5 načina kako da poboljšate ukus biljnim obrocima
Da li vam se nekada desilo da napravite salatu ili neko drugo jelo isključivo od biljnih namirnica, a da vam se ukus uopšte ne dopadne? Postoje različiti načini na koje možete da poboljšate ukus biljnim obrocima, povećate njihovu hranljivu vrednost, te konačno savladate umetnost kuvanja biljnih jela.
Načini da poboljšate ukus biljnim obrocima
1. Dodajte odgovarajuće začine, začinsko bilje i dresinge
Dodavanjem različitih suvih začina, svežeg začinskog bilja, nerafinisanih ulja, kao i različitih dresinga, preliva i umaka možete da dopunite ukus svakom biljnom jelu. Igrajte se i slobodno kombinujte sve ono što se vama dopada.
Ja veoma često salatu začinim limunovim sokom, ekstradevičanskim maslinovim uljem, solju i biberom, a obožavam i da eksperimentišem sa dresinzima, te ih koristim uz svaku vrstu povrća – sveže, grilovano, kuvano na pari, ali i uz žitarice.
Jedan od omiljenih umaka mi je humus. Ukoliko vam je potrebna inspiracija, slobodno je potražite klikom na ovaj link, gde se nalazi mnogo mojih recepata za umake i sosove. Sigurna sam da ćete pronaći nešto po svom ukusu.
2. Obratite pažnju na teksturu namirnica
Kad god pripremate obrok, potrudite se da na tanjiru imate namirnice različitih tekstura – nešto hrskavo i nešto mekano. Kombinacijom različitih tekstura namirnica takođe možete da poboljšate ukus biljnim jelima.
Na primer, salati, kuvanom povrću ili žitaricama dodajte orašaste plodove i semenke za dozu zdravih masti. Takođe možete kombinovati hrskave tvrde rotkvice uz mekani tofu sir i neku vrstu mekanih mahunarki, poput pasulja.
Različiti načini rezanja i sečenja povrća su takođe jedan od načina da se poigrate sa teksturom namirnica. Na primer, jednu vrstu povrća možete da isečete na krupnije komade, a drugu da izrendate. Možete da koristite i spiralizator kako biste napravili nudle od tkivca ili nekog drugog povrća.
3. Igrajte se sa temperaturom namirnica
Mešajte tople i hladne namirnice, čime ćete takođe poboljšati ukus biljnom jelu. To može u potpunosti da promeni ukus hrani.
Na primer, tople leblebije dodajte na hladnu zelenu salatu, ili svežu, hladnu šargarepu kombinujte sa toplim krompirom, brokolijem i slično.
Sa druge strane, namirnice koje ste navikli da jedete hladne, poput jagoda, umešajte u toplu ovsenu kašu ili neki drugi zdravi desert. Pustite mašti na volju, te eksperimentišite dok ne postignete željeni ukus.
4. Koristite različite načine pripreme povrća
Kuvano povrće ima drugačiji ukus od svežeg, ali i različiti načini kuvanja i pripreme povrća mogu da doprinesu različitosti ukusa. Kelj kuvan na pari i listovi kelja proprženi u rerni na maslinovom ulju imaju potpuno drugačiji ukus.
I ovde je potrebno da istražujete kako biste otkrili šta vam najviše prija. Možete da koristite tehnike kuvanja, kao što su parenje, prženje, pečenje, blanširanje i pečenje na roštilju.
5. Dodajte nove sastojke koje do sada niste isprobali
Nemojte da se bojite da, s vremena na vreme, izađete iz svoje komfor zone, te u ishranu uključite namirnice koje do sada niste probali.
Kuvanje je umetnost i kada mu pristupite na taj način, postaće pravo uživanje za vas, a ne obaveza.
Dakle, sledeći put kada budete sastavljali listu namirnica za kupovinu, zapitajte se šta biste mogli da dopišete na nju? To može biti neka vrsta povrća ili voća, te neka supernamirnica koju do sada niste isprobali.
Na mom sajtu u sekciji recepti, ali i u sekciji blog, pronaći ćete inspiraciju za ekseprimentisanje sa hranom.