Veganski kolač od limuna

Kad vam život servira limun, vi napravite veganski kolač od limuna! Sigurna sam da sam vas ovom fotografijom već ubedila da probate ovaj kremasti, slatko-kiselkasti desert. Šta je sve potrebno od sastojaka i kako izgleda sam postupak pripreme, potražite u nastavku.

Vreme pripreme: 45 minuta za pripremu / 5 sati hlađenja
Količina: 9-12 porcija (9 većih ili 12 manjih kocki)

Sastojci za fil:
1 šolja sirovih indijskih oraha
1 šolja kokosovog šlag-krema
2 kašike kukuruznog brašna
1⁄2 šolje soka od ISC limuna
1 kašika limunove kore, rendane
1⁄4 šolje agave sirupa
prstohvat soli

Sastojci za koru:
1 šolja ovsenih pahuljica
1 šolja badema
prstohvat soli
2 kašike kokosovog šećera
1 kašika javorovog sirupa
4-5 kašika kokosovog ulja, rastopljenog
Sastojci za dekoraciju:
2 kašike kokosovog proteina
desetak krišaka limuna

Priprema:
1. Stavite sirove indijske orahe u posudu i prelijte ih vrućom vodom. Ostavite da odstoje oko 1 sat. Zatim ih temeljno ocedite.
2. Ovsene pahuljice, bademe, so i kokosov šećer pomešajte, stavite ih u blender i blendirajte dok ne dobijete homogenu smesu.
3. Dobijenu smesu prebacite u zasebnu posudu, te dodajte javorov sirup i istopljeno kokosovo ulje. Mešajte kašikom kako bi se svi sastojci sjedinili, te formirali testo za koru kolača. Ukoliko testo nije dovoljno vlažno, dodajte još malo rastopljenog kokosovog ulja.
4. Dobijeno testo ravnomerno rasporedite u tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 15 minuta na 180 °C, a zatim povećajte temperaturu na 190 °C i pecite još 5-8 minuta, odnosno dok ivice testa ne porumene. Dobijenu koru izvadite iz rerne i ostavite sa strane da se malo ohladi.
5. Nakon što ste natopili i ocedili indijske orahe, stavite ih u blender i dodajte im kokosov šlag-krem, kukuruzno brašno, sok od limuna, rendanu koru limuna, so i agave sirup. Blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
6. Dobijenu smesu kuvajte na visokoj temperaturi dok ne postane vrlo kremasta i glatka.
7. Prethodno ispečenu koru ravnomerno prelijte dobijenim filom.
8. Sve zajedno pecite još 20-23 minuta.
9. Nakon što se dobijeni kolač ohladi, servirajte ga. Po želji pospite kokosovim proteinom i ukrasite kriškama limuna.
10. Poslužite i uživajte.