5 fantastičnih recepata za prvomajske praznike
To što većina nas ove godine Prvi maj neće proslaviti u prirodi kao prethodnih godina, ne znači da ovaj praznik ne možemo da obeležimo u društvu svojih najmilijih i to uz mirise i ukuse fantastične hrane. Zato vam predstavljam vam 5 fantastičnih recepata za prvomajske praznike.
U pitanju su 3 recepta za glavna jela i 2 recepta za preukusne deserte, kojima možete da upotpunite ovaj dan, te iznenadite prijatelje i porodicu.
Recepti za glavna jela
Losos sa pečenim batatom
Jedan od 5 fantastičnih recepata za prvomajske praznike je i divlji losos. Servirajte ga uz pečeni batat i svežu rukolu. Ne samo da ćete na ovaj način jelu pružiti egzotičnu notu, već ćete ga i upotpuniti dodatnim hranjivim sastojcima. Uživajte!
Sastojci:
1 limun, prepolovljen
1 manji batat, seckan na kockice
150 g divljeg lososa
1 veća šaka rukole
1 kašika svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog
½ crvene paprike, seckane na kockice
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
so i biber po ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 °C. U tepsiju postavite papir za pečenje, a potom dodajte kockice batata, koji ćete začiniti jednom kašikom maslinovog ulja i prstohvatom soli i bibera. Stavite batat da se peče 10 minuta. U međuvremenu, premažite file lososa jednom kašikom maslinovog ulja, preko njega dodajte so i biber, te izvadite tepsiju iz rerne i pored batata na 3 kriške limuna postavite losos. Pecite oko 12 do 15 minuta. Nakon toga, izvadite ribu i krompir iz rerne i servirajte ih na tanjir. Dodajte rukolu, koju ćete začiniti ekstradevičanskim maslinovim uljem, limunovim sokom i solju po ukusu. Na samom kraju, jelo dekorišite seckanim peršunovim lišćem i crvenom paprikom.
Pečena pastrmka sa rukolom i umakom od avokada
Pečena pastrmka i kremasti umak od avokada odličan su način da u ishranu uključite zdrave masti, koje su neophodne za apsorpciju vitamina i normalan rad hormona, a predstavljaju i odličan izvor energije.
Sastojci za ribu i salatu:
1 file pastrmke
1 kašika maslinovog ulja
1 čen belog luka
2 šake rukole
1 limun, sečen na kriške
prstohvat crvene tucane paprike
2 kašike svežeg peršunovog lišća
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašičica aceto balzamika
so i biber po ukusu
Priprema pastrmke i salate:
Zagrejate rernu na 200 °C. U tepsiju obloženu papirom za pečenje stavite pastrmku, koju ste prethodno oprali i osušili ubrusom. Potom ribu premažite jednom kašikom maslinovog ulja, te po njoj pospite izgnječeni beli luk, iseckano peršunovo lišće, biber i so. Stavite pastrmku da se peče 20-25 minuta. Nakon što je pastrmka gotova, servirajte je uz 2 šake rukole, koju ste prethodno začinili ekstradevičanskim maslinovim uljem i aceto balzamikom, kao i umakom od avokada, čiji recept se nalazi u nastavku.
Sastojci za umak od avokada:
2 kašike sojinog jogurta
¼ avokada
1 kašika svežeg korijandera
Priprema za umak od avokada:
Stavite u blender sve sastojke za umak od avokada, dodajte 1 kašiku vode, te blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
Grliovano povrće
Ukoliko imate priliku uz meso (ako ga jedete) spremite povrće na roštilju. Odaberite koje god povrće želite. Evo mog predloga.
Sastojci:
nekoliko pečuraka
1 patlidžan
1 tikvice
1 luk
nekoliko špargli
1 crvena paprika
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašika himalajske soli
1 kašika sveže mlevenog bibera
*Količina zavisi od toga za koliko ljudi spremate roštilj.
Priprema:
Iseckajte i pripremite povrće po želji. Prelijte ga sa nekoliko kapi maslinovog ulja, dodajte biber i so. Poslažite povrće na roštilj, koji ste prethodno zagrejali, a zatim 8-10 minuta pržite luk, papriku i pečurke, a 5-7 minuta tikvice, špargle i patlidžan. Prijatno!
Recepti za deset
Mafini sa jabukama i šargarepom
Budući da se prave od bademovog i ovsenog brašna ne morate da brinete o kvalitetu ovih mafina – sadrže brojne hranjive nutrijente, a kombinacija jabuke i šargarepe naročito je dobra za one koji imaju visok krvni pritisak.
Sastojci:
2 šolje bademovog brašna
1 ½ šolja ovsenog brašna
2 kašičice cimeta
1 kašičica sode bikarbone
½ kašičice himalajske soli
Opcioni dodaci:
½ šolje seckanih oraha, suvog grožđa ili crne čokolade
½ šolje meda, agava ili javorovog sirupa
3 jajeta
6 kašika kokosovog ulja, otopljenog
1 šolja izrendane Granny Smith jabuke
1 šolja očišćene i izrendane šargarepe
Priprema:
Zagrejte rernu na 175 °C. Stavite papirne korpice (12 komada) u standardni pleh za mafine. U velikoj posudi pomešajte sve suve sastojke, a to su: bademovo i ovseno brašno, cimet, soda bikarbona, so i opcionalne dodatke, ako ih koristite. U posebnoj posudi umutite med ili drugi zaslađivač, jaja i kokosovo ulje, te toj smesi dodajte jabuku i rendanu šargarepu. Sjedinite sastojke iz obe posude, dobro mešajući. Sipajte testo u papirne korpice za mafine i svaku ispunite tako da budu popunjene do dve trećine zapremine korpice. Mafine pecite 25 do 30 minuta, dok ne porumene, a način na koji ćete proveriti da li su mafini pečeni iznutra je tako što ćete čačkalicom probosti testo. Ukoliko na čačkalici primetite ostatak testa, znači da mafini još treba da se peku. Kada mafini budu gotovi, izvadite ih iz rerne i prekrijte čistom kuhinjskom krpom koju ste prethodno potpuno pokvasili i iscedili. Nakon desetak minuta otkrijte mafine i poslužite ih.
Čia puding sa kupinama i bademom
Ukoliko želite lagan desert, napravite čia puding. Moj predlog za prvomajske praznike je kombnacija sa kupinama i bademom, koja će vam podići nivo energije i popraviti raspoloženje.
Sastojci:
6 kašika čia semenki
2 dl nezaslađenog kokosovog mleka
½ kašičice cejlonskog cimeta
1 kašičica kakaoa
1 kašičica agava sirupa
1 banana
½ šolje zamrznutih kupina
1-2 kašike listića badema
Priprema:
U duboki tanjir ili činiju sipajte kokosovo mleko, a potom dodajte čia semenke, cimet, kakao i agava sirup. Dobro promešajte, a potom sačekajte desetak minuta da se puding zgusne. Potom na vrh dodajte seckanu bananu, kupine i bademove listiće.