Salata sa crnim pasuljem, batatom i kinoom

Pre nego što sve ove sastojke izmešam i smažem, evo lepe fotke! U pitanju je prava jesenje/zimska obrok salata sa crnim pasuljem i slatkim krompirom. A tek preliv od avokada… Recept je u nastavku!

Sastojci za salatu:
2 male glavice zelene salate
1 ½ šolja crnog pasulja, kuvanog
1 veliki batat, oguljen i seckan na kockice
½ kašičice kumina
½ kašičice cimeta
½ kašičice soli
¾ šolje kuvane kinoe
1 kašika maslinovog ulja

Sastoji za preliv:
½ avokada
1 šolja peršuna, sitno sekanog
2-3 limete, sok
⅓ šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja
¼ kašičice soli
¼ kašičice kumina
1 kašika javorovog sirupa ili meda
voda (za razređivanje)

Ostale opcije za preliv:
salsa sos

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200 °C i u tepsiju za pečenje sipajte maslinovo ulje, 1/2 kašičice kumina, cimeta i soli, te poslažite komade batata. Pecite 20-25 minuta ili dok batat ne omekša i blago porumeni.
2. Skuvajte kinou prema uputstvima na pakovanju.
3. U šerpu stavite crni pasulj da se kuva na umerenoj temperaturi i začinite ga sa ½ kašičice soli, kumina i cimeta. Kad prokuva, smanjite temperaturu.
4. Pripremite preliv od avokada tako što ćete sve sastojke pomešati u blenderu i blendirati dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dodajte još vode i začina po potrebi.
5. Operite zelenu salatu, te je rukama iscepkajte na sitnije komade.
6. Servirajte sve sastojke u činiji i poslužite uz preliv koji ste napravili. Uživajte.