Salata od kelja sa citrusima

Kelj + citrusi su odlična kombinacija za dozu gvožđa. Ovaj mineral nalazi se u zelenom lisnatom povrću, a njegovu apsorpciju pomaže vitamin C, kojeg naročito ima u narandži, mandarini i grejpu. Stoga sam baš ovo voće iskoristila za ovu fantastičnu salatu. Isprobajte.

Sastojci za ukiseljeni luk:
¼ crvenog luka, tanko seckanog
⅓ šolje jabukovog sirćeta
1 kašika kokosovog šećera
2 kašike vode

Sastojci za salatu:
4 šolje kelja, seckanog
1 ½ mandarina
1 narandža
1 grejpfrut
1 jabuka
¼ šolje bobica nara
kap maslinovog ulja za masažu kelja

Sastojci za dresing:
3 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika Dižon senfa
prstohvat soli
prstohvat bibera
½ kašike meda
⅓ šolje maslinovog ulja
2 kašike soka od sveže narandže

Priprema:
1. U manju posudu sipajte jabukovo sirće, kokosov šećer i vodu, te promešajte kako bi se napravio rastvor. U dobijeni rastvor ubacite seckani luk i ostavite da stoji u frižideru dok pravite ostatak salate.
2. U veliku posudu stavite kelj, dodajte malo maslinovog ulja, te ga prstima izmasirajte kako bi omekšao.
3. Isecite jabuku, narandžu, grejp i mandarinu, te ih dodajte u posudu sa keljom.
4. Napravite dresing tako što ćete pomešati sve sastojke.
5. U salatu dodajte ukiseljeni luk, bobice nara, te sve prelijte dobijenim dresingom.
6. Poslužite i uživajte.