ili vodu i majčinu dušicu, te sve promešajte. Ostavite da proključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite sočivo da se kuva još 20-30 minuta.
7. Dok se sočivo kuva, zagrejte ulje u tiganju i dodajte pečurke u marinadi. Pržite ih na umerenoj temperaturi 2-3 minuta sa svake strane. Sklonite sa ringle i ostavite sa strane.
8. U poslednjih 10 minuta kuvanja sočiva dodajte zamrznuto povrće po želji, promešajte i poklopite da se ukusi sjedine. Procedite i dodajte još soli i bibera, po želji.
9. Dobijenu smesu sočiva prebacite u vatrostalnu posudu za pečenje, prelijte je pečurkama, te pireom od batata.
10. Pecite pitu u rerni na 220 °C oko 20 minuta, odnosno dok ne porumeni, a ivice postanu hrskave.
11. Nakon što se ohladi, poslužite pitu i uživajte.