Salata od kelja i integralnog pirinča sa prelivom od limuna

Kelj sa prelivom od limuna odličan je recept za jačanje imunološkog sistema, kao priprema organizma za borbu sa virusima i bakterijama koji kreću u napad u ovo doba godine. Limun će, zapravo, zahvaljujući velikoj količini vitamina C, pomoći organizmu u apsorpciji gvožđa iz kelja. Osim ova dva sastojka, dodala sam i integralni pirinač kako bi vas ova salata dovoljno zasitila.

Vreme pripreme: 25 minuta
Količina: 2 porcije

Sastojci za salatu:
1 kašika maslinovog ulja
4 šolje kelja, sitno seckanog
2 šolje kuvanog integralnog pirinča
prstohvat soli
prstohvat bibera
šaka sušenih višanja

Sastojci za dresing:
sok od 1 ISC limuna
sok od 1 narandže
⅓ šolje maslinovog ulja
1 čen belog luka, izgnječen
½ šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
¼ kašičice soli
1-2 kašičice sirovog organskog meda

Priprema:
1. Sipajte sve sastojke za dresing u manju posudu, te mešajte dok se ne sjedine. Dobijeni preliv ostavite sa strane.
2. Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednje jakoj temperaturi. Dodajte kelj, so i biber, te ga dinstajte nekoliko minuta.
3. Dodajte prethodno skuvani integralni pirinač i dinstajte ga još nekoliko minuta zajedno sa keljom. Sklonite tiganj sa tople ringle.
4. Nakon toga dodajte dresing, te promešajte tako da se svi sastojci sjedine.
5. Preko dobijene salate pospite sušene višnje.
6. Salatu možete da servirate toplu ili hladnu.
7. Poslužite i uživajte.