Uštipci od tikvica

Ovo mi je jedan od omiljenih recepata, budući da me podseća na detinjstvo. Oduvek sam obožavala uštipke, a danas obično pravim njihovu zdraviju varijantu. Ni više ni manje nego od tikvica. Izuzetno su kompaktni zahvaljujući kinoi i brašnu od leblebija. Obično im dodam spanać i mirođiju da se što više zelene. Isprobajte!

Vreme pripreme: 40 min
Količina: 6-8 porcija

Sastojci:
2 šolje kuvane kinoe
2 šolje ISC tikvica, rendanih
2 kašike kokosovog ulja za dinstanje
maslinovo ulje za podmazivanje tiganja
1⁄2 šolje crnog luka, sitno seckanog
4 čena belog luka, izgnječenog
prstohvat soli i bibera
2 šolje spanaća, sitno seckanog
1⁄3 šolje brašna od leblebija (Brašno od leblebija dobićete blendiranjem leblebija.)
1⁄4 šolje vode
1⁄4 šolje sveže mirođije
1⁄2 šolje brašna bez glutena (po izboru)

Sastojci za dekoraciju (opciono):
1 kašika tahinija
2 kašike jogurta od soje
sok od 1⁄2 limuna
1 kašičica belog luka u prahu
prstohvat soli

Priprema:
1. Skuvajte kinou prema uputstvima sa pakovanja i narendajte tikvice.
2. U veliku šerpu dodajte kokosovo ulje, crni i beli luk, so i biber, te dinstajte 3-4 minuta na srednje jakoj temperaturi dok luk ne omekša. Dodajte tikvice i dinstajte još 2 minuta. Na kraju dodajte spanać i dinstajte još 1 minut. Ostavite sa strane.
3. Pomešajte brašno od leblebija i vodu kako biste dobili pastu tečne teksture, poput umućenog jajeta. Ostavite sa strane.
4. U velikoj posudi pomešajte dinstano povrće, kuvanu kinou, so, svežu mirođiju, pa dodajte mešavinu brašna od leblebija i vode. Na kraju dodajte bezglutensko brašno i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
5. Dobijenu smesu oblikujte u uštipke veličine dlana, pa ih poslažite u tiganj, koju ste prethodno premazali maslinovim uljem. Pecite svaki uštipak po 4 minuta sa svake strane. Opciono: Za još hrskavije uštipke, pecite ih u rerni na 180 °C 10-15 minuta.
6. Servirajte uštipke sa tahinijem ili drugim prilozima, po vašem izboru.
7. Poslužite i uživajte.