Veganska Alfredo pasta

Šta mislite šta je baza veganske varijante ovog svetski poznatog sosa pod nazivom ALFREDO? Pa naravno, nezamenjivi indijski orasi. Recept je u nastavku… Uživajte!

Sastojci za veganski Alfredo:
1¼ šolje sirovih indijskih oraha (potopljenih nekoliko sati ili kuvanih 15 minuta)
1 kašika kuzu praha
3-4 kašike nutritivnog kvasca
1 čen belog luka, izgnječen
½ kašičice soli
1-2 kašike veganskog parmezana (nađite recept na mom sajtu)
1-2 šolje nezaslađenog bademovog mleka (plus još malo ako je potrebno)
200 g bezglutenske paste po izboru

Sastojci za serviranje:
1 kašičica miksa svežeg peršunovog lišća i korijandera
nekoliko proprženih čeri paradajza

Priprema:
1. Potopite indijske orahe u vrućoj vodi 20 minuta. Zatim ih iscedite i stavite u blender.
2. U blender dodajte kuzu prah, nutritivni kvasac, beli luk, so, veganski parmezan i 1-2 šolje nezaslađenog mleka od badema.
3. Sve sastojke blendirajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Probajte, te dodajte još začina i bademovog mleka po potrebi.
4. Dobijeni sos prebacite u šerpu i kuvajte ga na umereno jakoj do srednje jakoj vatri, oko 5 minuta, često mešajući. Sos bi trebalo da se zgusne. Po potrebi dodajte još mleka od badema.
5. Skuvajte bezglutensku testeninu prema uputstvima na pakovanju.
6. Pastu prelijte dobijenim prelivom.
7. Poslužite sa miksom peršunovog lišća i korijandera i proprženim čeri paradajzom, te uživajte.