Dva posebno korisna suplementa – cink karnozin i kvercetin
Osim liste suplemenata o kojima sam nedavno pisala, izdvajam i cink karnozin i kvercetin.
Izuzetno su važni jer poboljšavaju probavu, unapređuju zdravlje creva tako što osnažuju crevne zidove, te jačaju imunološki sistem. Ukoliko se pravilno konzumiraju i cink karnozin i kvercetin mogu da umanje upale u crevima i da povećaju apsorpciju hranjivih materija. Optimalna apsorpcija hranjivih materija važna je za ravnotežu hormona.
CINK KARNOZIN
Cink karnozin je jedinjenje cinka i L-karnozina. Cink je neophodan za obnavljanje oštećenih ćelija creva, dok je karnozin aminokiselina i moćan antioksidans, a ima ga u velikim koncentracijama u mišićima i moždanom tkivu. Opšta preporučena doza za zdrave osobe bez kontraindikacija je 75 miligrama dva puta dnevno.
Cink ima važnu ulogu u preko 300 enzimskih reakcija. Poseduje antibakterijska i antiinfalamtorana svojstva, poboljšava nervne impulse, te utiče na porast testosterona.
Preporučena doza cinka, bez karnozina, za odrasle žene iznosi 8 mg, dok je za odrasle muškarce 11 mg. Doza od 12 mg predviđena je za trudnice i dojilje.
Nedostatak može da uzorkuje opadanje kose, dijareju, česte prehlade, te promene u čulu ukusa i mirisa.
Cink se u namirnicama nalazi u jajima, orašastim plodovima, mahunarkama, morskim plodovima, kao i u crvenom mesu.
Karnozin je važan za pravilno funkcionisanje mišića. Nalazi se samo u namirnicama životinjskog porekla, kao što su meso i riba. Međutim, to nije problem, jer čovekovo telo može da ga formira iz aminokiselina histidina i beta-alanina. Histadin se nalazi u integralnom pirinču, heljdi, mahunarkama, algama i krompiru, a beta-alanina ima u mesu, piletini i ribi.
KVERCETIN
Kvercetin je flavonoid koji svojim antioksidativnim svojstvima sprečava delovanje slobodnih radikala u organizmu, koji oštećuju sve žive ćelije, a naposletku dovode i do njihove smrti. Potiskuje stvaranje materija odgovornih za širenje upalnih procesa, naročito kod poremećaja poput reumatoidnog artritisa i kolitisa, zatim ublažava alergije sprečavajući oslobađanje histamina.
Ima ga u luku, jabukama i lisnatom zelenom povrću. Opšta preporučena doza za zdrave osobe bez kontraindikacija je 500-3000 miligrama dnevno.