7 najgorih sastojaka u hrani
Pre nekoliko nedelja srela sam se sa drugaricom iz školskih dana i oduševila se njenom inicijativom da zajedno odemo u supermarket i proučimo šta se krije među sastojcima najprodavanijih proizvoda u Srbiji. S obzirom na to da klijente sa kojima radim individualno savetujem kako treba da obavljaju kupovinu, uviđam koliko im znače te informacije. U nastavku bloga otkrijte važnost čitanja deklaracija i sastava proizvoda kako biste smanjili unos štetnih sastojaka. Ovo je 7 najgorih sastojaka u hrani.
Da li čitate deklaracije proizvoda pre nego što ih kupite ili to ne činite jer nemate vremena ili mislite da nije važno?
Nažalost, neki od najčešćih sastojaka koji se nalaze u prerađenoj hrani mogu biti veoma štetni po zdravlje, od kojih se brojni čak mogu smatrati toksičnim. Najčešće su to aditivi, konzervansi, rafinisane žitarice, transmasti, veštački zaslađivači i drugi nezdravi sastojci. Krenimo redom…
1. Palmino ulje i transmasti
Danas u gotovo svim restoranima za prženje hrane koriste palmino ulje. Ono što je sporno je što kada se tečnim uljima od kukuruza, soje ili palme doda vodonik, pretvaraju se u čvrstu materiju, tako čineći transmast. Ove vrste masti smatraju se jednom od najopasnijih namirnica po ljudsko zdravlje, posebno negativno utičući na kardiovaskularni sistem i pojavu različitih modernih bolesti. Transmast omogućava hrani da ostane duže sveža, pa se tako može godinama držati na policama supermarketa bez ikakvih promena u izgledu proizvoda. Hrana bogata transmastima podiže se „loš“ LDL holesterol i trigliceride, a smanjuje „dobar“ HDL.
2. Monosodijum glutamat
MSG se prirodno javlja u mnogim namirnicama, kao što su paradajz, sir i drugo. Međutim, u prehrambenoj industriji se proizvodi fermentacijom skroba, smatrajući se alergenom na koji veliki broj ljudi reaguje. MSG, kao procesovan dodatak se može naći u kineskoj i restoranskoj hrani. Takođe ga ima u prelivima za salatu, čipsu, krekerima, kobasicama, prerađenim mesima, sosovima, smrznutim obrocima, supama i dr. Povezan je sa različitim zdravstvenim problemima, kao što su: oštećenje mozga, zapaljenje jetre, teškoće pri učenju, gojaznost, glavobolja, mučnina, astma, promene srčanog rada i razne druge bolesti.
3. Visokofruktozni kukuruzni sirup
Jedan od najpovoljnih zaslađivača na tržištu prehrambene industrije je visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS – high fructose corn syrup) i zbog toga se danas češće može primetiti u sastavu proizvoda od običnog šećera. Količina rafinisanog šećera koju ljudi konzumiraju je smanjena tokom poslednjih 40 godina, ali unos HFCS-a je povećan za gotovo 20 puta više, što utiče na pojavu raznih alergija, karcinoma, povećanje triglicerida i holesterola, poremećaja hormona, gojaznosti, insulinske rezistencije i dijabetesa, i dr.
4. Natrijum benzoat E211 i kalijum benzoat E212
Ovi konzervansi se dodaju prerađenoj hrani kako bi se sprečio razvoj plesnji. Benzen je poznat kancerogen koji je povezan sa ozbiljnom oštećenjima tiroidne žlezde. Opasni nivoi ove supstance mogu se razviti u plastičnim flašama gaziranih sokova izloženih toploti ili kada su konzervansi kombinovani sa askorbinskom kiselinom (vitamin C). Neželjeni efekti ovih hemijskih sastojaka su glavobolje, vrtoglavice, magljenje pred očima, bol u grudima, usporen puls, promene na koži i drugo.
5. Veštački zaslađivači
Aspartam, saharin, sukralozu, acesulfam-K i ostali. Ovo su hemijski dodaci hrani koji udvostručuju efekat šećera u ukusu sa manje energetske vrednosti. Nalaze se u većini proizvoda u prehrambenoj industriji, kao i u dijetetskim proizvodima i vitaminima. Povezani su sa negativnim uticajem na metabolizam, gojaznošću, IBS-om, oštećenjem mozga, rakom, glavoboljama, vrtoglavicom, halucinacijama, mučninom, povraćanjem, problemima sa spavanjem, depresijom, kancerom, urođenim defektima.
6. Veštačke boje
U 7 najgorih sastojaka u hrani spadaju i veštačke boje. Veštačke boje se u prehrambenoj industriji koriste kako bi hrana izgledala mnogo privlačnije. Ovi dodaci su povezani sa različitim zdravstvenim problemima, kao što su alergijske reakcije, umor, astma, kožne promene, osip, hiperaktivnost, glavobolja, a takođe su povezani i sa različitim tipovima karcinoma. Veštačke boje se nalaze u slatkišima, gaziranim i negaziranim pićima, hrani za kućne ljubimce, cerealijama, čak i u lekovima. Neke od najčešćih boja za hranu koja se danas koriste: Plava #1 (Brilliant Blue), Plava #2 (Indigo Carmine), Citrus Red #2, Zelena #3 (Fast Green), Crvena #3 (Erythrosine) 40 (Allura Red), Žuta #5 (Tartrazine) i Žuta #6 (Sunset yellow). Uvek pročitajte etiketu proizvoda da biste videli da li sadrže veštačke boje, tako da znate da izbegavate ovu hranu.
7. Rafinisane žitarice
Prave se preradom prirodnog, celog zrna žitarica, a kao rezultat se gubi većina hranljivih nutrijenata. Kada se rafiniše celo zrno, uklanjaju se mekinje i klice, uključujući sve vlakno, vitamine i minerale. Rafinisana zrna su takođe lako varljiva i povećavaju nivo šećera u krvi i nivo insulina. To može dovesti do svih vrsta zdravstvenih problema. Zamenite obrađena zrna celim zrnom. Npr. integralni ili divlji pirinač, pasta od celog zrna, hleb od cele pšenice, ječama ili ovsena kaša.