Veganski tzatziki

Veganski tzatziki jednako je ukusan kao i standardna receptura za ovaj dresing. Ako volite kokos, onda je možda čak i ukusniji. Dakle, umesto kravljeg, koristila sam kokosov jogurt, za koji sam vam takođe napisala recept. Tačna uputstva za pravljenje potražite u nastavku.

Vreme pripreme: 15 minuta
Količina: 2-4 porcije

Sastojci:
½ ISC krastavca, neoguljenog i rendanog
1 ½ šolja kokosovog jogurta (recept je u nastavku)
3 čena belog luka, izgnječena
¼ šolje sveže mirođije, sitno seckane
prstohvat soli
prstohvat bibera
1 ½ kašika limunovog soka
1-2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja

Sastojci za dekoraciju (opciono):
nekoliko borovnica
½ šake oraha
mirođija
nekoliko štapića šargarepe

Priprema:
1. Sitno izrendajte krastavac i procedite ga kroz cediljku. Nakon ceđenja bi trebalo da vam ostane ¼ šolje krastavca.
2. U veliku posudu stavite kokosov jogurt, te dodajte proceđeni krastavac, beli luk, mirođiju, so, biber, limunov sok i ekstradevičansko maslinovo ulje. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
3. Poslužite i uživajte.

Sastojci za kokosov jogurt:
1 ½ šolja punomasnog kokosovog mleka
2 kapsule probiotika

Priprema:
1. Dobro promućkajte kokosovo mleko. Zatim ga otvorite i sipajte u čistu, sterilizovanu, suvu staklenu teglu ili činiju.
2. Istresite sadržaj iz kapsula probiotika u jogurt, te koristite drvenu ili plastičnu kašiku za mešanje. Metalna kašika može negativno reagovati sa probioticima. Mešajte dok smesa ne postane kremasta i glatka.
3. Pokrijte smesu gazom i pričvrstite gumicom.
4. Ostavite jogurt od 24 do 48 sati na toplom mestu. Što duže stoji, biće sve gušći.
5. Kada jogurt dostigne željenu gustinu, dobro ga pokrijte poklopcem i ostavite u frižideru da se ohladi. Hlađenje će ga takođe dodatno zgusnuti.