5 saveta za bolje varenje
Da li ponekad imate osećaj da vam hrana poput kamena stoji u želucu? Ako je vaš odgovor potvrdan verovatno imate problem sa varenjem. U blogu vam predstavljam 5 saveta za bolje varenje.
Osećaj težine u stomaku nakon obroka, nadimanje, gorušica, mučnina, a ponekad čak i povraćanje, samo su neki od simptoma lošeg varenja. U današnje vreme gotovo svaka druga osoba ima ovaj problem budući da je tempo života mnogo brži nego što je bio pre 30 godina.
Nepravilna i neredovna ishrana koja podrazumeva obroke ”s nogu”, kao i tešku, masnu hranu punu aditiva, zatim stres, različita oboljenja, pušenje i druge loše navike mogu izazvati poremećaje varenja.
Osim što je potrebno da industrijski prerađenu hranu zamenite zdravim namirnicama, važno je i da vodite računa kako žvaćete, te krenimo od toga.
1. Pravilno žvakanje
Ovo je tema koju redovno spominjem na svim svojim seminarima. Naime, varenje počinje u ustima i zbog toga je potrebno da hranu pravilno sažvaćete, a ne da je samo progutate. Svaki zalogaj bi trebalo žvakati 30 do 50 puta, jer se na taj način namirnice natapaju pljuvačkom, omekšaju i lakše skliznu niz grlo. Pljuvačka sadrži i enzim ptialin, koji započinje proces razgradnje hrane. Pored toga, ova telesna tečnost je alkalnog karaktera, te potpomaže zdravlje digestivnog trakta.
2. Zeleno lisnato povrće
Sve vrste povrća, a naročito zeleno lisnato, obiluje vlaknima koja održavaju digestivni trakt zdravim. Zeleno lisnato povrće, poput zelene salate, kelja i kupusa, podstiče proizvodnju ćelija imunološkog sistema koje poboljšavaju varenje i sprečavaju razmnožavanje štetnih bakterija.
3. Cimet
Cimet je samo jedan od začina koji se koristi za poboljšanje probave, protiv stvaranja gasova, za smirivanje grčeva i nadutosti, ali i za podsticanje pražnenja creva. Ukoliko imate problem sa probavom razmutite dve kašičice mlevenog cimata, najbolje cejlonskog, u čaši tople vode i popijte na prazan stomak. U ovaj napitak možete dodati i pola kašičice đumira koji umiruje nadraženu sluznicu creva.
4. Biljni čajevi
Različite kombinacije začinskih čajeva imaju pozitivno dejstvo na digestivni trakt. Umiruju nervozna creva i štite od infekcija. Pomešajte nekoliko listova anisa, komorača i kima, pa prelijte mešavinu ključalom vodom. Ovaj napitak možete zasladiti kašičicom sirovog meda.
5. Voda
Bez vode nema zdravog organizma, pa tako nema ni dobrog varenja. Ona pomaže hrani da lakše prođe kroz creva i utiče na to da se vlakna iz namirnica aktiviraju. Pijte vodu pre jela, nikako za vreme ili nakon, jer tada otežava varenje. Preporučujem da to bude minimum 30 minuta nakon obroka.