fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

8 prolećnih namirnica za zdravu jetru

Brojne namirnice koje uspevaju u proleće pružaju organizmu energiju za oporavak od zime. Birajte one koji podržavaju prirodni proces detoksikacije tela, te mu pružaju potrebnu životnu snagu. U ovom blogu vam predstavljam 8 prolećnih namirnica za zdravu jetru.

Hrana koja utiče na jačanje i oporavak organizma uključuje povrće i voće različitih boja, bogato brojnim antioksidansima. Naime, fitohemikalije iz biljaka apsorbuju sunčevu svetlost pružajući im živopisne nijanse i sočne ukuse. Unošenjem takve hrane u telo, mi zapravo unosimo energiju.

Dakle, proleće je pravo vreme da pritisnete dugme za resetovanje. U dnevni jelovnik za poboljšanje zdravlja jetre uključite 1-2 porcije svežeg povrće ili voća (posebno citrusa) druge boje.

1. Špargla

Ovo povrće sadrži glutation, snažan antioksidans, poznat po svojoj ulozi u podržavanju prirodnog procesa detoksikacije organizma, koji se sprovodi u jetri.

Špargle lako se kuvaju, pa ih možete dodati omletu za doručak. Na taj način ćete započeti dan zelenim povrćem, a ima li šta bolje od toga?

2. Avokado

Osim špargle i avokado je bogat glutationom. Dakle, ovaj antioksidans pospešuje rad jetre i pomaže joj u otklanjanju štetnih materija iz organizma.

Možete ga dodati u smuti kako biste napravili zdrav, ukusan, kremasti napitak, ili od njega napraviti namaz.

3. Limun

Osim soka od limuna i ulja koja se nalaze u njegovoj kori, limunoidi, podržavaju zdravu probavu. Limun je takođe bogat vitaminom C, koji podstiče imunološki sistem da se bori sa slobodnim radikalima.

Iscedite ga u vodu, ili, još bolje, napravite preliv za salate od limunovog soka. Moj predlog je da pomešate tahini pastu i limunov sok, koji u kombinaciji odlično idu uz kelj, brokoli ili ribu.

4. Orasi

Orasi sadrže veliku količinu alfa-linoleinske kiseline, vrste omega 3 masti, koja ne samo da pospešuje moždane funkcije, već takođe podržava detoksikaciju u telu.

Ove orašaste plodove možete dodati salatama, a odlični su i kao užina.

5. Beli luk

Beli luk aktivira enzime jetre, pomažući telu da uništi parazite, kandidu, bakterije i viruse.

Izblendrajte sveži beli luk, te ga zatim ostavite da odstoji minut ili dva kako bi se aktivirao alicin, enzim koji mu pruža aromu. Potom ga dodajte u jela koja kuvate ili kao dodatak dresingu za salatu.

6. Maslačak

Da, ova trava ima brojna lekovita svojstva. Od korena maslačka možete da napravite fantastičan čaj koji pomaže jetri da oslobodi telo od toksina.

Budući da je čaj pomalo gorak, slobodno mu dodajte kašičicu domaćeg sirovog organskog meda.

7. Cvekla

Nastavte da jedete korenasto povrće i u proleće, naročito cveklu jer je ona odlična za zdravlje jetre, a istovremeno poboljšava kardiovaskularni sistem.

Možete je pržiti, iscediti u sok, izblendirati u smuti ili iseckati u salatu.

8. Zeleni čaj

Mnogi obožavaju da piju ledeni čaj u proleće. Izaberite zeleni čaj jer je bogat katehinima, koji čiste telo i podržavaju zdravlje jetre. Dodajte malo mente za osvežavajući ukus.

Proleće je prirodno vreme tranzicije, pa stoga predstavlja i najbolji momenat za promene u ishrani. Ove namirnice će vam pomoći da organizam pripremite za toplije dane.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.