fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

Hrana koja greje telo

Podela namirnica na one koje greju i one koje hlade telo potiče iz filozofskog koncepta makrobiotike, koji ne podrazumeva samo specijalan režim ishrane, već poseban način i stil života, odnosno shvatanje sveta kao interakcije dve suprotne sile – jina i janga. U ovom blogu pišem vam o tome koja je to hrana koja greje telo.

Naime, prema načelima makrobiotike balansiranom ishranom dovodimo ove dve suprotne energije u ravnotežu, a time i telo i psihu, odnosno celokupno zdravlje organizma. Baš zbog toga važno je da pratimo promene u prirodi kako bismo uspostavili harmoniju.

Neuravnotežena ishrana u kojoj preovladavaju ili namirnice koje hlade (jin) ili one koje greju telo (jang) remeti homeostazu organizma što naposletku može dovesti do razvoja razlčitih bolesti.

U hladnim danima potrebna nam je hrana koja ćeš nas zagrejati. Međutim, to ne znači da hrana koja je vruća na dodir nužno i greje organizam. Zapravo, takvih namirnica u prirodi i nema mnogo, već pripremljene na odgovarajući način proizvode efekat zagrevanja u telu.

Predlažem vam da zimski jelovnik obogatite namirnicama koje sadrže proteine i zdrave masti jer one greju telo, povećavaju njegovu otpornost na hladnoću, jačaju imunitet i popravljaju raspoloženje. Sirove namirnice i smutije zamenite kuvanom hranom, toplim čorbicama i potažima.

Ovas

Bez obzira na to što spada u žitarice, ovas je bogat mastima, ali i proteinima koji se veoma lako pretvaraju u energiju, a time povećavaju otpornost organizma na hladnoću. Ovsene pahuljice možete jesti za doručak u kombinaciji sa mlekom biljnog porekla.

Heljda

Heljda je takođe hrana koja greje telo. Osim što doprinosi zagrevanju organizma, ova žitarica podstiče lučenje hormona endorfina, koji popravlja raspoloženje. Pomaže u lečenju bolesti krvotoka, reume, dijabetesa i stomačnih oboljenja, a bogata je proteinima i vitaminima B1 i B2.

Crni pasulj

Ova mahunarka odličan je izvor gvožđa i bakra koji jačaju imunitet, te snadbevaju mišiće kiseonikom koji podstiče sagorevanja masti, pa time i greje organizam. Bogat je i proteinima, ugljenim hidratima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama.

Avokado

U zimskim danima koristite ga kao jedan od sastojaka u toplim potažima, čorbama ili toplim prelivima kao prilozima uz glavno jelo. Ovo voće bogato je zdravim mastima koje pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola, te snadbevaju ćelije hranjivim materijama.

Ljuta paprika

Kapsaicin iz ljute paprike ubrava cirkulaciju pa na taj način zagreva organizam. Pozitivno deluje na rad srca, ublažava bolove i popravlja raspoloženje. Osim toga, podstiče sagorevanje masti i jača imunitet. Ovo povrće dodajte kuvanim jelima i potažima, a možete ga koristiti i u obliku začina.

Đumbir

Ova biljka deluje jednako kao i ljuta paprika. Naime, zahvaljujući ljutim supstancama koje sadrži aktivira receptore toplote u organizmu, pa time zagreva telo, te ubrzava cirkulaciju. Možete ga koristiti kao začin, ali i kao sastojak u brojnim toplim napicima.

Svetlo susamovo ulje

Budući da je bogato linoleinskom kiselinom, svetlo susamovo ulje učestvuje u procesu pretvaranja hrane u energiju, a time povećava telesnu temperaturu i zagreva organizam.

U ishranu uvrstite i druge mahunarke poput crvenog sočiva i graška, zatim orašaste plodove, korenasto povrće poput šargarepe, kelerabe i celera, a i beli luk, koji takođe greju organizam.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.