10 lekovitih začina koje uvek treba da imate pri ruci
Korisno je imati na raspolaganju aromatične, zdrave sastojke koji će poboljšati ukus svakom jelu. Prirodni začini se u kulinarstvu koriste odavnina, ali ne samo zbog sprecifične arome, već i zbog lekovitih svojstava koje poseduju. Pored toga, istraživanja su pokazala da kada jedemo začinjene obroke unosimo 10 odsto manje hrane. Dakle, možete ih dodavati u kuvana jela, čajeve, sokove i smutije, kao i u dresinge za salatu. Poboljšaćete ukus obrocima, ali i podržati imunološki sistem. Potrudite se da ovih 10 lekovitih začina uvek nađu svoje mesto u vašoj kuhinji.
1. Biber
Najčešće korišćen začin u svetu upotrebljava se za sve vrste marinada, kuvanu ribu, jela od mesa, ali i za salate i brojne napitke. Ima brojna lekovita svojstva. Olakšava varenje, smanjuje nadutost i mučninu, deluje stimulativno na krvotok, a pomaže i kod upale grla. Ubrzava metabolizam, pa je odlično sredstvo za borbu sa viškom kilograma. Postoji četiri vrste bibera: crni, beli, crveni i zeleni.
2. Kardamon
Jedan od 10 lekovitih začina koje koristim je kardamon. Kardamon je, nakon šafrana, najskuplji začin na svetu. Može da se koristi kao začinska biljka ili mleveni. Zahvaljujući prirodniim uljima i specifičnoj aromi pruža poseban ukus jelima, a i veoma je lekovit. Podstiče metabolizam, podstiče cirkulaciju i poboljšava varenje. Ublažava sve stomačne tegobe, poput nadimanja, grčeva, žgaravice i mučnine.
3. Čili papričica
Suva ili mlevena čili papričica odličan je dodatak raznim jelima. Zahvaljujući kapsaicinu ima brojna lekovita svojstva. Ublažava bolove kod upale mišića, bolove u leđima ali i u grlu. Poboljšava probavni sistem i metabolizam, te doprinosi gubitku masnih naslaga. Sveža sadrži veliku količinu vitamina C. Možete je dodati u razna kuvana jela i salate.
4. Cimet
Zahvaljujući svojoj specifičnoj aromi i mirisu, ovaj začin najčešće se koristi kao dodatak slatkim jelima. Sadrži mangan, bakar, cink, gvožđe, vitamine C i K i veoma je lekovit. Poboljšava probavu, smiruje grčeve i nadimanje, ublažava menstrualne bolove, te pospešuje sagorevanje masnih naslaga. Zapravo, esencijalno ulje iz cimeta aktivira metabolički proces termoregulacije kojim se, između ostalog, sagorevaju kalorije. Osim toga, cimet snižava nivo šećera u krvi, što dovodi do povećanja nivoa insulina, odgovornog za taloženje masnih ćelija. Uglavnom kupujem cejlonski cimet jer je mnogo zdraviji.
5. Kumin
Ovaj začin jelima pruža posebanu aromu. Nutritivno je veoma bogat. Sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana. Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama, a naročito omega-3, povoljno utiče na zdravlje moždanih ćelija. Pospešuje cirkulaciju, a veoma je koristan i trudnicama jer sadrži arginin, koji pozitivno utiče na razvoj ploda.
6. Beli luk
Razna jela možete obogatiti svežim belim lukom, ali i mlevenim u formi začina. Budući da predstavlja prirodni antibiotik, odličan je izbor za obroke u hladnim danima kada vladaju bakterije i virusi. Zagrejaće vam telo, poboljšati cirkulaciju i ojačati imunitet. Snižava krvni pritisak i čisti zidove krvnih sudova. Osim za dinstanje, koristite ga i kao dodatak salatama.
7. Đumbir
Koren ove egzotične biljke od davnina se koristi za lečenje brojnih bolesti. Ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, sprečava nastajanje ugrušaka krvi, a takođe je delotvoran lek protiv migrena. Podstiče detoksikaciju, a time i preznojavanje, a ima i protivupalna dejstva, te se koristi za prevenciju i lečenje prehlade. Smiruje kašalj, jača imunitet i umanjuje bolove u mišićima. Osim toga, umanjuje mučnine i delotvoran je u lečenju različitih stomačnih tegoba. Đumbir možete dodati u salate, kuvana jela, napitke i čorbe.
8. Kurkuma
Ovaj začin ima mnogo lekovitih svojstava jer sadrži brojne hranljive sastojke, antioksidanse, antiinflamatorna jedinjenja i fitonutrijente, koji su odlični u brobi sa raznim upalama. Budući da organizam nije u stanju da sasvim apsorbuje njene hranljive materije, kombinujte je sa crnim biberom. Dva aktivna sastojka u ovim začinima, kurkumin i piperin, ublažavaju bolove i smanjuju upale, takođe utiču na povećanje nivoa dopamina i serotonina, čime umanjuju simptome depresije. Obratite pažnju na boju kurkume. Trebalo bi da bude oker nijanse. Možete je koristiti pri kuvanju u raznoraznim jelima, ali za pravljenje napitaka.
9. Kakao
Kakao je bogat antioksidansima, koji imaju sposobnost da neutrališu aktivnost slobodnih radikala i na taj način sprečavaju razvoj brojnih degenerativnih oboljenja. Brojna naučna istraživanja su potvrdila da podstiče mozak na stvaranje endorfina, koji opušta, umanjuje stres i ublažava bol. Stimuliše i lučenje dopamina i serotonina, koji popravljaju raspoloženje. Birajte sirovi organski kakao, jer je mnogo zdraviji od običnog, koji može sadržati industrijski šećer u tragovima. Koristite ga prilikom pravljenja poslastica, napitaka i smutija.
10. Origano
Ovaj začin se najčešće koristi kao sastojak za testenine, ali možete ga dodati i u kuvana jela, salate, ali i uz ribu i morske plodove. Veoma je lekovit. Zahvaljujući esencijalnim uljima koje sadrži, efikasno ublažava simptome prehlade i jača imunitet.