fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

3 jednostavna jesenja potaža

U ovim jesenjim danima okrepite se toplim, ukusnim potažima od povrća koje vrlo lako možete napraviti. Preporučujem vam da koristite sezonke namirnice poput bundeve, celera i cvekle koje, zahvaljujući brojnim vitaminima i mineralima, jačaju imunološki sistem. U ovom blogu vam predstavljam recepte za 3 jednostavna jesenja potaža.

I u hladnim danima veoma je važno da u organizam unosite dovoljno tečnosti jer boravak u zagrejanim prostorijama isušuje vazduh a telo na taj način gubi vodu. Dakle, pored vode koju inače pijete, setite se da pojedite i toplu čorbicu.

Ovo su moja tri omiljena recepta. Sigurna sam da će se i vama svideti. Prijatno! 🙂

Cvekla + batat

U pitanju je recept za kremasti potaž, pun nutrijenata.

Sastojci:

– 600 g batata
– 400 g cvekle
– 1 šolja kokosovog mleka
– sok od 1 limuna
– 1 kašika listova svežeg korijandera
– ½ kašičice tucane crvene paprike
– 1 kašičica kima u prahu
– 2 čena belog luka
– kašika maslinovog ulja
– so i biber po ukusu

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. Poređajte cveklu sa korom u tepsiju i pecite je oko sat vremena. Dok se cvekla peče, ogulite batat i stavite ga u šerpu sa hladnom vodom. Ostavite da se kuva oko 45 minuta. Nakon što je pečena, cveklu ostavite da se ohladi. Potom skinite koru, isecite cveklu na komade i stavite je u blender. Procedite skuvani batat i dodajte ga u blender zajedno sa limunovim sokom, kimom, belim lukom, korijanderom u prahu i kokosovim mlekom. Dodajte malo soli i bibera po ukusu. Blendirajte dok ne dobijete glatku smesu, a ako vam se čini da je smesa previše gusta, dodajte vodu dok ne dođete do željene konzistencije. Sipajte supu u šerpu i zagrejte je do savršene temperature. Uživajte!

Bundeva + celer

Ova kombinacija će vas oduševiti.

Sastojci:

– 6 šolja bundeve iseckane na kocke
– ½ šolje iseckanog celera
– ½ šolje iseckane šargarepe
– ⅓ šolje iseckanog svežeg peršuna
– 1 šaka listova svežeg bosiljka
– sok od 1 limuna
– prstohvat nerafinisane himalajske soli

Priprema:

Oljuštite bundevu i iseckajte je na kockice, a potom stavite u šerpu. Dodajte celer i šargarepu, pa sipajte dovoljno vode da prekrije bundevu. Kuvajte poklopljeno oko 40 minuta, ili manje. Kada bundeva potpuno omekša znači da je skuvana. Nakon toga prebacite kuvano povrće u blender, dodajte svež peršun i bosiljak, so i limunov sok. Izblendirajte sve sastojke i servirajte.

Šargarepa + narandža + đumbir

Poslednji od 3 jednostavna jesenja potaža je ovaj od izuzetno ukusnih sastojaka.

Sastojci:

– 1 šolja sirove šargarepe, iseckane na kolutove
– 3 šolje povrća po želji (krompir, brokoli…)
– 3 šolje filtrirane vode
– 1 narandža
– ½ šolje crnog luka, iseckanog na kockice
– 1 celer u štapu, iseckan
– 2 čena belog luka, iseckanog na sitne komade
– 3-4 nezaslađene urme, bez koštica
– 1 mali komad svežeg korena đumbira (veličine oko 2-3 cm)
– 2 kašike kokosovog ulja
– 1 kašičica himalajske soli
– semenke bundeve i svež korijander po želji

Priprema:

U šerpu stavite kokosovo ulje, beli i crni luk, himalajsku so i celer, te sve zajedno dinstajte na umerenoj temperaturi oko 5-8 minuta. Nakon toga, u šerpu dodajte šargarepu, vodu i ostatak povrća, pa kuvajte još oko 20 minuta (ili manje) dok šargarepa potpuno ne omekša. Zatim dobijenu smesu sipajte u blender i dodjate sve preostale sastojke, pa blendirajte dok ne dobijete glatku smesu. Nakon toga, ubacite narandžu i đumbir, pa sve zajedno blendirajte još 1 minut. Ukoliko je potaž previše gust slobodno dodajte još vode. Prilikom serviranja potaž možete ukrasiti bundevinim semenkama i listovima svežeg korijandera.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.