Minestrone supa od povrća
MINESTRONE SUPA OD POVRĆA je italijansko jelo, koje je veoma popularno i kod nas. U pitanju je bistra supa, napravljena od raznog povrća, a može da bude poslužena uz dodatak paste ili pirinča. Kombinacija belog i crnog luka, šargarepe, celera i paradajza odlična je za jačanje imuniteta i borbu sa virusima i bakterijama, koji u ovo doba godine vrebaju sa svih strana.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 crni ili crveni luk, sitno seckan
2 velike šargarepe, sitno seckane
1 štap celera, sitno seckanog
1 lovorov list
3 čena belog luka, izgnječena
2 kašičice mešavine sušenog bilja
3 šolje paradajz soka
8 šolja vode
1 kašika jabukovog sirćeta
1⁄2 šolje nekuvanih rezanaca za supu
2 šolje kelja, seckanog na sitno
1 kašičica himalajske soli
sveže mleveni crni biber
Priprema:
U velikoj posudi za supu zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk, šargarepu, celer, prstohvat himalajske soli i prstohvat crnog bibera, pa dinstajte 5-6 minuta, dok povrće ne omekša. Smanjite temperaturu, dodajte lovorov list i sušeno bilje, te nastavite da dinstate još 2-3 minuta. Smanjite temperaturu dok ne dodate tečnost kako beli luk ne bi zagoreo. Dodajte sok od paradajza i kuvajte još minut, a potom i 8 šolja vode. Nakon toga, dodajte kašičicu himalajske soli i mleveni crni biber. Pojačajte temperaturu i ostavite da sve zajedno proključa. Dodajte 1⁄2 šolje nekuvanih rezanca i kuvajte na tihoj vatri, obično oko 8 minuta. Isključite ringlu, umešajte 1 kašičicu jabukovog sirćeta i dodajte kelj. Izvadite lovorov list, probajte i ukoliko je potrebno dodajte još soli ili bibera. Za posluživanje, čorbu sipajte u posude. Prijatno!