Šejk sa jagodama
Zakoračite sa mnom u čaroban svet doručaka, jutarnjeg rituala koji obično određuje tok celog dana. U ovom blog postu, pišem vam zašto je jutarnji obrok važan, kako ga pripremiti da bude dobro izbalansiran i usput voditi računa o unosu kalorija. Takođe, otkrijte kako pravilno biranje namirnica može postati ključ za postizanje optimalnog zdravlja i vitalnosti, kao i koji recepti će vam u tome pomoći. Spremite se za jedinstveno putovanje kroz više od preko 100 konkretnih ideja koje će vam osigurati inspiraciju i raznolikost za svako novo jutro u 2024. godini.
Zdrav doručak pokreće ljudski organizam na početku svakog dana i kao takav predstavlja važan element ishrane, koji bi trebalo da ima pozitivne efekte na opšte zdravstveno stanje. Uz malo planiranja, možete uživati u obrocima koji su jednako ukusni, kao što su i hranjivi. Kada govorimo o zdravom doručku, mislimo na idealan balans makronutrijenata – proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti, uz obilje vitamina i minerala.
Pored toga što daje potrebnu energiju i hranjive materije, zdrav doručak može biti i vaš saveznik u održavanju idealne telesne težine, jer pomaže u regulaciji apetita i sprečava prejedanje kasnije tokom dana.
Ukoliko planirate pripremu unapred, fokusirajte se na jednostavnost i nutritivnu vrednost obroka. Na primer, smoothie napravljen od svežeg voća ili povrća, te nekog proteina poput bundevinog, može biti brz i efikasan način da započnete dan. Takođe, recept za sendvič sa humusom od graška uz dodatak povrća pruža određeni balans proteina, zdravih masti i vlakana.
Dakle, važno je razumeti da ulaganje vremena u pripremu zdravog doručka zapravo predstavlja ulaganje u zdravlje.
Recepti koji podrazumevaju pravilnu kombinaciju složenih ugljenih hidrata, proteina i zdravih masti pružaju dugotrajnu energiju, održavaju stabilan šečer u krvi i zdravu telesnu težinu, podržavaju mentalnu jasnoću, poboljšavaju probavu, jačaju imunološki sistem i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
Složeni ugljeni hidrati osiguravaju postepeno oslobađanje glukoze, čime se održava konstantna energija, smanjuje osećaj umora i oscilacija raspoloženja. Ova ravnoteža hranljivih elemenata takođe može pozitivno uticati na koncentraciju, produktivnost i opšti mentalni kapacitet tokom prvog dela dana. Stoga, pravilna ishrana ujutru predstavlja jednostavan, ali značajan korak ka unapređenju celokupnog zdravlja.
Zdrav doručak predstavlja obroke bogate hranljivim materijama koji pružaju dovoljno energije i podstiču dobro zdravlje. To obuhvata širok spektar namirnica koje su uravnotežene i bogate vlaknima, proteinima, ugljenih hidratima, zdravim mastima, vitaminima, te mineralima. Na primer, uključivanje kaše, posebno one napravljene od integralnih žitarica poput ovsenih pahuljica, predstavlja odličan izvor vlakana koja podstiču probavu i daju dugotrajan osećaj sitosti. Pahuljice, posebno integralne ili one sa dodatkom sušenog voća i orašastih plodova, mogu biti brz i nutritivan izbor za doručak. Ovo su samo neki od primera za zdrav doručak, u nastavku teksta ću sa vama podeliti još recepata i ideja kako bi svako mogao da prilagodi svoj doručak prema ličnim željama, te nutritivnim potrebama, a u FAQ sekciji pogledajte šta mislim o konzumiranju jogurta za doručak.
Optimalan unos kalorija i način ishrane variraju u odnosu na individualne potrebe i zdravstvene ciljeve ljudi. Opšte preporuke su da unesete između 300 i 500 kalorija u toku prepodneva, kako biste osigurali adekvatnu količinu energije za početak dana. Važno je da recept koji izaberete bude obogaćen raznovrsnim namirnicama poput voća, povrća, integralnih žitarica, proteina i zdravih masti, koje su ključne za pravilan rad organizma. Uz konsultaciju sa nutricionistom možete dobiti personalizovane smernice kako da postignete ravnotežu između unosa kalorija i kvalitetne ishrane.
Prilikom odabira doručka fokusirajte se na ravnotežu između makronutrijenata – ugljenih hidrata, proteina i masti. Ova raznovrsnost ne samo da obezbeđuje energetski balans, već i telu pruža neophodne hranljive sastojke za pravilno funkcionisanje tokom dana.
Birajte recepte koji su u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem, poput jaja na razne načine, ovsenih kaša, slanih pita, mafina, posebno onih napravljenih od integralnog brašna i dodataka poput orašastih plodova ili svežeg voća.
Ovsene kaše uz sveže voće pružaju kvalitetnu kombinaciju ugljenih hidrata, vlakana i vitamina. Integralni hleb sa avokadom i tofu sirom je dobar izvor zdravih masti i proteina, dodatno obogaćujući vaš tanjir.
Integralne žitarice, svojom raznovrsnošću i bogatstvom hranljivih sastojaka, često čine osnovu zdravog doručka, ali i drugih obroka u toku dana.
Ovas pruža složene ugljene hidrate za dugotrajan izvor energije, kao i vlakna koja podržavaju varenje. Zahvaljujući visokom niovu vlakana i proteina, ovas održava osećaj sitosti, što može pomoći pri regulisanju zdrave telesne težine.
Pšenica, u svom celovitom obliku, potom u obliku integralnog hleba ili pahuljica, doprinosi osećaju sitosti zahvaljujući svom nutritivnom sastavu.
Raž donosi specifičan ukus i teksturu, pritom obezbeđujući esencijalne hranljive sastojke. Ova žitarica je bogata vitaminima i mineralima, dobar je izvor vlakana, reguliše nivo šećera u krvi i održava osećaj sitosti.
Heljda, koja je tradicionalno deo mnogih kulinarskih kultura, dodaje nutrijente poput magnezijuma i gvožđa, čineći je izuzetno korisnom za održavanje ravnoteže u ishrani.
Recepti sa kinoom, namirnicom koja se predlaže zbog visokog sadržaja proteina, čine idealnu opciju za vegetarijance i vegane. U kombinaciji sa voćem, poput jagoda i banana, dobićete hranljivo i veoma ukusno jelo.
Važno je naglasiti da je raznovrsnost ključna za zadovoljenje potreba organizma.
Doručak nam pruža neophodnu energiju i hranljive sastojke za dan koji sledi. Izbor pravilnih namirnica može imati snažan uticaj na opšte zdravlje, energiju i mentalnu budnost. Navešću vam nekoliko odabranih vrsta ukusnih doručaka koje pružaju optimalnu kombinaciju hranljivih sastojaka, kako bismo započeli dan sa osvežavajućim, ali i nutritivno bogatim obrokom.
Uključivanje proteina u određeni recept može poboljšati osećaj sitosti tokom jutra, smanjujući potrebu za grickanjem između obroka. Proteini čine esencijalnu komponentu zdravog doručka, igrajući ključnu ulogu u izdržljivosti, obnavljanju mišića i opštem funkcionisanju organizma.
Biljni proteini, poput onih iz soje, orašastih plodova, kinoe, leblebije u formi humusa ili proteinskih prahova (od bundeve, konoplje, breskve, graška), odličan su izbor u ovom slučaju.
Smanjeni unos ugljenih hidrata u doručku može predstavljati put ka unapređenju zdravlja i održavanju vitke linije. Low carb režim ishrane, koji obuhvata veće količine proteina i zdravih masti uz minimalan unos ugljenih hidrata, podstiče održavanje dugotrajne energije bez oscilacija nivoa šećera u krvi. Recepti poput jaja na razne načine sa avokadom i drugim namirnicama bogatim mastima, obezbeđuju ukusno i nutritivno bogato jelo.
Sveže voće utiče osvežavajuće na organizam, a pritom je i izuzetno hranljivo. Raznolikost vitamina i antioksidanasa u ovim namirnicama pomažu jačanje imunološkog sistema, kao i stabilnije održavanje nivoa energije zbog sadržaja biljnih vlakana. Kombinacijom voća sa ovsenim ili nekim drugim pahuljicama, dobijate ukusno jelo bogato vlaknima.
Integralne žitarice su značajne za pravilan rad ljudskog organizma, obezbeđujući vlakna, vitamine i minerale. Gore pomenute žitarice u celom zrnu (ovas, pšenica, raž, heljda, kinoa), predstavljaju izvore sledećih vitamina i minerala:
Isprobajte neki od gore predloženih recepata.
Umesto da otrčite do prodavnice po upakovanu poslasticu, napravite čokoladni smuti od avokada, koji ima potpuno isti ukus, ako ne i još bolji. Kombinacija ovih sastojaka utoliće vam žudnju za slatkim, a pri tome je veoma zdrava.
Ovo je jedan od recepata iz mog detinjstva, odnosno jedan od onih koje mi je mama spremala za doručak. Prilagodila sam ga tako da sam umesto kravljeg mleka koristila nezaslađeno bademovo mleko.
Još jedan preukusan čokoladni smuti. Dodala sam višnje i puter od badema, koji odlično ide uz sirovi organski kakao.
Verovatno da ne postoji osoba na svetu koja ne voli palačinke, bez obzira bile slane ili slatke. Delim sa vama recept za slane palačinke koje sam napravila od ovsenog i kokosovog brašna. Kombinovala sam ih sa avokadom i lukom, a vi možete da odabrete sastojke po svom ukusu.
Recept za preukusnu ovsenu kašu sa kruškom i đumbirom, koja će vas lepo ugrejati i pripremiti za početak dana.
Ako je vaš cilj mršavljenje, doručak bi trebalo da pažljivo osmislite kako biste podržali taj proces, fokusirajući se na hranu koja je niska po kalorijskoj vrednosti, te visoka u nutritivnom sadržaju. Preporučuje se uključivanje visokokvalitetnih proteina poput jaja, ili nekih drugih izvora biljnih proteina poput orašastih plodova, tofu sira, čia semenki i dr. Proteini povećavaju osećaj sitosti, što može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija tokom dana. Integralne žitarice, poput ovsenih pahuljica ili integralnog hleba, trebalo bi da zamenjuju rafinisane ugljene hidrate, jer su bogatije vlaknima, koja takođe doprinose dužem osećaju sitosti.
Dodavanje svežeg voća i povrća može povećati unos vlakana i vitamina, te na taj način mоže pozitivno uticati na nivo energije, a istovremeno i na kalorijski unos, odnosno dodatno podstaći mršavljenje.
Zdrava posna ishrana mnogima može predstavljati biti izazov. Međutim, postoji način kako da učinite ovaj period lakšim uz nutritivno bogate obroke, koji su ujedno i ukusni.
Razmislite o dodavanju orašastih plodova poput badema, oraha ili lešnika u kašu od pahuljica, time stvarajući hrskavu teksturu vašeg obroka.
Namirnice poput avokada i indijskog oraha, koji su bogati zdravim mastima, možete dodavati u salate, kao i za pripremu kremastih namaza. U kombinaciji sa sezonskim povrćem i biljnim proteinima, poput tofua, leblebije i dr, stvarate obroke koji podržavaju nutritivne potrebe organizma, time produžavajući osećaj sitosti. Ovakvim izborima posnu ishranu činite manje izazovnom, a više ukusnom i zdravom.
Adekvatna hrana nakon treninga ključna je za poboljšanje performansi, ali i za smanjenje oštećenja mišića. Nakon vežbanja, telo obnavlja zalihe glikogena i popravlja oštećena mišićna vlakna, a u tim procesima im pomažu proteini.
Zato je važno unositi ih prema preporučenim vrednostima, i to 0,25 – 0,3 grama proteina po kilogramu telesne mase. Uz protein je neophodno kombinovati i ugljene hidrate, i to u odnosu 3:1 sa proteinima, odnosno 0,5 – 0,7 grama po kilogramu telesne težine nakon treninga.
Proteinski smutiji sa voćem i povrćem dodatno čine ukusan način za unošenje proteina i vitamina, što podržava regeneraciju organizma.
Deca su u intenzivnoj fazi rasta i razvoja, te je pravilna ishrana ključna za pravilno funkcionisanje organizma. Birajte recepte koji podrazumevaju integralne pahuljice bez rafinisanog šećera sa voćem i orašastim plodovima, sendviče sa integralnim hlebom uz zdrave namaze, jaja i povrće, kao i zdrave proteinske palačinke i mafine. Dodavanje sezonskog voća, poput jagoda, borovnica ili banane, pružaju dodatnu slatkoću i obogaćuju obroke esencijalnim vitaminima, mineralima i antioksidansima.
Takođe, smutije uvek možete obogatiti dodacima poput seckanih badema ili čia semenkama.
Osim što ovakva hrana zadovoljava dečiji ukus, kada se sastoji od unosa sva tri makronutrijenta – proteina, masti i ugljenih hidrata, deci pruža sve potrebne nutrijente za pravilan razvoj.
U pitanju je hrana koja predstavlja inicijalno gorivo za pokretanje organizma svakog dana, te igra ključnu ulogu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, sprečavajući nagli pad energije tokom jutra. Redovan unos zdravih obroka ujutru poboljšava koncentraciju, mentalnu budnost i uopšte zdravstveno stanje.
Recepti koji podrazumevaju pravilnu kombinaciju proteina, vlakana i zdravih masti, podržavaju dugotrajan osećaj sitosti, smanjuju žudnje za nezdravim grickalicama i doprinose održavanju zdrave telesne težine.
Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Purple Premium“ program.
Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam
u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.