fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

15 zdravih užina na poslu

Pred vama je 15 zdravih užina koje možete pripremati kako biste ostali usredsređeni i produktivni na poslu, a pritom izbegli nezdrave grickalice koje loše utiču na vaše zdravlje.

1. Orasi

Orasi su veoma zdravi za srce. Sadrže Omega 3 masne kiseline i antioksidante. Kombinujte ih sa omiljenim voćem ili sa ovsenom kašom, koja je bogata vlaknima i koja će vam pomoći da se osećate sito duže vremena.

2. Jabuke

Jabuke su bogate pektinom koji je značajan za kontolu apetita. Jedna jabuka dnevno može uticati na poboljšanje nivoa šećera u krvi, kao i na smanjanje telesne težine. Kombinacija jabuke i putera od orašastog voća (indijski orah, lešnik, kikiriki ili badem) pozitivno deluje na mišiće, jer unosimo zdrave proteine i masti.

3. Slane integralne krekere

Možete ih pripremiti sami veoma brzo i lako. Recept pronađite u nastavku.

Sastojci:

Suvi sastojci:
3/4 šolje semenki bundeve
3/4 šolje ovsenih pahuljica
1/2 šolje semenki lana
1/2 šolje susama
1/2 šolje semenki suncokreta
2 kašike kima
1 1/2 šolje brašna (pola ražano, pola pšenično integralno)
1 kašičica praška za pecivo
1 1/2 kašičice soli
Vlažni sastojci:
1/4 šolje maslinovog ulja
⅔ do 1 šolje vode

Priprema:
Zagrejte rernu na 190°C i pripremite veliki pleh. Izblendirajte sve suve sastojke, a potom smesu stavite u činiju. Dodajte ulje i vodu. Rukama mesite testo dok ne prestane da se lepi za prste i činiju. Ako je smesa ipak lepljiva, dodajte malo brašna. Oklagijom razvucite testo između dva papira za pečenje. Donji papir malo pospite brašnom, kao i samo testo. Razvlačite testo tako da na sredini bude jednako tanko kao i pri ivicama. Testo izrežite na pločice ili trakice. Poređajte ih na pleh obložen  papirom za pečenje.  Krekere pecite oko 15 minuta ili malo duže dok ne potamne. Kad se krekeri ohlade, čuvajte ih u zatvorenoj posudi ili u činiji poklopljenoj tanjirom. Napomena: Možete koristiti samo jedno od dva brašna iz recepta, ili kombinovati sa heljdinim ili ječmenim brašnom. Količina vode će zavisiti od vrste brašna i semenki koje odaberete.

4. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj pozitivno deluje na holesterol i smanjuje rizik od dijebetesa i infarkta. Ubrzava metabolizam i pomaže u sagorevanju masti. Savetujem vam da pijete dve do tri šolje ovog čaja dnevno. Ukoliko ste osetljivi na kofein, nemojte ga konzumirati nakon 15 časova.

5. Ovsena kaša i borovnice

Kompleksni ugljeni hidrati pružaju stabilan izvor energije i čine da se osećamo duže sito. Polovina šolje ovsenih pahuljica uz jednu šolju borovnica značajno može unaprediti nervni sistem.

6. Salata sa spanaćem

Pomešajte dve šolje spanaća, koji je bogat magnezijumom, sa jednom šoljom jagoda, polovinom šolje crnog pasulja i jednim tvrdo kuvanim jajetom za dodatnu porciju proteina. Prelijte sve sastojke ekstra devičanskim maslinovim ulje, limunovim sokom i malo soli.

7. Pomorandže i bademi

Osećaj hidratacije utiče da se tokom celog dana osećate energično. Jedite voće sa što višim procentom sadržaja vode, kao što su pomorandže, u kombinaciji sa šakom sirovih badema koji su puni vlakana, proteina i zdravih masti.

8. Šargarepe i humus

Šargarepu isecite na štapiće i jedite je nekoliko kašika humusa koji možete kupiti u prodavnici zdrave hrane ili pripremiti sami. Ova niskokalorična užina je bogata beta karotenom, vlaknima i zdravim mastima (crvene paprike i krastavac su takođe odlična kombinacija sa humusom).

9. Svež ananas

10. Smoothie po vašem izboru

Dogovorite se sa kolegama da investirate u zajednički blender koji ćete koristiti da pravite različite recepte od voća i povrća.

11. Pločice od žitarica i semenki

12. Kruške

Kruške spadaju u niskoglikemijske vrsta voća. One sadrže vitamin C, kalijum, magnezijum, gvožđe i vlaknima važna za dobro varenje.

13. Jabuke i puter od badema

Kombinacija za bolji rad srca, pojedite užinu bogatu zdravim mastima i vlaknima u vidu jedne jabuke i dve kašike putera od badema.

14. Čia puding

Čia semenke sadrže proteine, osam vrsta amino kiselina i snažan su antioksidant. U svom sastavu imaju pet puta više kalcijuma od mleka, sedam puta više vitamina C od narandže i tri puta više gvožđa od spanaća.

15. Urme

Urme su ispunjene prirodnim šećerima koje uključuje fruktozu, saharozu i glukozu. To ih čini savršenom popodnevnom užinom za brzo dobijanje energije. Preskočite poslastice pune rafinisanog šećera i umesto toga uzmite nekoliko urmi.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.