fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

7 saveta kako sačuvati zdrave navike tokom praznika

U ovom blogu vam pišem o tome kako sačuvati zdrave navike tokom praznika. U nastavku potražite sedam saveta.

1. Budite fizički aktivni

Ukoliko se previše opustite tokom praznika i zanemarite fizičku aktivnost, povećavate šanse od gojenja i rizika da nastavite istim tempom duži vremenski period, što može rezultirati pojavom različitih zdravstvenih problema. Ostanite dosledni i minimim 3 puta nedeljno odvojite vreme za trening koji vam najviše prija i odgovara. Ja sam se ovog decembra odlučila za plivanje, jer me voda opušta, kao i za treninge u teretani 2-3x nedeljno.

2. Fokusirajte se na druženje sa najbližima

Jedna od najvećih grešaka koju obično pravimo tokom praznika je preterano obraćanje pažnje na hranu sa praznične trpeze, umesto na druženje i zabavljanje sa prijateljima i porodicom. Preusmerite pažnju na novosti iz života vaših najbližih, kao i na razmenjivanje iskustava i priča kroz zabavu i smeh.

3. Ne preterujte sa hranom ali ne dozvolite da budete previše strogi prema sebi

Jedna od najopasnijih navika po vašu liniju može biti nekontolisano grickanje i isprobavanje različitih kaloričnih recepata. Zbog toga ograničite svoje obroke na tri standardna, koje biste imali i da nisu praznici. Međutim, nemojte sebe da krivite ukoliko imate potrebu da se opustite i pojedete nešto što se ne smatra zdravim, jer je ključ u balansu i kontroli. Ukoliko sebi date oduška, imajte na umu da bi najbolje bilo već od narednog obroka obrati pažnju na izbor hrane i na taj način smanjiti mogućnost od prejedanja.

4. Zamenite nezdrave sastojke u tradicionalnim jelima

Alternativa kupovnom majonezu može biti domaći majonez. Kravlje mleko možete zameniti biljnim, poput organskog bademovog, sojinog ili pirinčanog. Nadev za sarme možete napraviti od zelenog sočiva i integralnog pirinča, i time zameniti goveđe ili svinjsko meso. Torte i kolače napravite na taj način što ćete šećer zameniti prirodnim zaslađivačima poput, kokosovog šećera, urmi, meda, agava ili javorovog sirupa. Budite kreativni i pronađite nove recepte koji u svom sastavu sadrže zdravije namirnice od onih koje ste ranije koristili, npr. umesto belog brašna koristite integralno pšenično, kao i neke druge vrste poput prosenog, speltinog, ovsenog, bademovog ili leblebijinog.

Recept za domaći majonez

Sastojci:
4 žumanca na sobnoj temperaturi
1 kašika limunovog soka
1 kašičica Dižon senfa
so i biber po ukusu
⅔ šolje maslinovog ulja
⅔ šolje kokosovog ulja

Instrukcije:
Umutite žumanca u blenderu ili činiji dok ne postanu glatka. Dodajte limunov sok ili jabukovo sirće, senf, začine, a potom sve izmešajte. Polako dodajte ulje, uporedo mešajući sastojke u činiji. Prestanite sa mešanjem kada se ulje kompletno sjedini sa ostalim sastojcima. Prijatno!

5. Povećajte unos vode ukoliko konzumirate alkohol

Jedan od saveta kako sačuvati zdrave navike tokom praznika odnosi se na količinu vode koju popijete u danu. Obavezno pijte dovoljno vode. Preporučljivo je popiti jednu čašu vode na jednu čašu alkohola. Na taj način smanjićete mogućnost dehidratacije, koja se javlja kao posledica konzumiranja pića za odrasle.

6. Iskoristite neradna praznična jutra da razvijete jutarnje rituale

Približava nam se period godišnih odmora i pravo je vreme da upravo sada počnete da sprovodite jutarne rituale koji će vas činiti zadovoljnim i srećnim. Kada dan započnemo na proaktivan način sa mišlju “uradila sam nešto dobro za sebe”, a u negativnoj konotaciji “šta me čeka danas”, naprosto dolazi do promene raspoloženja. Naime, jutarnji rituali će vas inspirisati da i u toku dana nastavite da vodite brigu o sebi. U mojoj novoj e-knjizi “21 dan zdrave ishrane” možete pronaći predloge za jutarnje rituale koji vam mogu pobošljati zdravlje i kvalitet života.

7. Fokusirajte se na unos proteina i povrća

Trudite se da tokom praznične sezone izbegavate rafinisane ugljene hidrate u koje spadaju kiflice, peciva, kolači, torte, pice, pite, testa, i druge prerađevine od brašna. Neka vaši obroci budu sačinjeni od biljnih ili životinjskih proteina uz velike porcije povrća. Opredelite se za sveže, dinstano, pečeno u rerni, kuvano na pari, bareno ili grilovano povće, uz kombinaciju sa kvalitetnim nerafinisanim vrstama ulja. Moj predlog su ekstra devičansko maslinovo, susamovo ili bundevino ulje. Obavezno čitajte deklaracije ovih proizvoda kako ne biste pogrešili u primeni istih, i za kuvanje koristili samo salatne vrste ulje.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.