Karakteristike grčke kuhinje
Obožavam da isprobavam nove ukuse i da sve što mi se dopadne uvodim u svoje obroke. Upoznavanjem brojnih svetskih kuhinja, eksperimentisanjem i kombinovanjem različitih namirnica mi zapravo učimo o hrani, ali i o tome šta prija našem organizmu. U ovom blog postu sam opisala glavne karakteristike grčke kuhinje, te sam izdvojila 5 recepata za tradicionalna grčka jela, koja vam mogu poslužiti kao inspiracija.
Osnovne karakteristike grčke kuhinje
Kulinarska tradicija Grčke datira stotinama godina unazad i vremenom je evoluirala pod uticajem različitih faktora. Mnoga poznata grčka jela u stvari su deo šire kulinarske tradicije Osmanskog carstva, s klasičnim jelima poput musake, bureka i tzatzikija koji imaju arapske, persijske i turske korene.
Od najboljih jagnjećih jela na zemlji pa sve do svežih morskih plodova, povrća, pasulja i drugih mahunarki, te naravno kvalitetnog maslinovog ulja, grčka jela su živopisna i neverovatno hranljiva. Kao i za druge mediteranske kuhinje, i za grčku se smatra da pozitivno utiče na zdravlje srca jer se sastoji od maslinovog ulja, maslina, ribe, nemasnog mesa, povrća, začinskog bilja i žitarica. Međutim neka jela mogu biti prilično bogata i začinjena, poput klasične musake – obilnog jela napravljenog od slojeva jagnjetine i patlidžana, umešanih u bešamel sos i sir.
Izraz meze odnosi se na mala jela, koja idu uz glavni obrok. Tu spadaju salate, umaci, kao i razne pite. Pored stalno prisutnog maslinovog ulja, drugi često korišćeni sastojci i arome uključuju patlidžan, paradajz, krompir, bamiju, limun, sir, začinsko bilje i med. Klima u Grčkoj pogoduje uzgajanju ovaca, pa su ovčetina i jagnjetina mnogo pristunije u tradicionalnim grčkim jelima od drugih vrsta mesa. Osim toga, mnoga jela su umotana u lisnato testo poput grčke tradicionalne pite spanakopite (spanać i feta) i medom zaslađene baklave punjene orasima. Jaka grčka kafa, belo vino retsina i uzo sa ukusom anisa su najpopularnija grčka pića.
Recepti za tradicionalna grčka jela
1. Sarme od zelja (Dolmadakia)
Vreme pripreme: 90 minuta
Količina: 6 porcija
Sastojci:
½ šolje maslinovog ulja
1 crni luk, sitno seckan
1 manji komorač, očišćen i seckan na kockice
1 kašičica kore limuna, rendane
½ šolje pinjola
1 šolja integralnog pirinča
1 ½ šolja pilećeg bujona
2 kašike sveže mirođije, sitno seckane
¼ šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
prstohvat soli
prstohvat bibera
3-4 veze zelja, opranih i oceđenih
sok od 2 limuna
Priprema:
1. Da biste napravili nadev, u tiganj, koji ste prethodno premazali sa ¼ šolje maslinovog ulja, stavite crni luk, komorač i koru limuna, te sve dinstajte na umerenoj temperaturi oko 10 minuta, dok luk ne omekša. Zatim dodajte pinjole i intergalni pirinač, te dinstajte još 2 minuta. Sipajte ½ šolje pilećeg bujona, te smanjite temperaturu. Dinstajte dok tečnost ne ispari i pirinač ne omekša, oko 10 minuta. Dobijenu mešavinu pirinča sipajte u posudu, dodajte mirođiju i peršunovo lišće, te začinite solju i biberom. Ostavite sa strane da se ohladi.
2. Listove zelja poslažite na radnu površinu. Na kraj svakog lista stavite 2 kašike mešavine od integralnog pirinča. Preklopite list preko nadeva, a zatim ga smotajte u rolnicu tj. sarmu.
4. Sarme od zelja gusto poslažite u šerpu jednu do druge. Prelijte ih preostalom količinom bujona, maslinovog ulja, te limunovim sokom. Tečnost treba da dosegne do ⅓ posude, pa po potrebi dodajte još malo vode. Poklopite šerpu i kuvajte na umerenoj temperaturi 30 minuta, dok sarme ne omekšaju.
5. Poslužite i uživajte.
2. Punjeni paradajz i paprika (Yemista)
Vreme pripreme: 45 minuta
Količina: 4-6 porcija
Sastojci:
5 paradajza srednje veličine
5 paprika (babura) srednje veličine
¾ šolje + ½ šolje maslinovog ulja
10 kašika integralnog pirinča (kašika po povrću koje se puni)
5 kašika zelenog sočiva, pretnodno blanširanog
1 crni luk, sitno seckan
3 čena belog luka, izgnječena
¼ šolje svežih listova nane, sitno secanih
½ šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
½ šolje badema, sitno seckanih
½ šolje biljnog feta sira, seckanog na kockice
½ šolje suvog grožđa
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
1 šolja vode
1 kašika paradajz paste
Priprema:
1. Odsecite vrhove paradajza i ostavite ih sa strane, te pažljivo izvadite unutrašnjost iz paradajza (meso) i ostavite sa strane. Odsecite vrhove paprika i ostavite ih sa strane, te uklonite semenke i opnu iz unutrašnjosti paprika.
2. Unutrašnjost paradajza (meso) stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu guste teksture. Zatim toj smesi dodajte ¾ šolje maslinovog ulja, integralni pirinač, sočivo, crni i beli luk, listove nane, peršunovo lišće, bademe, biljni feta sir, suvo grožđe, te prstohvat soli i bibera. Sve dobro promešajte.
3. Dobijenim nadevom ravnomerno napunite paradajz i paprike, te ih zatvorite prethodno odsečenim vrhovima.
4. Stavite punjeni paradajz i papriku u posudu za pečenje sa poklopcem.
5. Pomešajte 1 šolju vode sa ½ šolje maslinovog ulja i kašikom paradajz paste, te dobijenom mešavinom prelijte povrće.
6. Pecite ga u rerni na 180 °C, prvih 20 minuta poklopljeno, zatim oko 10 minuta bez poklopca da se zapeče.
7. Poslužite toplo i uživajte.
3. Slane kuglice od tikvica (Kolokythokeftedes)
Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 8-10 porcija (kuglica)
Sastojci:
2 šolje tikvica, oguljenih, rendanih i oceđenih preko noći
⅓ šolje biljnog sira po izboru, rendanog
¾ šolje integralnog pšeničnog brašna
¼ kašičice sveže mirođije, sitno seckane
¼ kašičice peršunovog lišća, sitno seckanog
¼ kašičice svežeg origana, sitno seckanog
¼ šolje maslinovog ulja
prstohvat soli
prstohvat bibera
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke (osim maslinovog ulja i integralnog pšeničnog brašna) u velikoj posudi i dobro promešajte.
2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umerenoj temperaturi.
3. Od dobijene smese napravite kuglice veličine loptice za golf. Uvaljajte ih u integralno pšenično brašno, te ih poslažite u tiganj.
4. Pecite ih sa svake strane, dok ne poprime zlatno-braon boju.
5. Izvadite ih iz tiganja na papirni ubrus da se ocede od ulja.
6. Poslužite i uživajte.
4. Pileća supa sa limunom (Avgolemono)
Vreme pripreme: 2 h
Količina: 6-8 porcija
Sastojci:
1 celo pile, seckano na filete (oko 1,5 kg sa uklonjenom kožom)
12 šolja vode
2 šargarepe, seckane na manje komade
2 celera u štapu, prepolovljena
1 crni luk, očišćen i prepolovljen
2 lovorova lista
5 zrna crnog bibera
2 kašičice soli + još po ukusu
½ šolje tankih pirinčanih nudli za supu
3 jaja
1 kašičica kore limuna, rendane
sok od 2 limuna
prstohvat bibera (opciono)
Priprema:
1. Sipajte vodu u veliku šerpu, pa dodajte piletinu, šargarepu, celer, crni luk, lovorov list, zrna crnog bibera i so. Ostavite da prokuva, pa smanjite temperaturu, te ostavite da se kuva još oko 1h i 30 minuta.
2. Nakon toga izvadite piletinu i povrće iz šerpe, te ih stavite u zasebnu posudu i ostavite sa strane. Supu koja je ostala u šerpi pažljivo procedite i vratite u šerpu, te prokuvajte. Izdvojite oko 2 šolje supe i ostavite sa strane.
3. Pripremite smesu od jaja i limuna. Ručnom mutilicom mutite jaja dok ne postanu penasta. Zatim u istu činiju dodajte koru limuna i limunov sok, te sve dobro promešajte. U smesu dodajte dve šolje supe, sve dobro promešajte, te ostavite sa strane.
4. U supu dodajte pirinčane nudle i kuvajte oko 8 minuta, dok nudle ne omekšaju.
5. Dobijenu smesu od jaja i limuna sipajte u šerpu sa preostalom supom i pirinčanom testeninom, te sve kuvajte na umerenoj temperaturi oko 5 minuta. Pazite da supa ne prokuva nakon dodavanja smese od jaja i limuna.
8. Začinite solju i biberom. Tradicionalno Grci ovu supu služe bez pilećeg mesa ili povrća. Međutim, ukoliko želite, možete ih vratiti nazad ili servirati sa strane.
10. Poslužite i uživajte.
5. Bezglutenski kolač od bademovog brašna (Amygdalota)
Vreme pripreme: 40 minuta
Količina: 14-16 porcija (kolačića)
Sastojci:
3 belanceta
1 šolja kokosovog šećera
prstohvat soli
2 šolje bademovog brašna
⅛ kašičice bademovog ekstrakta
2 kašike limunovog soka
30 badema, prepolovljenih
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 C°.
2. U posudu sipajte belanca, ½ kašike kokosovog šećera i prstohvat soli. Mešajte ručnim mikserom podešenim na srednju brzinu ili mutilicom, dok smesa ne postane penasta. Ostavite sa strane.
3. U velikoj posudi pomešajte bademovo brašno, bademov ekstrakt, limunov sok i preostalu količinu kokosovog šećera. Dodajte smesu od belanaca kako biste dobili testo.
4. Od dobijenog testa rukama napravite kuglice veličine oraha, zatim ih poslažite u tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prstom udubite svaku kuglicu, pa poslažite komadiće badema.
5. Pecite ih oko 20-25 minuta dok kuglice ne poprime zlatno-braon boju. Dobijene kolačiće ostavite da se ohlade kako bi se stvrdnuli.
6. Poslužite i uživajte.